ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: «Μπαϊράκι» έξι δημάρχων

Κοινή δήλωση, με την οποία αντιτίθενται στην εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, για αναστολή διαδικασιών κτήσης ιθαγένειας «ενόψει προσεχούς δημοσίευσης αποφάσεων ΣτΕ», κατέθεσαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ έξι δήμαρχοι. Την πρόταση υπογράφουν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και Ιωαννιτών

Φίλιππος Φίλιος. Όπως δηλώνουν, οι δήμοι αδυνατούν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, το οποίο παραγγέλλει, πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, τη μη τήρηση του εν λόγω νόμου. 
Γι’ αυτό, όπως σημειώνουν, οι δήμοι θα συνεχίσουν να τηρούν τη διαδικασία απονομής της ιθαγένειας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σύμφωνα δηλαδή με την αρχή της νομιμότητας.
Την έντονη ανησυχία του για την παραγγελία του υπουργείου Εσωτερικών προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους δήμους να αναστείλουν τη διαδικασία απονομής ιθαγένειας ενόψει της προσεχούς δημοσίευσης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας εκφράζει και ο Συνήγορος του Πολίτη, σημειώνοντας πως «η άτυπη διαρροή πιθανολογούμενης απόφασης δικαστηρίου δεν αρκεί για να θεμελιώσει αναστολή διατάξεων ισχύοντος νόμου».

Το μνημόνιο διαλύει την Αυτοδιοίκηση
Οι πολιτικές του μνημονίου επηρεάζουν άμεσα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ΠΑΣΟΚ διασπάται και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς χωρίζεται σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. 
Από τη μία πλευρά, βρίσκονται δήμαρχοι που ακολουθούν μια φιλοκυβερνητική τακτική. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο να ενώσει και να συνθέσει. Από την άλλη, βρίσκονται οι αντάρτες Νίκος Σαράντης, πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Αττικής, συνεπικουρούμενος και από τον Σίμο Δανιηλίδη της ΠΕΔΚΜ. 
Διάσπαση αντιμετωπίζει και η ΝΔ. Ο Κώστας Τζανακούλης, δήμαρχος της Λάρισας, ακολουθεί την κεκαλυμμένη φιλοκυβερνητική τακτική και προσπαθεί να ρίξει γέφυρες προς τον μετριοπαθή Κώστα Ασκούνη.
Οι αντάρτες του ΠΑΣΟΚ –που έχουν ιδεολογικό και πολιτικό καθοδηγητή τον πρώην δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας Αττικής και πρώην βουλευτή, Λάμπρο Μίχο– συνασπίζονται με δημάρχους που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΗΜΑΡ, που παραδόξως ακολουθούν σκληρή πολιτική γραμμή, μακράν απέχουσα από εκείνη που ακολουθεί ο Φώτης Κουβέλης σε κυβερνητικό επίπεδο. Στο πλευρό των «ανταρτών» βρίσκεται και ο Λάζαρος Κυρίζογλου, που είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην ΠΕΔΚΜ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το προ ημερών έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ κατέληξε με το να τεθούν σε ψηφοφορία δύο ψηφίσματα και να εγκριθεί η επίσημη «γραμμή» έναντι αυτής των «ανταρτών», με διαφορά 26 ψήφων (83-57) υποστηρίζει η ηγεσία της ΚΕΔΕ, με διαφορά 9 ψήφων (72-63) λένε οι «αντιφρονούντες». 
Από εδώ και πέρα, όλα μαρτυρούν πως τίποτε δεν μοιάζει με το χθες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση…

ΑΤΤΙΚΗ: Τέσσερις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων
Μέχρι 5 Φεβρουαρίου θα

Keywords
Τυχαία Θέματα