Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον κίνδυνο αυτισμού

Μπορεί να συνδέεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας με τον αυτισμό; Και όμως επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανέφεραν πως οι έγκυες που ζουν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν αυτιστικό παιδί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και κατά το πρώτο έτος ζωής του μωρού, σχετίζονται με ένα σημαντικά αυξημένο ποσοστό εμφάνισης αυτισμού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης

Άντρεϊ Ρέτσκιν, αν και στο παρελθόν έχουν δημοσιευτεί αντίστοιχες έρευνες, η συγκεκριμένη, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο «PLOS», είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποδεικνύεται ότι υπάρχει σχέση του νέφους με εμφάνιση ανωμαλιών των γενετικών οργάνων αγοριών, οι μητέρες των οποίων έχουν εκτεθεί στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο αυτισμός σχετίζεται με ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων αγοριών, επισημαίνει ο συντάκτης της μελέτης.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η ρύπανση του αέρα κάνει κακό στους πνεύμονές μας, ειδικά στα παιδιά. Τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε με ποιο τρόπο η ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο», υπογραμμίζει ο Αντρει Ρέτσκιν.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η εισπνοή των αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων στον αέρα μπορεί να προκαλέσει σε φλεγμονή του οργανισμού και να κάνει ζημιά στον εγκέφαλο, ιδίως όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ένα αυτιστικό παιδί μπορεί να έχει πλήρη αδυναμία επικοινωνίας, νοητική καθυστέρηση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αλλά και πιο ήπια συμπτώματα, όπως αυτά του συναφούς συνδρόμου Άσπεργκερ.

Τους ερευνητές προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι, τα περιστατικά αυτισμού αυξάνονται κατά τα τελευταία χρόνια διεθνώς.

The post Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον κίνδυνο αυτισμού appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα