Σε εκλογική ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Η πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιηθείσα απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, για την πρόοδο και τα αποτελέσματα εφαρμογής του προγράμματος σύγκλισης της οικονομίας ανέδειξε δύο πολιτικά παράδοξα.
Ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ αναγνωρίζεται η αποτυχία της συνταγής, ταυτόχρονα επιβάλλεται η χωρίς παρέκκλιση συνέχισή της. Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να εισπράττει οφέλη για τις πολιτικές προτάσεις της. Συμπερασματικά, είτε δεν έχει κωδικοποιήσει

σε πειστική, ελκυστική και σαφή κυβερνητική πολιτική πρόταση το όποιο πρόγραμμα διατείνεται πως έχει, είτε τα στελέχη της, μηδέ του Αλέξη Τσίπρα εξαιρουμένου, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν δύνανται να πείσουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν.
Επί τούτου, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι, σε καιρούς βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η λεγόμενη κυβερνησιμότητα παίζει πρωτεύοντα και κυρίαρχο ρόλο για την αντιπολίτευση που διεκδικεί εξουσία. Με εξαίρεση, φυσικά, τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η επιλογή γίνεται απλά και μόνο για την τιμωρία του κατέχοντος την εξουσία.
Η ως άνω εκτεθείσα παραδοχή δείχνει να έχει μετουσιωθεί σε βάση δεδομένων ανάλυσης για την από εδώ και πέρα πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, το ενδεχόμενο πολιτικού ατυχήματος της κυβέρνησης, εξαιτίας της έριδας που ταλανίζει τους εταίρους, με συνακόλουθη προσφυγή στις κάλπες, θέτουν την Κουμουνδούρου σε καθεστώς ύψιστης επιφυλακής.
Αμέσως μετά την έλευσή του από τη Μαδρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει απόλυτα πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας τις ενδογενείς αδυναμίες της κυβέρνησης, μπορεί να προβεί στο πολιτικά απονενοημένο διάβημα των αιφνιδιαστικών εκλογών. Σε αυτή την προσέγγιση προσμετράται και το κλίμα της τεχνητής αισιοδοξίας που έχει καλλιεργηθεί τον τελευταίο καιρό.

Υψηλοί τόνοι
Τούτων δοθέντων, οι επιτελείς αποφάσισαν να κρατούν υψηλούς τόνους έναντι του Αντώνη Σαμαρά και των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας που υπαινίχθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, η υστέρηση στα δημόσια έσοδα, η ασφυξία στην αγορά, το διευρυμένο χαράτσι, οι εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και εντέλει η δημοσιοποιηθείσα απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ για τα σφάλματα στη συνταγή που επεβλήθη στην Ελλάδα, προσφέρουν ιδανική επιχειρηματολογία για όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δείξει στο εκλογικό σώμα πως η παράταξη πορεύεται ενωμένη, τόσο προς το πολιτικά λίαν καθοριστικό συνέδριο του επόμενου μήνα, όσο και προς τις εκλογές οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ισπανία, εμφανίστηκε χέρι-χέρι με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Δραπετσώνα και με τον Μανώλη Γλέζο στην Καισαριανή. Τα δύο στελέχη είχαν διαφοροποιηθεί έντονα από τη γραμμή της ηγεσίας για διάλυση των συνιστωσών και μαζί με άλλους τέσσερις επικεφαλής συνιστωσών με μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση είχαν επικρίνει την ηγεσία για την απόφαση διάλυσής τους.

Εμφανίζονται δικαιωμένοι και επιμένουν στη «συμμαχία των Νοτίων»
Στην Κουμουνδούρου γενικεύεται η άποψη πως μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική ΕΕ, αρκεί να υπάρξει και μια διαφορετική Νομισματική Ενωση από την υφιστάμενη. Προκειμένου να υπάρξουν οι αλλαγές, οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου, που καταπιέζονται από μια δυναστική πολιτική των οικονομικά ισχυρών του ευρωπαϊκού Βορρά, οφείλουν να επιδείξουν μια αγαστή αλληλεγγύη. Αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί η σύμπτυξη της συμμαχίας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, την οποία επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου είναι πεπεισμένοι πως μετά τις εκλογές του περασμένου έτους, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεδείχθη σε κεντρικό πόλο της Κεντροαριστεράς πέριξ του οποίου, αργά ή γρήγορα, θα συνασπιστούν όλες οι άλλες δυνάμεις του ευρύτερου αριστερού χώρου για τη σύμπτυξη ενός κυβερνητικού αντιμνημονιακού μετώπου.
Στην εν λόγω πολιτική σύγκλιση των δυνάμεων της ελληνικής Κεντροαριστεράς πιστεύουν ότι θα συμβάλουν και οι παραδοχές του ΔΝΤ για την αποτυχία του προγράμματος σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας. Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, εξηγεί ότι η διαρροή εσωτερικού εγγράφου του ΔΝΤ «ισοπεδώνει την πρόσφατη επικοινωνιακή κυβερνητική εκστρατεία του success story, καθώς ουσιαστικά ομολογείται η αποτυχία του δημοσιονομικού προγράμματος». Σημειώνει, μάλιστα, ότι αυτή η εξέλιξη «αποκαλύπτει ότι ουσιαστικά η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για την εφαρμογή της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής σε όλες της χώρες της ΕΕ».
Τονίζει, δε, ότι αυτή η αποκάλυψη συνιστά πικρή δικαίωση των αρχικών προβλέψεων του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας την «ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης, των λουκέτων, της ανεργίας, της ανασφάλειας, της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, της μετανάστευσης των νέων, της ανθρωπιστικής κρίσης». Τέλος, ο κ. Μηλιός αναφέρεται στα βασικά σημεία της έκθεσης, στην οποία διαπιστώνεται «η μη βιωσιμότητα του χρέους και για πρώτη φορά ανακοινώνεται ότι θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό 4,6 δισ. ευρώ για το 2014 (11,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016) και τίθεται προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου 2013 για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπισή του».

Keywords
Τυχαία Θέματα