«Ναι στο ευρώ, όχι στο ΝΑΤΟ»

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, ο Νίκος Βούτσης δηλώνει απερίφραστα ότι θα ήταν αυτοκτονικό να εργάζεται και να προβάλει το κόμμα ενδεχόμενο Plan Β. Κι αυτό γιατί απλώς θα σήμαινε ότι δεν θα έχει PlanA.

H σύγκρουση γύρω από το νόμισμα φαλκιδεύει και αποπροσανατολίζει τη σοβούσα κρίση και σύγκρουση για τις πολιτικές άγριας λιτότητας, συρρίκνωσης κοινωνικών δικαιωμάτων και εκποίησης του δημόσιου πλούτου που προωθούν χέρι-χέρι οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης εναντίον των λαών.Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Βούτσης πιστεύει πως είναι δυστύχημα να

υπάρχει το ΝΑΤΟ και κρίνει πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος ΟΗΕ με μεγαλύτερες αρμοδιότητες. Οι ευρωεκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για να διαμορφωθούν νέες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρότεινε τη σύνταξη Plan Β εξόδου από το ευρώ, στην περίπτωση που μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκβιαστεί από τους δανειστές. Συμμερίζεστε αυτή την πολιτική θέση;

Το ζήτημα αυτό το έχουμε συζητήσει επανειλημμένα και υπάρχουν αποφάσεις τόσο του Συνεδρίου όσο και η πλειοψηφική άποψη που διαπερνά την ευρωδιακήρυξη ενόψει των προσεχών εκλογών.Θα ήταν λάθος, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας -καθώς μάλιστα είναι γνωστό ότι εγώ θεωρώ πως η λύση πρέπει να αναζητηθεί και να βρεθεί στην ευρωπαϊκή κλίμακα-,θα ήταν αυτοκτονικό τολμώ να πω, να εργάζεται και να προβάλλει το κόμμα ενδεχόμενο Plan Β, γιατί όχι και PlanC. Τότε δεν θα υπήρχε PlanA, δηλαδή θα έμπαινε υπό αίρεση η απόφασή μας να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη με κοινό αγώνα των Ευρωπαίων εργαζομένων για την υπέρβαση της κρίσης σε βάρος της νεοφιλελεύθερης ελίτ που οικοδομεί σήμερα μια γερμανική και κοινωνικά άδικη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αντίθετα, τίθεται ως πρώτη προτεραιότητα, στην αντιπαράθεση ή και στη σύγκρουση που θα υπάρξει από την ελληνική κυβέρνηση μαζί με τον λαό και στο όνομα του λαού, η αποσόβηση της ανθρωπιστικής καταστροφής, μέσω και της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Αυτή είναι μία πολιτική που συσπειρώνει ευρύτατες μάζες και κοινωνικές δυνάμεις.

Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση που βρέθηκε η Κύπρος, πριν από λίγο διάστημα… Πώς πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να αντιδράσει;

Το παράδειγμα της Κύπρου μπορεί να χρησιμεύσει ακριβώς για να συνομολογηθεί ανάμεσα σε όλες τις χώρες του Νότου μια ριζοσπαστική πρόταση αλληλεγγύης και, ταυτόχρονα, ανατροπής του συσχετισμού των δυνάμεων και της ίδιας της αρχιτεκτονικής του ευρώ που παράγει ανισότητες. Αλίμονο, αν κάθε χώρα μείνει μόνη της, αν κλειστεί στον εαυτό της και αν υποταγεί στις κυρίαρχες δυνάμεις και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που κάνουν πάρτι μέσα στην κρίση εντός του ευρώ. Θα κάνουν,επίσης, μεθαύριο πάρτι εάν, ω μη γένοιτο, οι λαϊκές τάξεις πληρώνονται μισθούς και συντάξεις με ανταγωνιζόμενα νομίσματα το εσκούδο, την πεσέτα, τη δραχμή, τη λιρέτα κ.ο.κ.

Γι’ αυτό λέμε, η σύγκρουση γύρω από το νόμισμα φαλκιδεύει και αποπροσανατολίζει τη σοβούσα κρίση και σύγκρουση για τις πολιτικές άγριας λιτότητας, συρρίκνωσης κοινωνικών δικαιωμάτων και εκποίησης του δημόσιου πλούτου που προωθούν χέρι-χέρι οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης εναντίον των λαών.

Ας αφήσουμε για λίγο τις οικονομικές σχέσεις και ας πιάσουμε το σκέλος των στρατιωτικών συνασπισμών. Είναι κοινός τόπος πως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κομβικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ;

Είναι δυστύχημα που συνεχίζει να υπάρχει το ΝΑΤΟ και είμαστε σαφώς αντίθετοι στην επέκτασή του, τόσο χωρικά όσο και ποιοτικά. Ο δήθεν ρεαλισμός που επιβάλλει η σιωπή των λαών ενώπιον των επιθετικών σχεδιασμών των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων δεν μας αφορά. Μια προοδευτική προοπτική, ανοιχτή στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό για τη χώρα μας και την Ευρώπη εν συνόλω, προϋποθέτει την ιστορική χειραφέτηση από τέτοια επιθετικά Σύμφωνα Πολέμου και την οικοδόμηση ενός νέου ΟΗΕ, που θα σέβεται και θα στηρίζει τη στρατηγική του πυρηνικού αφοπλισμού και πραγματικές αμυντικές συμφωνίες περιφερειακής κλίμακας.

Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποιες εσωτερικές, ευρωπαϊκές ή και διεθνείς συμμαχίες θα στηριχθεί ώστε να κάνει τις ρήξεις και τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται;

Η ίδια η διεθνής καπιταλιστική κρίση των τελευταίων χρόνων δημιούργησε μεγάλες ρήξεις και τομές, έθεσε καινούργια κλίμακα προβλημάτων και αναγκών, επηρέασε και επηρεάζει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και βέβαια γονιμοποιεί στην κοινωνία καινούργιους συσχετισμούς. Σε έναν μήνα στις ευρωεκλογές, εκτιμούμε ότι θα έχει διαμορφωθεί ένας νέος χάρτης στις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις και ότι τα αιτήματα και οι προτάσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο την ατζέντα όλων των άλλων δυνάμεων.Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ακροδεξιά παραμονεύει σε όλη την Ευρώπη για να πάρει τη δικιά της ιστορική ρεβάνς, 70 χρόνια μετά τον πόλεμο. Γι’ αυτό και είναι ιστορικά βαριές οι ευθύνες των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων.

Ας πάμε και στο μείζον θέμα της οικονομίας. Η ανεργία είναι μεγάλη, ο παραγωγικός ιστός κατεστραμμένος, η αγορά στενάζει και η κοινωνία δεινοπαθεί. Ποια παραγωγική ρότα θα δώσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Η παραγωγική ανασυγκρότηση θα πρέπει να στηριχθεί σε στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις και σε μια ριζική αναδιανομή υπέρ των αδυνάτων μέσω της φορολογίας και της αποκατάστασης των οικονομικών και κοινωνικών όρων επιβίωσης. Προτεραιότητα βεβαίως είναι ο πρωτογενής τομέας, ο στρατηγικός τομέας της ενέργειας, η ανάπτυξη σε βασικούς τομείς που η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον και με λαϊκή-κοινωνική συμμετοχή στον προγραμματισμό των δράσεων. Γι’ αυτό είμαστε τόσο αυστηροί όταν εκποιούνται στρατηγικοί τομείς και μοχλοί για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Ισως για τον «κίνδυνο» του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν οι σημερινοί κυβερνώντες να χαρίσουν τον τραπεζικό τομέα στους πρώην ιδιοκτήτες με μεγάλη ζημία του Δημοσίου και επιχειρούν να εκποιήσουν όπως-όπως τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ της ΔΕΗ, τα λιμάνια, τα νερά, τα αεροδρόμια, τον ορυκτό πλούτο.

Η απαίτηση, λοιπόν, για προσφυγή άμεσα σε εκλογές ώστε να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή έχει το επιπλέον στοιχείο της απαίτησης να παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο οι βασικοί μοχλοί άσκησης μιας προοδευτικής πολιτικής. Οπως επίσης προϋπόθεση είναι το πάγωμα της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων και η ανάκτηση της ρευστότητας στην αγορά.

Στην τελική ευθεία προς τις μαγιάτικες κάλπες, ποιες οι προσδοκίες και ποια τα σχέδια της παράταξής σας για την περίοδο που θα ακολουθήσει;Πολιτικά επενδύετε το ίδιο στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές; Προσμένετε το ίδιο πάντα αντιμνημονιακό μήνυμα;

Προφανώς, οι εκλογές κάθε επιπέδου έχουν την ιδιαιτερότητά τους. Το αποτέλεσμα τωνευρωεκλογών, και σε μεγάλο βαθμό αυτό των περιφερειακών εκλογών, πιστεύουμε ότι θα ανοίξει τον δρόμο για γοργές πολιτικές εξελίξεις και για εθνικές εκλογές. Το αποτέλεσμα όμως και των δημοτικών εκλογών, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, θα αποτυπώσει σε έναν βαθμό τη διάθεση του κόσμου να αντισταθεί και να οργανώσει στην κλίμακα κάθε κοινωνίας την αντίστασή του στις μνημονιακές πολιτικές μαζί με τα στελέχη που έχουν δώσει εξετάσεις σε αυτόν τον αγώνα τα δύσκολα χρόνια.

Οσοι εκτιμούν σήμερα ότι οι μνημονιακές δυνάμεις της συγκυβέρνησης θα βγουν όρθιες από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε οποιοδήποτε από τα τρία επίπεδα, και ιδιαίτερα σε αυτό των ευρωεκλογών, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Θα συντριβούν επίσης και τα σχέδια που οι ίδιοι κύκλοι προωθούν για απολίτικα αναχώματα νέας κοπής απέναντι στην κοινωνική αύρα που διαμορφώνει και μία νέα πολιτική συνειδητότητα πλέον στον λαό μας.

* Ο Νίκος Βούτσης είναι βουλευτής Α’ Αθήνας και γραμματέας Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη από το Παρασκήνιο που κυκλοφορεί εκτάκτως τη Μεγάλη Παρασκευή

The post «Ναι στο ευρώ, όχι στο ΝΑΤΟ» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα