Η μύτη αντιδρά πιο γρήγορα από τον εγκέφαλο!

Οι οσμές κάνουν τη μύτη να αντιδρά πριν προλάβει ο εγκέφαλος να αντιληφθεί το ερέθισμα, όπως αποκαλύπτει μελέτη στο περιοδικό Science, κάτι που αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

«Έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι η μάθηση συμβαίνει μόνο βαθιά στον εγκέφαλο [...] Βλέπουμε όμως τώρα ότι το νευρικό σύστημα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητο σε απειλητικά ερεθίσματα και ότι η μάθηση του φόβου μπορεί να επηρεάσει τα σήματα που διαβιβάζονται από τα αισθητήρια όργανα στον εγκέφαλο» ανέφερε ο Τζον ΜακΓκαν, επικεφαλής της έρευνας που

διεξήγαγε το Πανεπιστημίου Ράντγκερς στις ΗΠΑ.

Η ομάδα του ΜακΓκαν υπέβαλε ποντίκια σε μια σειρά ήπιων ηλεκτροσόκ ενώ ταυτόχρονα τα εξέθετε σε μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Όταν πια τα πειραματόζωα είχαν μάθει να αντιδρούν με φόβο σε αυτή την οσμή, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα μέσω μιας οπής στο πάνω μέρος του κρανίου.
Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι τα νευρικά κύτταρα στις μύτες των εκπαιδευμένων πειραματοζώων είχαν αρχίσει να αντιδρούν πιο έντονα στη συγκεκριμένη οσμή, συγκριτικά με ποντίκια που δεν είχαν μάθει να φοβούνται τη μυρωδιά.

Επιπλέον, τα νευρικά κύτταρα τις μύτης των εκπαιδευμένων ποντικών παρήγαγαν τέσσερις φορές μεγαλύτερες ποσότητες νευροδιβαστών όταν αντιλαμβάνονταν το τρομακτικό ερέθισμα. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η λειτουργία των αισθητηρίων οργάνων επηρεάζεται από την τιμωρία ή την επιβράβευση.
Η μελέτη βοηθάει στην εύρεση νέων θεραπειών.

«Γνωρίζουμε ότι οι αγχώδεις διαταραχές όπως η μετατραυματική διαταραχή μπορούν να πυροδοτηθούν από οσμές, όπως συμβαίνει με τη μυρωδιά του ντίζελ σε στρατιώτες που έχουν επιστρέψει από τον πόλεμο» ανέφερε ο Δρ ΜακΓκαν. «Η μελέτη μας δείχνει ένα νέο τρόπο σκέψης για το πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

The post Η μύτη αντιδρά πιο γρήγορα από τον εγκέφαλο! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα