Κωστής Χατζηδάκης: «Τελευταία δύσκολη χρονιά το 2013»

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

Ο πολιτικός που κλήθηκε να «χαλιναγωγήσει» τρία υπουργεία σε ένα, με αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι και τα μέσα μεταφοράς, ο Κωστής Χατζηδάκης απαντά σε όλα. Ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από έντεκα μήνες, δηλώνει αποφασισμένος να

πετύχει και στέλνει μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η ήττα δεν είναι επιλογή για τη χώρα», λέει. Δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για τον ανασχηματισμό, ενώ είναι σίγουρος ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές.

Είσαστε επικεφαλής στο υπουργείο που είναι ουσιαστικά τρία σε ένα. Ακούγονται πολλά για καθυστερήσεις σχεδόν σε όλους του τομείς του υπουργείου.
Στην αρχή της χρονιάς, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάσαμε τον απολογισμό της δουλειάς μας και τον προγραμματισμό του 2013. Σε αυτόν τον προγραμματισμό παρουσιάσαμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τις δράσεις μας σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητας του υπουργείου: στον τομέα των μεγάλων έργων, στον τομέα της ρευστότητας και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Μπορείτε εύκολα να συγκρίνετε τι είπαμε και τι έχουμε κάνει. Τηρούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας που απορρέουν από το πρόγραμμά μας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι, στον επικείμενο ανασχηματισμό, το υπουργείο θα διαιρεθεί στα δύο ή ότι εσείς θα είσαστε εκτός υπουργικού συμβουλίου.
Δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για τον ανασχηματισμό και τη δομή της κυβέρνησης. Είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Είσαστε ικανοποιημένος με την πορεία της κυβέρνησης; Τι θα έπρεπε να αλλάξει;
Γυρίστε ένα χρόνο πίσω και θυμηθείτε πού βρισκόμασταν και πού είμαστε τώρα. Από την πολιτική αστάθεια, την αβεβαιότητα ενός επικείμενου Grexit και τη χρεοκοπία, καταφέραμε μέσα σε δώδεκα μήνες να αλλάξουμε την εικόνα. Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι σταθερή και βιώσιμη, δίνοντας στη χώρα την ασφάλεια που χρειάζεται για να ανακάμψει. Η παραμονή μας στο ευρώ είναι δεδομένη, ενώ ανακτήσαμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Το τραπεζικό σύστημα με την ανακεφαλαιοποίησή του σταθεροποιείται. Παράλληλα, με ένα πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, αλλά και με μία μεγάλη ατζέντα αποκρατικοποιήσεων (30 διαφορετικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), ανοίγουμε τη χώρα στην επενδυτική κοινότητα και στέλνουμε το μήνυμα ότι γυρίζουμε σελίδα. Ηδη, έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα με τις πρόσφατες συμφωνίες της Cosco και της Hewlett – Packard, της Phillip Morris, της NOkIA, της SAB, την αποκρατικοποίηση μέρους του ΟΠΑΠ, την επένδυση θεσμικών επενδυτών στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Επίσης, το πρόσφατο ταξίδι μας στην Κίνα επιβεβαιώνει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει σε όλους τους τομείς. Η πρόοδος των τελευταίων μηνών αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους μας. Αυτό, όμως, δεν φτάνει και κυρίως δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον τελικό μας στόχο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση με την ίδια σταθερότητα και αποφασιστικότητα.

Η αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστού. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν μάχη επιβίωσης, οι τράπεζες στην ουσία είναι κλειστά μαγαζιά, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να φαντάζει κενό γράμμα.
Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που ολοκληρώνεται με επιτυχία, μαζί με τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας, ασφάλειας και θετικής προοπτικής έτσι ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις, είναι η βασική προϋπόθεση για να ξαναρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Ως υπουργείο Ανάπτυξης λειτουργούμε συμπληρωματικά. Μέσω του ΕΣΠΑ, όπου στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 έχουμε πετύχει το 102% του μνημονιακού στόχου, προωθήσαμε δράσεις όπως το πρόγραμμα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικών δράσεων στα νησιά και αναμένονται και άλλες δράσεις. Στο ΕΤΕΑΝ, αλλάξαμε σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα των προγραμμάτων ξεπαγώνοντας κονδύλια 700 εκατ. ευρώ, προωθώντας προγράμματα για κεφάλαια κίνησης και έκδοσης εγγυητικών επιστολών για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ξαναζωντανέψαμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπογράφοντας συμφωνία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,44 δισ. ευρώ. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ούτε θέλουμε σε καμία περίπτωση να ωραιοποιήσουμε την εικόνα. Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι υπαρκτό και μεγάλο. Μαγικές λύσεις όμως και εδώ δεν υπάρχουν. Δουλεύουμε με σύστημα και πρόγραμμα με όσα εργαλεία έχουμε στα χέρια μας για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει στα μεγάλα έργα και στην επαναλειτουργία των τεσσάρων οδικών αξόνων, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση και έργο μηδέν.
Πολλοί έχουν επενδύσει στην αποτυχία της κυβέρνησης. Δυστυχώς για αυτούς, διαψεύδονται. Στο κομμάτι των μεγάλων έργων δεν μπορούν να κάνουν το άσπρο – μαύρο. Η καλύτερη απάντηση είναι τα ίδια τα έργα. Μετά από δύο χρόνια στασιμότητας ξεκίνησε η επαναλειτουργία των εργοταξίων στους αυτοκινητοδρόμους με την υπογραφή των συμφωνητικών ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τους παραχωρησιούχους. Παράλληλα, καταλήξαμε σε συμφωνία με τις 42 τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο και περιμένουμε την έγκριση της ΕΕ για να έρθει η τελική συμφωνία στη Βουλή για ψήφιση. Εχουμε ήδη εξασφαλίσει πόρους από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕΠ για την ολοκλήρωση των έργων. Να είστε σίγουροι ότι τα έργα θα προχωρήσουν, θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 25.000 νέες θέσεις εργασίας και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015. Τους τελευταίους μήνες δημοπρατήθηκαν ή εκτελούνται πάνω από 60 τεχνικά έργα σε όλη την Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, συνεχίζουμε τα έργα επέκτασης του Μετρό με τέσσερις νέους σταθμούς να παραδίνονται μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ κρατάμε ζωντανό το Μετρό Θεσσαλονίκης. Η πραγματικότητα στον τομέα των έργων διαψεύδει και τους πιο δύσπιστους.

Η γραφειοκρατία παραμένει, το κόστος επενδύσεων είναι μεγάλο και οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν…
Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή τον Νέο Επενδυτικό Νόμο, όπου θεσπίζεται για πρώτη φορά μια κεντρική Αδειοδοτική Αρχή και διαδικασίες αυτοαδειοδότησης για να μη χάνεται χρόνος και χρήμα για τους επενδυτές. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με τη βοήθεια Ολλανδών ειδικών, προωθούμε στο πλαίσιο τη νέας εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου. Με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε επαγγέλματα χωρίς περιορισμούς και διοικητικές ρυθμίσεις. Στον τομέα των αγορών έχουμε προωθήσει έντεκα θεσμικές παρεμβάσεις. Με τις παρεμβάσεις που επιχειρούμε οριζόντια σε όλη την κλίμακα της αγοράς και, με την παράλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας, θα αρχίσει σταδιακά η οικονομία να επανακάμπτει.

Θα τα καταφέρει η χώρα; Οι προβλέψεις λένε ότι οι δείκτες της ανάπτυξης θα παραμείνουν με αρνητικό πρόσημο. Θα βγούμε από το τούνελ;
Στόχος μας είναι το 2013 να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά και από το 2014 να αρχίσουμε σταδιακά να περνάμε από την ανάκαμψη στην ανάπτυξη. Γνωρίζω ότι οποιαδήποτε θετική προοπτική που διατυπώνεται, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και δυσπιστία. Ο λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και πολλοί συμπολίτες μας έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. Από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι καλύτερο για να βοηθήσουμε τα ασθενέστερα στρώματα. Τη Δευτέρα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιό μας για τα δάνεια των νοικοκυριών, με το οποίο προσπαθούμε να δώσουμε μία ανάσα. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν μπορώ, όμως, να προσχωρήσω στον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης που μας ζητά να κάνουμε όλοι μαζί ένα άλμα στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο. Εχουμε δημιουργήσει με τεράστιο κόπο μία βάση στήριξης για να βγούμε στον αφρό. Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο, όμως, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους;
Στην Ελλάδα δεν είχαμε παράδοση κυβερνήσεων συνασπισμού. Στην αρχή υπήρχαν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν πια. Το μοντέλο συνεργασίας λειτουργεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Ο στόχος όλων μας, να βγει η πατρίδα μας από την κρίση, είναι κοινός. Και αυτόν τον στόχο οι κυβερνητικοί εταίροι υπηρετούν με πατριωτισμό και αίσθηση ευθύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν εντείνει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και μάλιστα προσπαθούν να δημιουργήσουν προεκλογικό κλίμα. Πόσο δυσχεραίνει τη δουλειά σας ειδικά στο εξωτερικό όλη αυτή η συμπεριφορά;
Η αντιπολίτευση λειτουργεί με βάση τη δική της ατζέντα και τις δικές της προτεραιότητες. Η υπευθυνότητα στις δύσκολες στιγμές είναι αρετή. Τον λαϊκισμό τον έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν. Αυτό που εξελίσσεται μπροστά μας δεν είναι απλά μία οικονομική κρίση, αλλά η μάχη της γενιάς μας, η μάχη για το αύριο της πατρίδας μας. Και τη μάχη αυτή οφείλουμε να την κερδίσουμε. Η ήττα δεν μπορεί να είναι επιλογή.

Να κλείσω με την κλασική ερώτηση. Ανασχηματισμός ή εκλογές;
Δεν έχουμε ανάγκη από εκλογές. Εχουμε ανάγκη από θετικά αποτελέσματα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Σχετικά με τον ανασχηματισμό, θα σας δώσω μία κλασική απάντηση: είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

ΩΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: Ασφάλεια και όραμα δίνει η ΝΔ

Αντίστροφα για το συνέδριο μετράνε στη Λ. Συγγρού. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει από τους επιτελείς της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς θα εμφανιστεί στα τρία προσυνέδρια που έπονται. Αύριο Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, στα μέσα Ιουνίου στο Ναύπλιο και, λίγο πριν από το συνέδριο, στον Πειραιά.
Αύριο, λίγο μετά τις 11:30, θα ανέβει στο βήμα ο Αντώνης Σαμαράς για να αναπτύξει τις θέσεις τού κυβερνώντος κόμματος για την άμυνα, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική. Ειδικά μετά τις εξελίξεις στην περιοχή η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αποκτά ειδικό βάρος.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Σαμαράς αναμένεται να στείλει από τη Θεσσαλονίκη ηχηρό μήνυμα στα Σκόπια και θα τους ζητήσει να εγκαταλείψουν την αλυτρωτική πολιτική τους. Θα τους ζητήσει να συμμορφωθούν και, μάλιστα, θα τους προειδοποιήσει ότι η ευρωπαϊκή τους πορεία θέλοντας και μη περνά από την Αθήνα και μέσα από τη συμφωνία για την ονομασία. Ελληνοτουρκικά θέματα, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα θα τεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και θα υπάρξει και συγκεκριμένη προτροπή από τον πρωθυπουργό να κατατεθούν προτάσεις από όλα τα μέλη.
Η ασφάλεια του πολίτη και της γειτονιάς θα είναι μία από τις φράσεις που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιήσει σκληρή επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής και των μεθόδων που χρησιμοποιεί. Εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά θα μιλήσουν και οι αρμόδιοι υπουργοί. Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Δένδιας θα σηκώσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ενημέρωσης των συνέδρων και θα κάνουν και τον κυβερνητικό απολογισμό.
Το εγχείρημα της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης βρίσκεται σε εξέλιξη και το σύνθημα θα δοθεί από τη Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτόν, στο πρώτο προσυνέδριο θα βρίσκονται όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ.
Λίγο πριν εμφανιστεί στη μεγάλη αίθουσα του Μακεδονία Παλλάς ο Αντώνης Σαμαράς, θα έχει κάνει την εμφάνισή του ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην αγαπημένη του πόλη και με την παρουσία του και μόνο δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά θέλει να περάσει το μήνυμα της στήριξης στην προσπάθεια των τελευταίων έντεκα μηνών. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα μιλήσει. Σε καμία των περιπτώσεων, δεν θέλει να επισκιάσει την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο.
Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι θα έχει συνομιλίες και συναντήσεις με πολλά στελέχη που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συναντήσει δημοσιογράφους προκειμένου να στείλει το δικό του μήνυμα ενότητας.

Το σύνθημα
Κι ενώ έχουν φουντώσει οι φήμες για αλλαγή ονόματος της ΝΔ, οι πληροφορίες του «Π» λένε ότι ο σχεδιασμός έχει γίνει με βάση το κλασικό λογότυπο και όνομα του κόμματος. Στο 1ο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης θα δεσπόζει το λιτό ΝΔ, ενώ με μεγάλα έντονα γράμματα πίσω από το πάνελ θα φαίνεται το σύνθημα «Ασφάλεια για τον πολίτη. Οραμα για το έθνος». Οι λέξεις έχουν από μόνες τους ιδιαίτερη σημασία, καθώς επικοινωνιακά δίνουν έμφαση στη λέξη «ασφάλεια» και στη λέξη «έθνος».
Στο Ναύπλιο το δεύτερο συνέδριο θα έχει ως θέμα τους θεσμούς και το Σύνταγμα και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί στο Βουλευτικό του Ναυπλίου. Το τρίτο προσυνέδριο θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΠ.

ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ: Εκτονώνεται η ένταση

Μήνυμα ενότητας έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ρίχνοντας τους τόνους και δίνοντας το σύνθημα για καλύτερο συντονισμό. Μήνυμα ενότητας αναμένεται να στείλει από τη Θεσσαλονίκη και ο Αντώνης Σαμαράς.
Είναι πάντως δεδομένο ότι μετά τους κραδασμούς του αντιρατσιστικού, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους. Και οι τρεις πλευρές διαψεύδουν τα όποια σενάρια ή τις φήμες περί πρόωρων εκλογών.
«Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Αυτά είναι ανοησίες. Είμαστε από τρεις διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Εχουμε τις διαφορές μας αλλά έχουμε αποδείξει ότι βάζουμε πάνω απ’ όλα βάζουμε τη χώρα», τόνιζε στο «Π» κορυφαίο στέλεχος της τρικομματικής.
Ολα δείχνουν ότι το όλο πράγμα θα ξεφουσκώσει. Είναι δεδομένο ότι κανείς δεν θέλει σε αυτή τη φάση και κάτω από τις παρούσες συνθήκες αλλαγή της κατάστασης. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ενώ ακόμα και οι συνεχείς ανοδικές τάσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν δίνουν τον αέρα της νίκης που θα ήθελε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ολοκληρώνοντας τα ταξίδια του, ο πρωθυπουργός θα καλέσει Βενιζέλο και Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του καλύτερου συντονισμού. Με δεδομένη την παρουσία της Τρόικα στην Αθήνα, αυτό που χρειάζεται είναι χαμηλές πτήσεις και όσο το δυνατόν περισσότερη ηρεμία.
Πάντως αυτό που ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση την αποδοχή του ΔΝΤ για λάθος συνταγή στο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μάλιστα η ατάκα του Αντώνη Σαμαρά από το Ελσίνκι ότι εδώ και ένα χρόνο διορθώνει τα λάθη τους, ικανοποίησε την Αγ. Κωνσταντίνου. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους και άφηναν να εννοηθεί ότι ανοίγει ο δρόμος για νέο κούρεμα.

Keywords
χατζηδακης, μεσα μαζικης μεταφορας, κλειστα επαγγελματα, αλέξης τσίπρας, χρυση αυγη, ελλαδα, συριζα, εκλογες, συγκεκριμένο, χρεοκοπια, morris, nokia, οπαπ, βενιζελος, τραπεζες, ετεαν, βουλη, μετρο, θεσσαλονικη, βιωσιμότητα, σημαίνει, τσιπρας, ωρα, σαμαρας, ιουνίου, πειραιας, σκοπια, αθηνα, υπουργοι, αβραμοπουλος, οραμα, συνταγμα, ολπ, δημαρ, δημοσκοπηση, ΠΑΣΟΚ, τροικα, ΔΝΤ, κουρεμα, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, ανασχηματισμος, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κωστας καραμανλης, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, το θεμα, βημα, δανεια, δουλεια, εργαλεια, ετεαν, ηττα, θεμα, κινα, ναυπλιο, νησια, οικονομια, ολπ, πλαισιο, προγραμμα, πτησεις, φημες, φρασεις, αγορα, αεροδρομιο, αισιοδοξια, αμυνα, αμφιβολιες, απλα, αρετη, ατζεντα, βιωσιμότητα, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γραμμα, δεδομενο, δευτερο, δευτερα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δωδεκα, δοθει, δομη, δρομος, εγχειρημα, ευκολα, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, ελσινκι, εργα, εμφάνιση, εξελιξη, επαγγελματα, επρεπε, επιτυχια, ζητα, ιδια, υπηρχαν, ηρεμια, θεσεις εργασιας, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κλιμακα, κλιμα, λαθη, λαθος, λιτο, λογο, μαυρο, μακεδονια, μαξιμου, μηνες, μηδεν, μειωση, μπορειτε, νεες θεσεις εργασιας, ονομα, ορια, οραμα, ουσιαστικα, ουσια, παλλας, υπογραφη, προγραμματα, ρυθμισεις, σιγουρος, σιγουρο, συγκεκριμένο, συνταγη, ταξιδια, τρια, συγγρου, φτανει, φορα, χρημα, χρονος, ασφαλεια, ασπρο, βηματα, ειπαμε, εξαγωγες, εμφαση, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, κωνσταντινου, κωστας, κυριακη, λεξεις, morris, μπροστα, πληροφοριες, σημαίνει, ταξιδι, τραπεζα, θεματα, θεσεις, θετικα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα