Κινδυνεύει να καταστραφεί ο τάφος του μεγάλου Ζακύνθιου ποιητή Ανδρέα Κάλβου στην Αγγλία

Καμία ανταπόκριση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής από την ελληνική πρεσβεία στη Βρετανία προς τις αλλεπάλληλες συντονισμένες προσπάθειες των Ελλήνων της ημεδαπής και αλλοδαπής, προεξάρχοντος του ερευνητή Σπύρου Παππά και του Αλέξη Ζήρα, μέχρι πρότινος Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, να αφυπνίσουν τις αρμόδιες αρχές της πρεσβείας αναφορικά με τον κίνδυνο καταστροφής που διατρέχει ο τάφος-μνημείο του μεγάλου Έλληνα ποιητή από τη Ζάκυνθο Ανδρέα Κάλβου στο Λάουθ της Βρετανίας.

Ο τάφος του ποιητή Ανδρέα Κάλβου βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο

της εκκλησίας της Αγίας Μαργαρίτας και προσφάτως πέρασε στα χέρια ιδιώτη αγοραστή ο οποίος, σύμφωνα με τον κύριο Παππά, σκοπεύει να μετατρέψει τον ναό, εν μέρει σε χώρο κατοικίας του και εν μέρει σε εργασιακό χώρο. Όπως φαίνεται με αρκετή αδιαφορία δέχτηκαν τα αλλεπάλληλα, επί μέρες, τηλεφωνήματα των δυο ερευνητών. Το ζήτημα είναι η πρεσβεία μας στο Λονδίνο να κινηθεί, να έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη και να εξασφαλισθεί μια διαβεβαίωση του αγοραστή ότι θα σεβαστεί το κενοτάφιο.

Από το 1988, όπου και αναστηλώθηκε, ο τάφος παρουσιάζει σήμερα μεγάλη φθορά και θα πρέπει κάποια στιγμή να αποκατασταθεί, ενώ σε εξίσου άσχημη κατάσταση βρίσκεται και ο ναός της Αγ. Μαργαρίτας (13ου – 15ου αιώνα), εσωτερικά και εξωτερικά, αν και γίνεται από τον ιδιοκτήτη κάποια πρώτη προσπάθεια συντήρησης που όμως βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Επίσης από το εσωτερικό του ναού, έχει αφαιρεθεί η μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα της οποίας τα αποκαλυπτήρια είχε κάνει ο Γ. Σεφέρης και σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο του Λάουθ.

Διεθνής κινητοποίηση για τη διάσωση του κενοταφίου και για τους πιθανούς τρόπους διατήρησης της μνήμης του Κάλβου έχει σημειωθεί από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Όπως είναι γνωστό ο Ανδρέας Κάλβος πέθανε και τάφηκε στο Λάουθ (Louth) του Lincolnshire, το 1869. Ο ποιητής μετακόμισε από το Λονδίνο στο Λάουθ το 1865, μόλις 4 χρόνια πριν από το θάνατό του. Ήταν τότε 73 χρονών.

Η μικρή αυτή πόλη, που στη Γενική Απογραφή του 1861 είχε 10.544 κατοίκους, απέχει από το Λονδίνο 149 μίλια. Όπως είναι γνωστό ο Κάλβος γνώρισε τη μετέπειτα γυναίκα του Καρλόττα στην Κέρκυρα τη δεκαετία του 1840.

Keywords
Τυχαία Θέματα