Ψάρι με… ανθρώπινα σαγόνια! (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα γαλλο-σουηδική επιστημονική έρευνα έδειξε ότι ένα είδος ψαριού που έζησε πριν 415 εκατ. χρόνια και εξαφανίστηκε πριν από 360 εκατ. χρόνια είχε κάποια χαρακτηριστικά του ανθρώπινου προσώπου. Το γεγονός ρίχνει φως στην μεταβατική φάση από τους οργανισμούς χωρίς πρόσωπο, σε αυτούς με πρόσωπο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Περ Άλμπεργκ του πανεπιστημίου της Ουψάλα, ειδικό στην εξέλιξη των σπονδυλωτών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό

«Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο Roiters, μελέτησαν για πρώτη φορά το απολίθωμα του μικρού ψαριού «Ρομουντίνα», το οποίο ανακαλύφθηκε στον αρκτικό Καναδά.

Οι Σουηδοί επιστήμονες, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, μελέτησαν την εσωτερική δομή του κρανίου του ψαριού χρησιμοποιώντας τις ακτίνες-Χ του Ευρωπαϊκού Συγχρότρου στη Γκρενόμπλ.

Η μήκους περίπου 20 εκατοστών «Ρομουντίνα», που ανήκε στα πλακόδερμα, ήταν ένα από τα πρώτα ψάρια που απέκτησαν πρωτόγονα σαγόνια (γνάθους), βασικό συστατικό ενός προσώπου. Η μετάβαση από τα ψάρια χωρίς γνάθο σε αυτά με γνάθο αποτέλεσε κρίσιμο εξελικτικό βήμα στα σπονδυλωτά της θάλασσας, ένα ανατομικό χαρακτηριστικό που στη συνέχεια μεταφέρθηκε και στα ζώα της ξηράς – και τελικά οδήγησε στο ανθρώπινο πρόσωπο.

The post Ψάρι με… ανθρώπινα σαγόνια! (ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα