Μετά την Ισπανία και η Σλοβενία;

Ένα βήμα πριν να ζητήσει βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης φαίνεται να βρίσκεται η Σλοβενία καθώς τα υψηλά επιτόκια δανεισμού της  και λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, την ωθούν σε αυτό το βήμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνας.

Συγκεκριμένα όπως εξηγεί και το δημοσίευμα, τα επισφαλή δάνεια στις σλοβενικές τράπεζες

ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 8% των δανείων στην κατοχή των τραπεζών. Η κατάσταση αυτή μοιάζει αρκετά με αυτή της Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας εισχώρησε πρόσφατα στον μηχανισμό, διότι το 8,37% των δανείων στην κατοχή των τραπεζών, ποσό 150 δισ. ευρώ ήταν επισφαλή, αναφέρει η εφημερίδα «Ντνέβνικ».

Η σλοβενική κυβέρνηση επιθυμεί να ανακεφαλαιοποιήσει το συντομότερο δυνατό τη Nova Ljubljanska Banka (NLB) με την οποία υπάρχουν δυσκολίες, λόγω μικρού ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, και κεφάλαια χρειάζονται επίσης η Nova Kreditna Banka Maribor (ΝΚΒΜ), στην Abanka Vipa και άλλες μικρότερες τράπεζες, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο οικονομολόγος Πρίμοζ Τσεντσέλι διευκρίνισε  στην εφημερίδα ότι για τη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας θα ήταν αρκετά  τα 3,5 δισ. ευρώ προκειμένου να λύσει προσωρινά τα προβλήματα των τραπεζών της. Η βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο για τη διάσωση του ευρώ θα ήταν η φθηνότερη λύση, ολοκλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα