Καταγγελία εργαζομένου της Ericsson για δωροδοκία 13 εκατ. ευρώ σε Έλληνες αξιωματούχους

Η σουηδική εταιρεία Ericsson φέρεται να έδωσε το ποσό των 13 εκατομμύρια ευρώ σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο έτσι ώστε να δωροδοκήσει στη συνέχεια Έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να εξασφαλιστεί η υπογραφή τους σε μία εμπορική συμφωνία το 1999.

Μιλώντας σήμερα σε σουηδικό ραδιόφωνο ο πρώην εργαζόμενος της Ericsson, Λις-Όλοφ Νένζελ αποκάλυψε

την υπόθεση δωροδοκίας, δηλώνοντας ότι «πολιτικοί, στρατηγοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι» έλαβαν 116 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, δηλαδή 13 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ericsson και εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι έδωσε τα χρήματα σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο και δεν γνωρίζει τι απέγιναν στη συνέχεια.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Έχουμε μηδενική ανοχή όσον αφορά δωροδοκίες και τη διαφθορά. Εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαμε αντιπροσώπους, όμως δεν το κάνουμε πλέον γιατί είναι ένα σύστημα αδιαφανές. Γνωρίζουμε ότι έγινε μια πληρωμή σε έναν αντιπρόσωπο, όμως δεν γνωρίζουμε τι έγιναν τα χρήματα μετά από αυτό. Πραγματικά ελπίζουμε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες, αλλά δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα».

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο σουηδικός ιστότοπος sverigesradio.se η συγκεκριμένη ελληνική παραγγελία αφορούσε το σουηδικό Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Erieye, αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορώνων (540 εκατομμύρια ευρώ). Λίγο αργότερα η Ericsson πούλησε την διεύθυνσή της που ειδικευόταν στα αμυντικά συστήματα στη σουηδική εταιρεία Saab.

Ο επικεφαλής της σουηδικής Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς, Αλφ Γιόχανσον δήλωσε πως έχει ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές ενώ υπογράμμισε ότι ενδιαφέρεται για όσα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί μετά την 1η Ιουνίου του 2004, διότι όλα τα προηγούμενα που ενδεχομένως να έχουν γίνει, είναι σίγουρο ότι έχουν παραγραφεί.

Ο Αντώνης Κάντας που ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το 1997 έως το 2002, έχει παραδεχθεί ότι έλαβε 11 εκατομμύρια ευρώ για τη σύναψη συμβάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα από ξένες εταιρείες κάνοντας αναφορά στην Ericsson στην κατάθεσή του στο δικαστήριο σχετικά με τις δωροδοκίες αυτές.

The post Καταγγελία εργαζομένου της Ericsson για δωροδοκία 13 εκατ. ευρώ σε Έλληνες αξιωματούχους appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα