Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ελονοσία

Διαβάστε τις πιο συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις για να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ελονοσία (Malaria)

Τι είναι η ελονοσία;
Η ελονοσία είναι µία σοβαρή νόσος που οφείλεται στο πλασµώδιο (Plasmodium), ένα µικροοργανισµό (παράσιτο) που προσβάλλει τα ερυθρά αιµοσφαίρια στο αίµα. Tα γνωστά και πιο συνήθη είδη του παρασίτου που προκαλούν την νόσο είναι τα ακόλουθα: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale και Plasmodium malariae. Απ’ αυτά το Plasmodium falciparum

είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή λοίµωξη, και εάν δεν αντιµετωπιστεί µε κατάλληλη θεραπεία, µπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Πως µεταδίδεται η ελονοσία;
• Με τσίµπηµα από θηλυκό µολυσµένο κουνούπι που ανήκει στο γένος Anopheles (Ανωφελής). Μόνο κουνούπια του γένους αυτού µπορούν να µεταδώσουν την ελονοσία και πρέπει προηγουµένως να έχουν τσιµπήσει άτοµο που είναι µολυσµένο µε το παράσιτο που προκαλεί την ελονοσία.
• Με µετάγγιση αίµατος, µεταµόσχευση οργάνων και χρήση µολυσµένων βελονών ή συριγγών. Σπανιότερα η µετάδοση µπορεί να γίνει και από την µητέρα στο έµβρυο.
• Το παράσιτο δεν µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο. ∆εν µεταδίδεται µέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγµα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Μεταδίδουν όλα τα κουνούπια την ελονοσία;
Τα πλασµώδια της ελονοσίας µεταδίδονται µόνο από τα µολυσµένα θηλυκά κουνούπια του γένους των Ανωφελής κι όχι από άλλα είδη κουνουπιών. Όµως είναι γνωστό ότι άλλα είδη κουνουπιών µπορεί να µεταδώσουν ιούς, όπως τον ιό του ∆υτικού Νείλου, του δάγκειου πυρετού κτλ.

Ποια είναι τα συµπτώµατα της ελονοσίας;
Τα κύρια και πιο συνηθισµένα συµπτώµατα της ελονοσίας είναι: υψηλός πυρετός µε ρίγη, εφίδρωση, και κεφαλαλγία, µυαλγία και γενική αδιαθεσία. Ο πυρετός εµφανίζεται κάθε δεύτερη (τριταίος) ή κάθε τρίτη µέρα (τεταρταίος).
Άλλα συµπτώµατα που µπορούν επίσης να εµφανιστούν είναι: ναυτία, διάρροια, έµετος. Επιπλέον σε ορισµένες περιπτώσεις µπορεί να εκδηλωθεί αναιµία και ίκτερος (κίτρινη χροιά των µατιών, του δέρµατος και των βλεννογόνων) εξαιτίας της καταστροφής των ερυθρών αιµοσφαιρίων του αίµατος (αιµόλυση).
Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία και σε σοβαρές µορφές της νόσου µπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά συµπτώµατα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Πόσο σύντοµα εµφανίζονται τα συµπτώµατα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συµπτώµατα εµφανίζονται 10 ηµέρες έως 4 εβδοµάδες µετά το τσίµπηµα, όµως µπορεί να εµφανιστούν τόσο σύντοµα όσο 7 ηµέρες έως και 1 χρόνο µετά την επαφή µε το κουνούπι. Η λοίµωξη από Plasmodium vivax και Plasmodium ovale µπορεί να υποτροπιάσει µε αποτέλεσµα ο ασθενής να νοσήσει ξανά µέσα σε διάστηµα µηνών από το πρώτο επεισόδιο έως και 4-5 ετών, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις µέχρι και 8 έτη µετά.

Ποια είναι η θεραπεία της ελονοσίας;
Η θεραπεία της ελονοσίας (είδος φαρµάκου και διάρκεια της θεραπείας) εξαρτάται από το πλασµώδιο που προκαλεί τη λοίµωξη και την περιοχή στην οποία συνέβη η µόλυνση, λόγω της εµφάνισης αντ

Keywords
Τυχαία Θέματα