Ιδιωτικά προβλήματα στην άμυνα της χώρας

Του Χρήστου Α. Καπούτση

Καθώς προχωρούν οι έρευνες των δικαστικών αρχών, η υπόθεση της ναυπήγησης των έξι υποβρυχίων για το Πολεμικό μας Ναυτικό και η ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναδεικνύονται σε σκάνδαλα με θηριώδεις διαστάσεις.

Ήδη, οι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση προμηθειών του υπουργείου Άμυνας είναι πέντε και υπάρχουν και οκτώ καταδικασθέντες… Και σίγουρα ο κατάλογος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αναμένονται και νέες συλλήψεις υπόπτων…

Στους ήδη προφυλακισθέντες προστέθηκε

ο Γιάννης Μπέλτσιος, κατηγορούμενος για μίζες στην υπόθεση των εξοπλιστικών. Επίσης, προφυλακιστέος κρίθηκε για την υπόθεση των υποβρυχίων και ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ (1999-2003). Ένα μόνο στοιχείο της δικογραφίας θα αναφέρω. Στον προσωπικό λογαριασμό του κ. Εμμανουήλ, εκτός των άλλων, βρέθηκε και ένα ποσό των 24 εκατ. ευρώ.

Απολογούμενος, υποστήριξε ο κ. Εμμανουήλ ότι αυτό το ποσό αποτελεί νόμιμη αμοιβή από σύμβαση που υπέγραψε με τη γερμανική HDW, ιδιοκτήτρια τότε των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, για τέσσερα χρόνια. Κάνουμε απλές πράξεις, 24 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια. Αν διαιρέσουμε το 24 με το 48 (τα τέσσερα χρόνια είναι 48 μήνες), προκύπτει το ποσό των 500.000 ευρώ. Δηλαδή, ο κ. Εμμανουήλ ελάμβανε μισθό 500.000 ευρώ τον μήνα ή 17.000 ευρώ μεροκάματο. Μάλιστα, τα δήλωνε και στην Εφορία.

Κυβερνητική αντίδραση

Σε αυτές, όμως, τις δυσώδεις υποθέσεις υπάρχει επιτέλους κυβερνητική αντίδραση. Λόγω των σκανδάλων διαφθοράς στα εξοπλιστικά, η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει να παρέμβει και να αντιμετωπίσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Ετσι, δημιουργείται, Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, που θα ασχολείται κυρίως με θέματα διαφάνειας και εξοπλισμών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και με περιπτώσεις αφύσικου πλουτισμού στρατιωτικών ή αξιωματούχων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ, Δ. Αβραμόπουλο, όσοι υπηρετούν σε αυτή την υπηρεσία θα επιλαμβάνονται υποθέσεων «μικρής ή μεγάλης διαφθοράς», για θέματα που αφορούν χρηστή διαχείριση και σχετίζονται με όλες τις προμήθειες στις Ενοπλες Δυνάμεις. Είναι στην τελική φάση της προετοιμασίας το σχετικό νομοσχέδιο και αναμένεται τον επόμενο μήνα να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για διαβούλευση.

Σε γερμανικές εταιρείες

Γενικά, να υπενθυμίσουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει περίπου 3 δισ. ευρώ σε γερμανικές εταιρείες, για τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων. Η παράδοση των υποβρυχίων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2008. Και σήμερα, έξι χρόνια αργότερα, έχουμε παραλάβει ένα μόνο υποβρύχιο, ενώ άλλα τρία υποβρύχια βρίσκονται σε κάποιο στέγαστρο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, άγνωστο σε ποια κατάσταση.

Οι 1.500 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία είναι απλήρωτοι για πάνω από 20 μήνες. Ουσιαστικά, τα Ναυπηγεία είναι κλειστά. Οι συνομιλίες του ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων με την κυβέρνηση είναι σε αδιέξοδο. Και ο ΥΠΕΘΑ, Δ. Αβραμόπουλος, δηλώνει ότι θα ανοίξουν τα Ναυπηγεία και θα ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των τριών υποβρυχίων, εφόσον αλλάξει η ιδιοκτησία στα Ναυπηγία Σκαραμαγκά.

Το χειρότερο είναι ότι τα ημιτελή υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού χρησιμοποιούνται από τον ιδιώτη επιχειρηματία και ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων ως μέσο εκβιασμού προς την κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν έτσι θίγεται και το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού. Ζητεί, δηλαδή, ο κ. Σαφά 200 με 250 εκατ. ευρώ επιπλέον, ώστε να επιτρέψει να ολοκληρωθούν οι εργασίες ναυπήγησης και το Π.Ν. να παραλάβει αυτά τα τρία υποβρύχια. Και με αυτό ως παράδειγμα, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών φορέων και επιχειρήσεων, όταν μάλιστα αυτοί σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

Επιχειρησιακές απαιτήσεις

Άλλωστε, γιατί να ενδιαφέρει τον Αραβο-λιβανέζο επιχειρηματία και σημερινό ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά το ενδεχόμενο το Ελληνικό Π.Ν. να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις εθνικές επιχειρησιακές απαιτήσεις, ώστε να καλύψει επαρκώς ευαίσθητους τομείς ασφάλειας της χώρας; Ο ιδιώτης επιχειρηματίας έχει στόχο το κέρδος και δεν έχει πατριωτικές ευαισθησίες…

Ρεπορτάζ από το «Παρασκήνιο» που κυκλοφορεί

The post Ιδιωτικά προβλήματα στην άμυνα της χώρας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα