ΝΔ: Το πλεόνασμα σε “αντάρτες” αποκαλύπτει ελλείμματα Σαμαρά

Του Βαγγελη Λασιθιωτάκη

Η εικόνα αποσύνθεσης της ΝΔ, με τις διπλές υποψηφιότητες στην Κεντρική Μακεδονία, στη Στερεά και κυρίως στην πρωτεύουσα της χώρας, απασχολεί τόσο την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όσο και τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού. Κατήφεια, απογοήτευση, ακόμα και οργή, διακατέχουν όχι μόνο τους λεγόμενους καραμανλικούς βουλευτές, αλλά την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ, με πολλούς να κατηγορούν τον Αντώνη Σαμαρά ότι “διέλυσε την παράταξη”.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι

η γκρίνια μέσα στο κόμμα δεν εστιάζεται κυρίως στους “αντάρτες” υποψήφιους, αλλά για πρώτη φορά τόσο έντονα στην ίδια την ηγεσία του, η οποία αποδείχτηκε όπως υποστηρίζουν ανίκανη να διασφαλίσει όχι μόνο την ενότητα, αλλά ακόμα και την αναγκαία στις σημερινές συνθήκες σοβαρότητα. Η έπαρση με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς χειρίστηκε το λεπτό θέμα του παλιού του φίλου Νικήτα Κακλαμάνη, η παραχώρηση από μέρους του στην οικογένεια Μητσοτάκη της υποψηφιότητας για τη Στερεά Ελλάδα και οι λάθος χειρισμοί στην υπόθεση Τζιτζικώστα, έχουν πλήξει σοβαρά την εικόνα του.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με νηφάλιους παρατηρητές, είναι ότι η εικόνα του πρωθυπουργού έχει στραπατσαριστεί όχι μόνο μέσα στο κόμμα, αλλά και στην κοινή γνώμη, η οποία βομβαρδιζόταν επί μήνες με το στερεότυπο του σοβαρού και αποφασιστικού Σαμαρά, και τώρα βλέπει έναν ηγέτη που “δεν μπορεί να πείσει ούτε τους φίλους του”. Η υποψηφιότητα ιδιαίτερα του Νικήτα Κακλαμάνη στην πρωτεύουσα, εκθέτει τον πρωθυπουργό και διεθνώς, αφού ήδη έκανε το γύρο του κόσμου η διάσπαση της ΝΔ στο πιο κρίσιμο απ’ όλα τα μέτωπα, αυτό της Αθήνας.

Η εμφάνιση Σαμαρά στο καφενείο της Βουλής, που έγινε με εμφανή σκοπό να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τα “αντάρτικα”, λειτούργησε σε πολλούς εντελώς αντίθετα: Την εισέπραξαν ως κίνηση αμηχανίας και πανικού και ως ένδειξη της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Θέση η οποία καθορίζεται από συντεταγμένες ήττας, καθώς από τη μια μεριά οι δημοσκοπήσεις προειδοποιούν για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη τα φαινόμενα αποσύνθεσης στη ΝΔ ρίχνουν ακόμα χαμηλότερα το ηθικό της παράταξης, αλλά και την εκτίμηση της κουρασμένης κοινής γνώμης για την παράταξη.

Το παρασκήνιο της αποσύνθεσης δείχνει σε τι κατάσταση είναι η ΝΔ, πώς τα φέουδα συγκρούονται εις βάρος του κόμματος, και με ποιες συνθήκες καλείται να δώσει την επικείμενη εκλογική μάχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

Ο γραμματέας του κόμματος Παπαμιμίκος έχει παίξει ένα θολό ρόλο στην υπόθεση της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς είναι στενός φίλος του Τζιτζικώστα. Το βέβαιο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι αυτή τη στιγμή έξω φρενών μαζί του.Ο επικεφαλής της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη Μηνάς Σαματζίδης παραβρέθηκε στη σύσκεψη των περιφερειακών συμβούλων την οποία συγκάλεσε ο Τζιτζικώστας και στην οποία αποφασίστηκε η υποψηφιότητά του.Η οικογένεια Μητσοτάκη άσκησε έντονες πιέσεις για να πάρει το χρίσμα του κόμματος ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος πριν λίγους μήνες, όπως και η μητέρα του Ντόρα, είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Γιαννόπουλου.Μια σειρά υπουργοί της ΝΔ, όπως ο Δένδιας, ο Άδωνις και η Όλγα Κεφαλογιάννη, αρνήθηκαν την πρόταση να κατέλθουν ως υποψήφιοι της ΝΔ στην Αθήνα, πράγμα που πιστοποιεί την απαισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζεται η εκλογική μάχη ακόμα και σε ένα δήμο στον οποίο παραδοσιακά η ΝΔ έχει ισχυρή επιρροή.Αντίθετα, μια σειρά επώνυμοι και ισχυροί επιχειρηματίες και καναλάρχες έχουν ασκήσει πιέσεις για να αποδεχτεί ο Αντώνης Σαμαράς την υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου, στην οποία αρχικά ήταν κάθετα αντίθετος.

Το βέβαια μετά απ’ όλα αυτά είναι ότι η επικείμενη εκλογική μάχη υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αποτελέσει όχι μόνο την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Βατερλό του Αντώνη Σαμαρά, οποίος αυτή τη στιγμή εμφανίζει αδυναμία ελέγχου ακόμα και της παράταξης, ενώ θέλει να εμφανίζεται ότι ελέγχει τη χώρα…

The post ΝΔ: Το πλεόνασμα σε “αντάρτες” αποκαλύπτει ελλείμματα Σαμαρά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα