Η Ελλάδα κερδίζει τα εύσημα του Στέιτ Ντιπάρντμεντ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας


Η Ελλάδα κερδίζει τα εύσημα του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας το 2012, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης η Αθήνα συνεργάζεται στενά με την Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενώ παράλληλα τονίζουν ότι την περσινή χρονιά η Ελλάδα

συνέχισε να βιώνει μικρής κλίμακας επιθέσεις, όπως στοχευμένους εμπρησμούς και εκρήξεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από εγχώριες αναρχικές ομάδες.

Επίσης τονίζεται στην έκθεση ότι σε γενικές γραμμές αυτές οι επιθέσεις δεν είχαν ως στόχο να προκαλέσουν θύματα, αλλά χαρακτηρίζονται ως πράξεις «πολιτικού περιεχομένου».

Ενώ αναφέρεται ότι πολλά μέλη από τις δύο πιο ενεργές εγχώριες τρομοκρατικές ομάδες, «Επαναστατικός Αγώνας» και «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς», έχουν φυλακιστεί από το 2011.

Το σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση είναι η στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των Αμερικανών στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση όμως έρχονται δύο γεγονότα που χαρακτηρίζονται ως «αρνητική εξέλιξη». Το πρώτο είναι η αποφυλάκιση μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» μετά την πάροδο 18 μηνών προφυλάκισης, χωρίς να πραγματοποιηθεί η δίκη και το δεύτερο η συνεχής αναβολή της δίκης των συλληφθέντων, από το 2011, που θεωρούνται μέλη της οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Υπενθυμίζεται ότι η δίκη αναβάλλεται συνεχώς από το 2011, λόγω νομικών προβλημάτων.

¨Ενα ακόμα σημαντικό θέμα εκφράζεται στην έκθεση, το οποίο είναι, η ανησυχία για το καθεστώς φύλαξης των συνόρων της Ελλάδας λόγω της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή εξαιτίας των ταραχών και των συγκρούσεων που σημειώνονται σε πολλές χώρες σ’ αυτές τις περιοχές.

Γι’αυτό το λόγο οι ελληνικές αρχές καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για ν’ανακόψουν τη ροή της παράνομης μετανάστευσης και να ελέγξουν την έλευση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία αφού η φύση των συνόρων της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως «ανησυχητική».

Τέλος, γίνεται αναφορά στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών που παρακολουθεί τις οικονομικές συναλλαγές με το εξωτερικό και η οποία έκανε έλεγχο σε 3.586 ύποπτες συναλλαγές το 2012, αλλά δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να συνδέει τις συναλλαγές αυτές με χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως τονίζεται στην αμερικανική έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα