Η αμοιβή της παραγωγικότητας

Του Δημήτρη Ν. Πατσάκη

Αφορμή για το παρόν δόθηκε από την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των Δ.Ο.Υ., στο οποίο, αφού διαμηνύουν την αντίθεσή τους στο μέτρο της «εφεδρείας», αναφέρουν πως ακόμη και επιτυχόντες μέσω Α.Σ.Ε.Π. δεν αποδέχονται τον διορισμό τους. Σαν αιτία αναφέρουν την -όντως γελοία- αμοιβή των 680 ευρώ μηνιαίως, που ορίζεται από το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον και θα περίμενε κανείς να τεθεί ως επιχείρημα είναι η πρόταση

για την ανταμοιβή των συναδέλφων τους βάσει, φυσικά, της «παραγωγικότητας» που θα επιδείκνυαν όσοι εξ αυτών διαθέτουν γνώσεις, ικανότητες και γενικά όρεξη για δουλειά.
Θα μπορούσε να αντιπαραθέσει κανείς τη σωρεία των επιδομάτων που απολάμβαναν μέχρι προ μηνών όλοι ανεξαίρετα οι εγγεγραμμένοι στις μισθολογικές καταστάσεις του υπουργείου Οικονομικών & -τέως- Εθνικής Οικονομίας, χωρίς η πλειονότητά τους να εμπλέκεται σε αυτό που λέμε «μάχιμη δράση». Εργαζόμενοι, π.χ. στις Κ.Υ. των υπουργείων, το «Πρωτόκολλο», τη Μισθοδοσία και γενικά σε αγνώστου χρησιμότητας θέσεις, εισέπρατταν τις ίδιες αποδοχές με αυτούς που ξενυχτούσαν στα Τελωνεία, κατεδίωκαν -ασχέτως αποτελεσματικότητας- τη φοροδιαφυγή ή -έστω- συνέβαλαν με τις δικές τους προσπάθειες στην είσπραξη ή και την εξοικονόμηση πόρων και δαπανών αντίστοιχα.
Η ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου «αμελεί» να αναφέρει τις ετήσιες εκθέσεις του Ε.Σ., στις οποίες παρατίθεται το σύνολο των Δ.Ο.Υ. με τα ετήσια αποτελέσματα μίας εκάστης. Αν, μάλιστα, συνυπολογισθεί το κόστος λειτουργίας για πολλές από αυτές, μάλλον μερικές δεν «έβγαζαν» ούτε τα έξοδα λειτουργίας τους. Το σχετικό έγγραφο αποτελεί συμπλήρωμα του ετήσιου Απολογισμού του Κράτους και είναι διαθέσιμο σε όποιον ανατρέξει στο Διαδίκτυο.
Είναι βέβαιο πως κανένας δεν περιμένει την όποια απόδοση έναντι των αμοιβών αυτού του ύψους. Από την άλλη, οι «αγκυλώσεις» των κ.κ. εκπροσώπων του προσωπικού των Δ.Ο.Υ. «εξορκίζουν» την εισαγωγή της αμοιβής παραγωγικότητας (bonus) για όσους επιθυμούν αυτήν ακριβώς τη μέθοδο πληρωμής.
Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να τεθεί προς συζήτηση ένα σύνθετο σύστημα, στο οποίο παράμετροι θα ήσαν οι εξής «στόχοι»:
1. Μηνιαίοι έλεγχοι
2. Ολοκλήρωση ελεγκτικής διαδικασίας σε τακτό χρόνο (π.χ. μηνιαίως)
3. Βεβαίωση φορολογητέας ύλης
4. Είσπραξη εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος κ.τ.λ. ανά απασχολούμενο, Δ.Ο.Υ. και Περιφέρεια.
Εξυπακούεται ότι διαφορετική βαρύτητα έχει η είσπραξη εντός π.χ. 12μήνου των βεβαιωμένων φόρων και άλλη η μετάθεση σε, π.χ., 12, 24 ή 48 μήνες, ιδιαίτερα για ελέγχους που αφορούν σε χρήσεις προ 3 ή 5 ετών.
Ανάλογα, η «διασπορά» του ελεγκτικού μηχανισμού πρέπει να αποδεσμευθεί από την «μονιμότητα» σε τομείς υψηλού «τζίρου», με σκοπό την αποφυγή καταστάσεων «πλειοδοσίας» τοποθέτησης. Ειδικά εδώ, δεν θα αναφέρουμε τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν, καθώς δεν θέλουμε να στενοχωρήσουμε κανέναν, μέρες που είναι…
Η ηγετική ομάδα του υπουργείου Οικονομίας, πολιτικοί και υπηρεσιακοί, είναι βέβαιο πως αντιλαμβάνονται
Keywords
Τυχαία Θέματα