Καμπότζη: Τρεις νεκροί διαδηλωτές από πυρά της στρατιωτικής αστυνομίας

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Καμπότζη όταν η στρατιωτική αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών εργατών της υφαντουργίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και έναν αξιωματούχο της αστυνομίας.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν διαδηλωτές να κείτονται αναίσθητοι στο δρόμο και να αιμορραγούν.

Βίαιες διαδηλώσεις
για να αυξηθεί ο βασικός μισθός

Οι εργάτες της υφαντουργίας στην Καμπότζη πραγματοποιούν διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ζητώντας να αυξηθεί το 2014 ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός τους στα 160 δολάρια. Σήμερα βρίσκεται στα 80 δολάρια και η κυβέρνηση υποσχέθηκε πρόσφατα να τον αυξήσει στα 95 δολάρια από φέτος τον Απρίλιο, όμως τα συνδικάτα θεωρούν την αύξηση αυτή ανεπαρκή. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τον Νοέμβριο μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από σφαίρα.

Στην σημερινή διαδήλωση η στρατιωτική αστυνομία έριξε στην αρχή προειδοποιητικά πυρά και στη συνέχεια άνοιξε κανονικά πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

«Αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν όπλα και άλλα πράγματα για να καταστείλουν τους απεργούς», κατήγγειλε ο Τσαν Σοβέτ της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Adhoc, ο οποίος βρισκόταν επιτόπου, διαβεβαιώνοντας πως έχουν τραυματισθεί περίπου δέκα άνθρωποι. «Τους χτύπησαν στο κεφάλι», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας, Χενγκ Τίτο, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί χρειάσθηκε να επέμβουν αφού εννέα άνδρες του τραυματίσθηκαν χθες και σήμερα σε επεισόδια με τους διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με σφεντόνες.

«Ανησυχούσαμε για την ασφάλεια, έτσι έπρεπε να καταστείλουμε» τη διαδήλωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Αν τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να απεργούν, θα υπάρξει αναρχία», πρόσθεσε.

Ο υφαντουργικός τομέας είναι πολύ σημαντικός για την καμποτζιανή οικονομία και η παραγωγή του προμηθεύει τις μεγάλες διεθνείς μάρκες. Απασχολεί περίπου 650.000 εργάτες, από τους οποίους οι 400.000 εργάζονται για εξαγωγικές εταιρείες.

The post Καμπότζη: Τρεις νεκροί διαδηλωτές από πυρά της στρατιωτικής αστυνομίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα