Διευρύνθηκε ο Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης

11:00 31/5/2013 - Πηγή: TNSite
Τη διεύρυνσή του επισημοποίησε χθες ο Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης με την εισδοχή 43 μελών και ανέβαλε για τα μέσα Ιουνίου την εκλογή του νέου προέδρου, έπειτα από οκταήμερη σύνοδο που χαρακτηρίσθηκε από έριδες και παλινωδίες.

Μετά την ολοκλήρωση και του τελευταίου γύρου των συνομιλιών σε ξενοδοχείο στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, ο προσωρινός πρόεδρος Ζορζ Σάμπρα ανακοίνωσε ότι επήλθε, τελικώς, συμφωνία για την ένταξη στους κόλπους του, αποτελούμενου κυρίως από πρόσωπα

της εξόριστης αντιπολίτευσης, Συνασπισμού 43 προσωπικοτήτων που αντιπροσωπεύουν το γενικό επιτελείο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ηγείται των επιχειρήσεων των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη συριακή σύρραξη, καθώς και ομάδων της συριακής εξέγερσης που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αρχικού κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Είμαστε σε θέση να δηλώσουμε τώρα ότι επιτύχαμε την ανανέωση του Συνασπισμού», ανακοίνωσε ο Ζορζ Σάμπρα στους δημοσιογράφους.

Η διεύρυνση της σύνθεσης του κύριου φορέα της συριακής πολιτικής αντιπολίτευσης ήταν το κεντρικό θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις από την έναρξη της συνόδου του Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Μαΐου. Οι αρχικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με πλήρη αποτυχία, εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών στους κόλπους της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης.

Οι εργασίες της συνόδου, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου, παρατάθηκαν μπροστά στο αδιέξοδο. Καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, οι δύο κύριοι χρηματοδότες του Συνασπισμού, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, επιδόθηκαν σε επίμονη μάχη επιρροής επί του οργάνου της συριακής αντιπολίτευσης που οδήγησε σε πλήρη παράλυση τις συζητήσεις.

Έτσι, η εκλογή νέου προέδρου του Συνασπισμού, για την αντικατάσταση του Μοάζ αλ-Χάτιμπ, αναβλήθηκε για τα μέσα Ιουνίου, ενώ αναβλήθηκε επ΄αόριστον ο διορισμός της κυβέρνησης του προσωρινού «πρωθυπουργού» Γασάν Χίτο.

Λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Συνασπισμός ανακοίνωσε την άρνησή του να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία που συμφώνησαν να συγκαλέσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, όσο συνεχίζεται η εισβολή του Ιράν και της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη Συρία.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα