Λαϊκή προσφορά

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010, την επομένη της ένταξης της χώρας στον μηχανισμό της τρόικας, έγραφα τα εξής: «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Κι αυτό που πνίγει σήμερα την Ελλάδα δεν είναι μια φουρτούνα παροδική, ούτε θύελλα που σε λίγο θα κοπάσει. Ο καπετάνιος πρέπει να ξέρει ότι θα οδηγεί για πολύ καιρό το καράβι σε τόσο ταραγμένα νερά, ενδεχομένως και σε πολύ χειρότερες συνθήκες».

ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ αργότερα, ο καπετάνιος εκδιώχθηκε κακήν κακώς, ανέλαβε ο μεταβατικός Παπαδήμος

που επίσης παρέδωσε –έστω με τα χίλια ζόρια, αφού η εξουσία είναι πολύ γλυκιά– στον υπηρεσιακό Πικραμένο και, στο τέλος, επελέγη από τον λαό ο Σαμαράς. Η συγκυρία παραμένει δεινή, αλλά το καράβι φαίνεται πως βγαίνει από τις χειρότερες καταιγίδες του παρελθόντος. Σε κεντρικό επίπεδο, η προσπάθεια για την τιθάσευση του δημοσιονομικού χάους και ισορρόπηση της καθοδικής πορείας του οικονομικού κλίματος αποδίδει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, αλλά η κοινωνία υφίσταται για τρίτο συνεχόμενο έτος ανηλεές και πολυεπίπεδο σφυροκόπημα.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική και σε αυτό το πλαίσιο το «Π» τολμά τη μεγαλύτερη λαϊκή προσφορά που έγινε ποτέ από τον κλάδο των ΜΜΕ. Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για όλο τον πληθυσμό σε δεκάδες ιδιωτικές κλινικές ανά την Ελλάδα. Σε τέτοιες συνθήκες το κυρίαρχο αγαθό της υγείας δεν μπορεί να παρέχεται μόνο στους έχοντες, αλλά στο σύνολο του λαού. Το δικαίωμα στη ζωή και στη βελτίωση της περίθαλψης δεν αντέχει στα λόγια αυτές τις ώρες. Απαιτεί έμπρακτες ενέργειες, όπως αυτές της εφημερίδας μας, με μοναδικό στόχο τη συμβολή στην έξοδο από την κοινωνική κρίση.

ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και με το σύνολο των νοικοκυριών να έχουν υποστεί ραγδαίες ανατροπές στους προϋπολογισμούς τους, ουδείς δικαιούται να παραμένει απαθής. Τολμούμε αυτήν τη λαϊκή προσφορά με το όποιο κόστος. Δωρεάν υγεία για όλους, γιατί μόνο συλλογικά θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην έξοδο από το τούνελ στο οποίο μας έριξαν ο Παπανδρέου και ο εσμός του. Αλλωστε, ο καπετάνιος δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα, αν το πλήρωμα παραμείνει με σταυρωμένα χέρια να τον κοιτάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα