Η γυναίκα από το Πακιστάν που τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ

Με το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα βραβεύτηκε σήμερα η νεαρή Πακιστανή ακτιβίστρια, Μαλάλα Γιουσουφζάι, η οποία αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και έχει γίνει διεθνώς σύμβολο κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Όπως δήλωσε ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, «Απονείμουμε το 25ο βραβείο Ζαχάροφ σε μια ηρωίδα, μια ξεχωριστή νεαρή γυναίκα, για την αφοσίωσή της στην εκπαίδευση», υπογραμμίζοντας ότι η 16χρονη έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Απευθύνω

έκκληση στις χώρες της Ευρώπης να βοηθήσουν τις χώρες της Ασίας και την πατρίδα μου, το Πακιστάν, στους τομείς της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης», ανέφερε η ίδια κατά την διάρκεια της βράβευσης, τονίζοντας ότι της δίνει κουράγιο να συνεχίσει τον αγώνα της παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Αφιερώνω αυτό το περίβλεπτο βραβείο στους αφανείς ήρωες του Πακιστάν και στους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, που μάχονται για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η νεότερη που έχει τιμηθεί ποτέ με το βραβείο Ζαχάροφ, διότι αψήφησε την απαγόρευση που της είχαν επιβάλει οι Ταλιμπάν από το 2007 έως το 2009 και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο.

Η κίνηση της αυτή την έβαλε στο στόχαστρο των ισλαμιστών, με αποτέλεσμα το 2012 ένας ένοπλος να μπει στο σχολικό λεωφορείο με το οποίο επέστρεφε στο σπίτι της και να την πυροβολήσει στο κεφάλι.

Η Μαλάλα αφού ανάρρωσε πλήρως μετά τον σοβαρό τραυματισμό της, τους τελευταίους μήνες έχει συναντηθεί με πολλούς ηγέτες όπως η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έχει εκφωνήσει ομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το βραβείο Ζαχάροφ συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ και απονέμεται από το Ευρωκοινοβούλιο από το 1988 προς τιμή του Σοβιετικού αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ.

Στο παρελθόν με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, οι Ιρανοί ακτιβιστές Νασρίν Σοτουντέχ και Τζαφάρ Παναχί, ο Κουβανός αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνας και ο Κινέζος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ουέι Τζινγκσένγκ.

The post Η γυναίκα από το Πακιστάν που τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα