Η ανακοίνωση του Π.Ο.Υ. για το αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊού (MERS-CoV)

Το Υπουργείο Υγείας στη Σαουδική Αραβία έχει ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με πέντε επιπλέον εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Μέση Ανατολή, από το αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊού (MERS-CoV). Και οι πέντε ασθενείς είναι από την ανατολική περιοχή της χώρας, αλλά όχι από το Al-Ahsa, όπου ξεκίνησε η επιδημία, σε μια μονάδα φροντίδας υγείας τον Απρίλιο του 2013. Οι ασθενείς, είχαν υποκείμενα νοσήματα και έχρηζαν πολλαπλών επισκέψεων στο νοσοκομείο. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις έρευνες για την πιθανή πηγή της μόλυνσης, τόσο στην περίθαλψη όσο και στις δημόσιες

δομές υγείας.

Ο πρώτος ασθενής είναι ένας 56χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος αρρώστησε στις 12 Μαΐου και κατέληξε στις 20 Μαΐου 2013. Η δεύτερη ασθενής είναι μία 85χρονη γυναίκα, -επίσης- με υποκείμενο νόσημα που αρρώστησε στις 17 Μαΐου και παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση. Η τρίτη ασθενής είναι μία 76χρονη γυναίκα με υποκείμενο νόσημα, η οποία αρρώστησε στις 24 Μαΐου, αλλά πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 27 Μαΐου 2013. Ο τέταρτος ασθενής είναι ένας 77χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος αρρώστησε στις 19 Μαΐου και κατέληξε στις 26 Μαΐου 2013. Ο πέμπτος ασθενής είναι ένας 73χρονος, με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, που νόσησε στις 18 Μαΐου και απεβίωσε στις 26 Μαΐου 2013.

Επιπλέον, ένας ασθενής από το Al-Ahsa ανέφερε νωρίτερα ότι απεβίωσε μία 81χρονη γυναίκα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ερευνά την επιδημία στη χώρα. Στη Γαλλία απεβίωσε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα, μετά από πρόσφατο ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει συνολικά 49 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 27 θανάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει παραλάβει μέχρι σήμερα τις εκθέσεις των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες της Μέσης Ανατολής: την Ιορδανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Η Γαλλία, η Γερμανία, η Τυνησία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης ανακοινώσει εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, που είχαν είτε μεταφερθεί για νοσηλεία από την ασθένεια, είτε είχαν επιστρέψει από τη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια νόσησαν. Στη Γαλλία, την Τυνησία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξε περιορισμένη μετάδοση σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των ασθενών που δεν είχαν ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή, αλλά ωστόσο ήρθαν σε στενή επαφή με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα.

Με βάση την τωρινή κατάσταση και τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει όλα τα κράτη – μέλη να συνεχίσουν τόσο την επιτήρησή τους για σοβαρές οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού (SARI), όσο και να εξετάζουν προσεκτικά οποιαδήποτε ασυνήθιστα περιστατικά. Οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας συνιστάται να παραμένουν σε επιφυλακή/εγρήγορση. Ταξιδιώτες που έχουν επιστρέψει προσφάτως από τη Μέση Ανατολή και αναπτύσσουν SARI, θα πρέπει να ελέγχονται για MERS-CoV, όπως άλλωστε επιβάλλεται στις τρέχουσες συστάσεις παρακολούθησης. Πρέπει να λαμβάνονται δείγματα από τις οδούς του κατώτερου αναπνευστικού των ασθενών, -όπου είναι δυνατόν. Επίσης, επισημαίνεται στους κλινικούς ιατρούς ότι η (πιθανότητα για) λοίμωξη MERS-CoV θα πρέπει να εξετάζεται ακόμη και όταν τα συμπτώματα είναι άτυπα, όπως η διάρροια, σε ασθενείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Οι υγειονομικές μονάδες οφείλουν να κατανοούν τη σημασία της συστηματικής εφαρμογής για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων (IPC). Οι μονάδες που παρέχουν φροντίδα σε ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη MERS-CoV, θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε άλλους ασθενείς, στους επαγγελματίες υγείας, καθώς και στους επισκέπτες.

Όλα τα κράτη – μέλη οφείλουν να αξιολογούν αλλά και να ανακοινώνουν άμεσα στον ΠΟΥ κάθε νέα περιστατικό λοίμωξης με MERS-CoV, όπως και κάθε πληροφορία που αφορά σε πιθανές εκθέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε λοίμωξη, -καθώς και μια περιγραφή της κλινικής της πορείας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ξεκινήσει τάχιστα (επιτόπια) έρευνα στην πηγή της έκθεσης, προκειμένου να προσδιοριστεί ο τρόπος της έκθεσης, έτσι ώστε η περαιτέρω μετάδοση του ιού να μπορεί να προληφθεί.

Ο ΠΟΥ δεν συνιστά ειδικό έλεγχο στα σημεία εισόδου βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, ούτε προτείνει προς το παρόν την εφαρμογή ταξιδιωτικής οδηγίας ή περιορισμού στο εμπόριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα