Η «λίστα» φέρνει διαζύγιο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Εν αναμονή και άλλων αποκαλύψεων για τη «λίστα Λαγκάρντ», η συγκυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον μέχρι του σημείου ρήξης. Η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα που μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, ενώ στελέχη της σχεδιάζουν την επόμενη μέρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο

καθυστερεί η ανακοίνωση της δικαστικής έρευνας, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει ο εκνευρισμός στην Ιπποκράτους. Χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης ήταν η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που εμμέσως ασκεί κριτική στους εισαγγελείς για καθυστέρηση, αλλά προχωρά και σε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για επιπόλαιη αναπαραγωγή ψευδών πληροφοριών.
Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το σημαντικότερο σημείο του κειμένου είναι εκείνο όπου επιχειρείται αποποίηση κάθε ευθύνης από τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση στον κ. Παπακωνσταντίνου (είχε το πρωτότυπο αρχείο) και διατυπώνει σαφείς αιχμές κατά των Καπελέρη και Διώτη.

Στην αντεπίθεση για να αποφύγει το κόστος
Από την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τη «λίστα» γίνεται σαφές ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να γίνει θυσία. Αυτό ακριβώς, όμως, έχει κατά νου η Αγίου Κωνσταντίνου, που δύο φορές τις τελευταίες δέκα μέρες κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής, την οποία διαμηνύει ότι θα υπερψηφίσει.
Αυτό δεν αποτελεί μια κούφια απειλή, όταν η κυβέρνηση κινδυνεύει με διάλυση. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού φαίνεται ότι ήταν μια πολύ μεγάλη δοκιμασία για τη ΔΗΜΑΡ, η οποία αναζητεί πια την επιβίωσή της σε οτιδήποτε τη διακρίνει από τον δικομματισμό. Αν θέλετε, η υπερψήφιση μιας πρότασης για προανακριτική επιτροπή, την οποία η ΔΗΜΑΡ θα ήθελε να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στη λογική του πρόσφατου αδειάσματος της Κεντροαριστεράς.
Και αυτό –έτσι διαβεβαιώνουν τουλάχιστον όπου βρεθούν τα μέλη της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ– θα το κάνει το κόμμα, αδιαφορώντας για το τι θα πράξουν στο θέμα αυτό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το πώς θα εκλάβουν τη στάση της. Με λίγα λόγια, η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει ότι θα υπερψηφίσει πρόταση Προανακριτικής που θα αφορά στον αρχηγό ενός από τα κόμματα με τα οποία συγκυβερνά.
Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με το γεγονός ότι η διακυβέρνηση σε συνθήκες μνημονίου έπεσε βαριά στη ΔΗΜΑΡ που αναζητά διέξοδο ώστε να μην επωμίζονται άλλο τόσο δύσκολες κυβερνητικές ευθύνες. Ουκ ολίγα στελέχη του κόμματος έχουν αρχίσει να… αλληθωρίζουν προς το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν θα πρέπει να παίρνουν τόσο δυσάρεστες αποφάσεις, ενώ ελπίζουν ότι δεν θα τους αποδώσει ο λαός την κύρια ευθύνη, αν κάτι πάει στραβά.

Σύγκρουση «βενιζελικών» με τον πρώην «τσάρο»
Αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είδε ότι με το να ανοίγει ομπρέλα πολιτικής προστασίας στον Γ. Παπακωνσταντίνου το μόνο που πετυχαίνει είναι να μειώνονται συνεχώς τα ποσοστά του Κινήματος, της τάξης του 5%, τώρα, όπως ενημερώθηκε το «Π», άρχισε να αποδέχεται εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου του δείχνουν αρχικά τον δρόμο του αδειάσματος και εν συνεχεία της πλήρους πολιτικής ρήξης με το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και ειδικά με τον βίο και την πολιτεία του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευ. Βενιζέλος φαίνεται πως έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στην πολιτική ασυλία που για μεγάλο χρονικό διάστημα προσέφερε στον πρώην «τσάρο», καθώς όλα τα μηνύματα που του έρχονται από παντού είναι ιδιαιτέρως αρνητικά τόσο για τον ίδιο όσο και για το Κίνημα. Συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο «Π», εξηγούσε ότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει κλονιστεί από τα τραγικά ποσοστά που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και αναζητά τα αίτια για τη ραγδαία αυτή πτώση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος, σε συζητήσεις που είχε με δυο δημοσκόπους οι οποίοι συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ, παρέλαβε στοιχεία ιδιαιτέρως ανησυχητικά για τον ίδιο και το κόμμα του, σε σχέση με τη στρατηγική στήριξης της κυβέρνησης Παπανδρέου και ειδικότερα του πρώην υπουργού Οικονομικών. Όπως φαίνεται, ο Ευ. Βενιζέλος κατέληξε στην αλλαγή στρατηγικής, με δεδομένα τα προβλήματα αποδοχής που εμφανίζει το κόμμα του και που τείνει να μετατραπεί σε κόμμα, το οποίο θα παλέψει να μπει στη Βουλή!
Σε όλες τις περιπτώσεις, το δύσκολο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι με ποιον τρόπο από εδώ και πέρα θα συγκρουστεί με το παρελθόν. Και, μάλιστα, με ένα παρελθόν στο οποίο συμμετείχε και ο ίδιος, έχοντας αναλάβει πολύ σημαντικά πόστα στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Αυτό είναι το ερώτημα, μαζί με το ερωτηματικό για τον τρόπο που θα αφήσει εκτός κάδρου κριτικής τον Παπανδρέου, με τον οποίο έχει συνάψει συμφωνία για το δαχτυλίδι διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δίλημμα για τους παλαιούς συνεργάτες
Για τον Γ. Παπανδρέου όλες οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι μέχρι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει καμία παρέμβαση για το κόμμα του. «Όποια παρέμβαση γίνει, δεν θα έχει εσωκομματικά χαρακτηριστικά και θα αφορά μόνο στην πορεία της χώρας» εξηγούσε στο «Π» κορυφαίος συνεργάτης του επί χρόνια δίπλα του όταν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα, όμως, είναι τι θα πράξει ο Παπανδρέου, εάν διαπιστώσει ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αδειάζει τον έναν μετά τον άλλον πρώην συνεργάτες του, τους οποίους επέλεξε για κορυφαίους υπουργούς. Η περίπτωση του Παπακωνσταντίνου θα είναι ενδεικτική, ακόμα και αν ο Βενιζέλος δεν ακουμπήσει καθόλου τον Γ. Παπανδρέου. Θα στηρίξει ο πρώην πρωθυπουργός τους συνεργάτες του ή δεν θα ενδιαφερθεί, με δεδομένο ότι η κριτική δεν τον αφορά προσωπικά;

Keywords
Τυχαία Θέματα