Με… αιχμή του δόρατος την ευρωδιακήρυξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι ευρωεκλογές αποτελούν σταθμό για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία. Προς τούτο, οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύουν τα μέγιστα στα αποτελέσματα της ευρωκάλπης.

Γράφει ο Γιάννης Παργινός

Είναι σαφές πως ένα «δυνατό» αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής 25 Μαΐου θα δικαιώσει την πολιτική επιχειρηματολογία του κόμμα- τος, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει και το έναυσμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,

Αλέξη Τσίπρα, να επικαλεστεί δυσαρμονία κυβέρνησης και λαϊκής θέλησης και να ζητήσει άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν πως το πολυνομοσχέδιο που η κυβέρνηση έχει καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή έχει και μετεκλογική ουρά. Από τη μία κατάρρευση του περιβόητου success story που έντεχνα φιλοτεχνείται στις ανάγκες της προεκλογικής καμπάνιας του Μεγάρου Μαξίμου και από την άλλη, -που θα είναι και συνέπεια της πρώτης στόχευσης-, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδυνάμωση της συγκυβέρνησης σε εκλογικά ποσοστά, ώστε να μη δίδεται η δυνατότητα υπογραφής νέου μνημονίου.

Εξειδικευμένα στελέχη της Κουμουνδούρου ετοιμάζουν πυρετωδώς την ευρωδιακήρυξη της παράταξης, η οποία και θα εγκριθεί από την επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου. Η ευρωδιακήρυξη θα αποτελέσει και το διαβατήριο του Αλέξη Τσίπρα για την Ευρώπη. Τόσο για την υποψηφιότητά του ως υποψήφιος της ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, όσο και για να πείσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, εντός κι εκτός εθνικών συνόρων, ότι θα επιδιώξει μεν απαγκίστρωση από τα μνημόνια, αλλά εντός των πλαισίων ευρωπαϊκών συνθηκών περί ισότητας των κρατών μελών. Η συνταγή για το ευρωψηφοδέλτιο θα είναι «λίγο απ’ όλα». Σε αυτό το κλίμα και πνεύμα, βεβαία θεωρείται η συμμετοχή του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, ενώ συζητείται και εκείνη του και παλαιότερα ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο οικονομολόγος Γιάννης Μηλιός και ο περί των διεθνών σχέσεων έμπειρος Κώστας Ησυχος, όπως και ο επίσης έμπειρος Πάνος Τρυγάζης είναι ονόματα τα οποία παίζουν δυνατά. Βέβαιος για θέση στη λίστα θεωρεί- ται και ο νυν βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος κρίνεται ως πρόσωπο με μεγάλη διεισδυτικότητα και σε κομματικούς χώρους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, πολύ δυνατά ακούγονται η υπεύθυνη του τμήματος Δικαιωμάτων Τασία Χριστοδουλο- πούλου, ο συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Στέλιος Παππάς, η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, η συνδικαλίστρια Ελένη Σωτηρίου, το μέλος της Π.Γ. Χρήστος Λάσκος, ο Γιάννης Μπουρνούς, ο δι- ευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαν- τζάς», Χάρης Γολέμης και οι γνωστοί συν- ταγματολόγοι Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος. Η Αριστερή Πλατφόρμα θα εκπροσωπηθεί με τη Σόφη Παπαδόγιαννη ή τη Δέσποινα Σπανού και τον δημοσιογράφο και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αντώνη Νταβανέλλο. Στο ευρωψηφοδέλτιο θα έχει τη θέση της και η νέα γενιά στελεχών με τον Χρήστο Στάικο και τη Ράνια Σβίγκου.

Για τα ανοίγματα της παράταξης εκτός ΣΥΡΙΖΑ συζητούνται τα ονόματα του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνος Αρσένη, του πανεπιστημιακού Κώστα Βεργόπουλου, των δημοσιογράφων Στέλιου Κούλογλου και Νίκου Ξυδάκη, καθώς και του διευθυντή του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη.

The post Με… αιχμή του δόρατος την ευρωδιακήρυξη στον ΣΥΡΙΖΑ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα