Κυριακή… χωρίς γιορτή

Της Νικολέτας Παπάζογλου

Η «μάχη της Κυριακής» μαίνεται με αμείωτη ένταση, την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται αποφασισμένο να κρατήσει ανοιχτά τα καταστήματα κατά την «7η μέρα της δημιουργίας», ενώ η πλειονότητα των εμπόρων –και κυρίως των εμποροϋπαλλήλων– ορθώνουν τείχος άρνησης, θέτοντας πάντως στο τραπέζι επιχειρήματα που αντέχουν στον διάλογο. Οι απόψεις στην κοινωνία διίστανται δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό απόψεων με ζητούμενο τη σύνθεση…
Στατιστικές θέλουν τους καταναλωτές να είναι σύμφωνοι με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, καθώς θα υπήρχε θετική επίδραση τόσο

στο εμπόριο όσο στον τουρισμό και την οικονομία. Αντιφατική, όμως, είναι η εικόνα στους καταστηματάρχες, οι οποίοι θεωρούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό πως θα είναι μια ακόμα γροθιά στο «στομάχι» του προϋπολογισμού της επιχείρησης. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι δηλώνουν πως θα πάρουν μια γεύση από την κυριακάτικη κίνηση της αγοράς ελπίζοντας πως ο απολογισμός της ημέρας θα φέρει θετικά στοιχεία.
Η διάταξη που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορά στον εκσυγχρονισμό του αγορανομικού κώδικα προβλέπει για τα μικρά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. τη δυνατότητα, αν το θέλουν, να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου. Ως βασική προϋπόθεση τίθεται να μην είναι shop in a shop (δηλαδή σε πολυκαταστήματα) και διασυνδεδεμένα με άλλες επιχειρήσεις κατά οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. franchising).
Επιπλέον, για επτά Κυριακές τον χρόνο δίνει την ευχέρεια και στις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να είναι ανοικτές. Οι δύο τοποθετούνται χρονικά πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από το Πάσχα και τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους. Εστία σύγκρουσης αποτελεί η «μεταρρύθμιση», όπως αποκαλείται, του ελεύθερου ανοίγματος των μικρών επιχειρήσεων λιανικής και τις 52 Κυριακές.
Οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς θεωρούν πως με τον τρόπο αυτόν δίδεται ένα ισχυρό όπλο στους «Βενιαμίν» της αγοράς, ώστε να σταθούν στον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων, των malls και άλλων οργανωμένων εμπορικών πάρκων.

Παλιό σχέδιο
Ο πρώην υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε πως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα σχέδιο που είχε προωθήσει, αλλά δεν κατάφερε να εδραιώσει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. «Δεν μπορούμε να απαγορεύουμε σε καταστηματάρχες που θέλουν να ανοίγουν Κυριακές, για να ενισχύουν το ταμείο της επιχείρησής τους, να προχωρούν σε αυτή την κίνηση. Είμαστε σε μια κατάσταση που το άνοιγμα των καταστημάτων θα ενισχύσει την οικονομία τον μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την ελληνική οικονομία γενικά».
Στον αντίποδα οι φορείς που εκπροσωπούν τους μικρομεσαίους, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμούν ότι με την αλλαγή αυτή θα εξωθηθούν σε διαδοχικά «λουκέτα» των καταστημάτων, λόγω των ισχνών αντοχών τους. Οπως τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, μια τέτοια ρύθμιση «δεν θα έχει καμία θετική επίδραση ούτε στην αγορά (ζήτηση), ούτε καν και στην απασχόληση τις Κυριακές. Το υπουργείο Ανάπτυξης εμμένει στην επιλεκτική προώθηση αιτημάτων θεσμικών και μη θεσμικών συνομιλητών του, εκπρόσωποι των οποίων έχουν αναλάβει εσχάτως ρόλους εμπειρογνωμόνων και εντεταλμένων συμβούλων, συνεπικουρώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

«Ναι» από Αθήνα, «όχι» από Πειραιά

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επιτίθεται στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κάνοντας λόγο για εκτόπιση της μικρομεσαίας επιχείρησης μέσα από την «αλλαγή μοντέλου επιχειρείν, που οδηγεί στην οριστική και μη αναστρέψιμη αλλαγή του εμπορικού και επιχειρηματικού χάρτη της χώρας. Θα πρέπει, επιτέλους, να γίνει κατανοητό ότι η επανεκκίνηση της αγοράς σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει με το άνοιγμα τις Κυριακές, αφού το έλλειμμά της που διαρκώς χειροτερεύει δεν εντοπίζεται στις ώρες λειτουργίας, αλλά στον δραστικό περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Εάν αυτό γίνει αντιληπτό, ίσως να γίνουν και οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να ανακτήσει τη δυναμική της».
Υπέρ των θέσεων του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ο Δήμος Αθηναίων, καθώς και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους έχουν κάνει λόγο για την αναγκαιότητα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, όπως συμβαίνει και σε χώρες της ΕΕ. Μάλιστα, ενισχύουν τις θέσεις τους με το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μία τουριστική αγορά και θα πρέπει να φτιάξει ένα προφίλ, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και εκείνο του προορισμού για αγορές.
Από την άλλη πλευρά, οι εμποροϋπάλληλοι εκτιμούν ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα δυναμώσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς κανένα αντίκρισμα στην υπόθεση της καταπολέμησης της ανεργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα