Συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις μετά τα 6 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά-Με εντολή Σαμαρά μεταβαίνει με ελικόπτερο ο Γ. Μιχελάκης (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μεταβαίνει στη Κεφαλονιά με στρατιωτικό ελικόπτερο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Υγείας. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν σημειωθεί στο Ληξούρι, διότι ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Υπάρχουν κατολισθήσεις σε όλο το εύρος του νησιού.

Τεράστια προβλήματα δημιουργεί το γεγονός
ότι ο σεισμός έγινε σε χερσαία περιοχή

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για μεγάλες ζημιές σε δρόμους και σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Κεφαλονιάς. Προβλήματα έχουν προκληθεί στο αεροδρόμιο και κυρίως στον πύργο ελέγχου στην Κεφαλονιά. Χωρίς ρεύμα μεγάλο μέρος του νησιού. Δεν υπάρχει τραυματισμός. Στο νησί κατευθύνεται και κλιμάκιο του ΟΑΣΠ.

Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος ανέφερε: «Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».

Ο πλησιέστερος οικισμός στο επίκεντρο του σεισμού είναι το Ληξούρι, με τον αντιδήμαρχο του οικισμού Βαγγέλη Θεοφυλάτο να δηλώνει στο σταθμό μας πως μεγάλο μέρος της πόλης δεν υδροδοτείται.

Πριν από λίγο ξεκίνησε η έκτακτη σύσκεψη στο ΤΕΙ Ληξουρίου με τη συμμετοχή των μελών του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπων της περιφέρειας, της πολιτικής προστασίας αλλά και μηχανικών. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τα έως τώρα δεδομένα του σεισμού των 6R στο νησί αλλά και τους επανειλημμένους δυνατούς μετασεισμούς ώστε να αποφασίσουν τις ενέργειές που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών αλλά και των κτισμάτων.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες σχετικά με μέγεθος του σεισμού που πανικόβαλε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Δυτικής Ελλάδας. Το Ευρωμεσογειακό Κέντρο κάνει λόγο για μέγεθος 5,9 Ρίχτερ, ενώ το το σεισμολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν 6,3 Ρίχτερ. Ωστόσο, η εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τοποθετεί τον σεισμό στα 5, 8 Ρίχτερ.

Η δόνηση σημειώθηκε πέντε λεπτά πριν από τις 16:00, με επίκεντρο 116 χλμ. δυτικά της Πάτρας. Οι μετρήσεις δείχνουν μικρό εστιακό βάθος, με το Γεωδυναμικό να κάνει λόγο για 17 χιλιόμετρα και το Ευρωμεσογειακό να το υπολογίζει στα 24 χιλιόμετρα, περίπου στο κέντρο του νησιού.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή 7 χιλιόμετρα δυτικά του Αργοστολίου και 2 χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου.

Μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησε στις 16:08 σεισμός 4,4 R, στις 16:22 σεισμός 3,9 R, στις 16:24 σεισμός 4,2 R και στις 16:32 3, 7 R. Σεισμική δόνηση 3,5 Ρίχτερ στις 17:50 24 χλμ. σημειώθηκε νοτιοδυτικά του Αργοστολίου, και αργότερα 3,7 Ρίχτερ στις 18.00, 10 χλμ βορειοανατολικά της Ιθάκης.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας στην Αθήνα, την Πάτρα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Ιωάννινα. Ακόμη, η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές αναφέρουν ότι οι κάτοικοι του Αργοστολίου έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε ανοικτούς δημόσιους χώρους, όπως το γήπεδο Αργοστολίου.

Μάλιστα κάποια παλιά κτίσματα στην περιοχή έχουν καταρρεύσει, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου του Ληξουρίου υπάρχει καθίζηση επαρχιακού δρόμου στους Πετανούς όπου και έχει αποκλειστεί κόσμος. Να σημειωθεί ότι από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού.

Επιπλέον, ο σεισμός έχει προκαλέσει μικρής έκτασης ζημιές και στη Ζάκυνθο, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού να έχει λάβει αναφορές για ζημιές σε καταστήματα στην πόλη του Αργοστολίου από σπασμένες τζαμαρίες, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν κλήσεις για τραυματισμούς.

The post Συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις μετά τα 6 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά-Με εντολή Σαμαρά μεταβαίνει με ελικόπτερο ο Γ. Μιχελάκης (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα