Νέο σταυροδρόμι μετά τη δικαίωση

Του Σπύρου Παπαδάκη

Οταν ο Αντώνης Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, δεχόταν τις επικρίσεις, τόσο του ΔΝΤ, όσο και αρκετών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενας από αυτούς ήταν και ο Φιλανδός –ομόλογος πλέον– του Αντώνη Σαμαρά. Τότε ο κ. Κατάινεν είχε πει:

«Δεν υπάρχει άλλη συνταγή». Τότε. Σήμερα;
Οταν προσγειώθηκε στη φινλανδική πρωτεύουσα ενημερώθηκε από τους στενούς του συνεργάτες για την παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός χαμογέλασε.
Μετά την άκρως επιτυχημένη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ήρθε η ώρα των ερωτήσεων. Ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε, και έχοντας δίπλα του έναν πρώην επικριτή του, έδωσε ηχηρή απάντηση: «Εχω μιλήσει για τα λάθη. Δουλειά ενός πολιτικού δεν είναι μόνο να κάνει κριτική, αλλά να διορθώνει τα λάθη. Αυτό κάνω εδώ κι ένα χρόνο: διορθώνω τα λάθη».
Η Φινλανδία ήταν μία από τις χώρες που άσκησε σκληρή, πολύ σκληρή κριτική στην Ελλάδα και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά. Τότε o ίδιος, ως δυνάμει πρωθυπουργός, είχε τονίσει την αναγκαιότητα διατήρησης των στόχων του προγράμματος, αλλά και την άμεση αλλαγή της συνταγής. «Είναι λάθος, θα εξοντώσετε τους πολίτες», φώναζε από τότε. Σήμερα δικαιώνεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο.
Αν, μάλιστα, είχε εισακουστεί από τότε, πριν από δυόμισι χρόνια, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα ήταν πολύ καλύτερη, επισημαίνουν με νόημα οι συνεργάτες του.

Η επόμενη μέρα…
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία. Η έκθεση του ΔΝΤ μπορεί να έχει πολλά θετικά για την Ελλάδα, έχει όμως και αρκετές παρατηρήσεις, οι οποίες δεν είναι ικανές να χαλάσουν την καλή εικόνα ή να δημιουργήσουν πρόβλημα εν μέσω καλοκαιριού. Περισσότερο προβληματίζει αυτή η υποβόσκουσα διαφορά – διαφωνία του ΔΝΤ με την ΕΕ παρά οτιδήποτε άλλο.
Ο ανασχηματισμός δείχνει να απομακρύνεται σε μία προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να πετύχει τον αιφνιδιασμό. Κάποιοι άλλοι λένε ότι επικοινωνιακά είναι λάθος να γίνει τώρα και ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να μπορέσουν να αξιολογηθούν σωστά οι υπουργοί. Ητοι, καλό Σεπτέμβρη. Με κάθε τρόπο, όμως, θα πρέπει να σημάνει λήξη συναγερμού, διότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα «κακής» λειτουργίας σε αρκετά υπουργεία. Οι εξελίξεις, σύμφωνα με αξιόπιστους συνομιλητές του πρωθυπουργού, θα αρχίσουν να σηματοδοτούνται από τις γερμανικές εκλογές και μετά. Το αποτέλεσμα θα δείξει και την επόμενη μέρα. Ο νικητής, καθώς και το εύρος της νίκης, θα δείξει τη στρατηγική τής Γερμανίας και κατ’ επέκταση –μη γελιόμαστε– και αυτήν της ΕΕ.
Το βασικό, όμως, για την Ελλάδα είναι το κούρεμα. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το περιμένουμε μετά τον Δεκέμβρη. Δεν πρόκειται, όμως, να το ζητήσει ποτέ η ελληνική πλευρά. «Αυτό θα συζητείται παρασκηνιακά, θα το διαπραγματευόμαστε, αλλά δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να ζητηθεί επισήμως», τονίζει στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.
Η Αθήνα δεν θέλει επ’ ουδενί να πάρει τον ρόλο της επισπεύδουσας δύναμης για το κούρεμα. «Αν καταλάβουν κάτι τέτοιο θα μας βάλουν όρους. Το κούρεμα θα έχει νόημα για τη χώρα αν είναι “καθαρό” και σε ποσοστό που να ξεπερνά το 70% με 80%», καταλήγει ο συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Οι κάλπες του Ιουνίου…
Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα πορευτεί έτσι όπως είναι μέχρι την άνοιξη του 2014. Τότε οι κυβερνητικοί εταίροι θα κληθούν να αποφασίσουν για τις κοινές τους κινήσεις. Οι τέσσερις κάλπες θεωρούνται δεδομένες. Ευρωκλογές, δημοτικές και περιφερειακές και ασφαλώς εθνικές.
Αυτό που μένει να δούμε και αντιλαμβάνεστε ότι θα αποφασιστεί εκείνη τη στιγμή είναι αν η συνεργασία των τριών κομμάτων θα είναι προεκλογική ή μετεκλογική. Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι η Κεντροδεξιά θα είναι ιδιαίτερα διευρυμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα