Μ. Βαρβιτσιώτης: Διεξάγει έρευνα ο εισαγγελέας για το Φαρμακονήσι

«Διερευνώνται από τη δικαιοσύνη οι καταγγελίες για το ναυάγιο των μεταναστών», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποστήριξε πως υπάρχουν καταθέσεις ανθρώπων που λένε ότι «μας βοήθησε το Λιμενικό».

«Δεν ήταν μια προσπάθεια βίαιης επαναπροώθησης μεταναστών, το στίγμα όπου εντοπίστηκε το σκάφος ήταν ανατολικότερα από το σημείο που βυθίστηκε. Αυτό σημαίνει ότι το σκάφος κινούνταν

προς το Φαρμακονήσι» είπε ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν υπάρχει διάθεση από κανένα στέλεχος του Λιμενικού να μη βοηθήσει άνθρωπο στη θάλασσα», τονίζοντας πως «αν έλεγε κάτι τέτοιο, θα προσέβαλε τις 2.000 στελέχη του Σώματος».

Στο θέμα αναφέρθηκε και η ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ, εκφράζοντας τη λύπη της, καθώς και την επιθυμία να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Προσερχόμενη στο Ζάππειο για το άτυπο συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που διεξάγεται σήμερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Προεδρίας, σημείωσε ακόμη πως η Επιτροπή είναι σε στενή συνεργασία με τους έλληνες υπουργούς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο λειτουργικό σύστημα ασύλου.

Στο μεταξύ με ανακοίνωση του το Λιμενικό Σώμα απαντά στις καταγγελίες περί βιαιοπραγίας και άρνησης παροχής βοήθειας σε μετανάστες στο Φαρμακονήσι, κάνοντας λόγο για αήθεις και ψευδείς κατηγορίες σε βάρος στελεχών του Σώματος, με ιδιοτελείς σκοπούς.
Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, «άκριτες, βιαστικές και γενικευμένες κατηγορίες κατά του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για παράλειψη ενεργειών, αμέλεια, ή ακόμη και αποκλίνουσα – παραβατική συμπεριφορά των στελεχών του σε περιστατικά παράνομης μετανάστευσης αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων, τη μείωση του κύρους και αξιοπιστίας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και την υπονόμευση του ηθικού του προσωπικού του στο πλαίσιο της γιγαντιαίας προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά στο ελληνικό θαλάσσιο πεδίο προς διασφάλιση των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνδράμοντας παράλληλα στη διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και χρώματος».
Τονίζεται επίσης πως έχει διαταχθεί και ανατεθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, ως ανεξάρτητης αρχής, η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των συνθηκών του συμβάντος, όπως αιτήθηκε από την πρώτη στιγμή η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

The post Μ. Βαρβιτσιώτης: Διεξάγει έρευνα ο εισαγγελέας για το Φαρμακονήσι appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα