Γιατί Μιχάλη τέτοιο χάλι ;

Της Άννας Καραβοκύρη

Ο κύριος με το τζόκεϊ καπελάκι, το κεφάλι του οποίου ξεπροβάλλει από το φιμέ τζάμι του θηριώδους τζιπ, είναι πρώην υπουργός. Και όχι «όποιος-όποιος» πρώην υπουργός. Ανιψιός του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργός στις κυβερνήσεις του εξαδέλφου του, Κώστα Καραμανλή. Το βιογραφικό του θα μπορούσε να γράφει: « Μιχάλης Λιάπης, ανιψιός εθνάρχου, εξάδελφος

πρώην πρωθυπουργού». Έτερον ουδέν… Επειδή, όμως, οι εκλεκτές συγγένειες δεν διασφαλίζουν ούτε την ποιότητα του ανδρός, ούτε και τις αγαστές σχέσεις με τους συγγενείς, όσοι γνωρίζουν από παλιά τον ατσαλάκωτο «Μισέλ» και πρόσφατα τον είδαν σιδηροδέσμιο απέδωσαν την συμπεριφορά του σε μιαν έμφυτη όσο και αδικαιολόγητη «ναπολεόντια» αλαζονεία. Αυτή που γεννήθηκε από ένα ιστορικό -πλην τυχαίο γι’ αυτόν- ταξίδι επιστροφής του θείου του από το Παρίσι και από μιαν αχόρταγη ζήλεια προς τον εξάδελφο του Κώστα Καραμανλή…

Ο φτωχός συνταξιούχος και το ΕΚΑΣ

Η βαριά φορολογική δήλωση του πρώην υπουργού, με τα δεκάδες ακίνητα και τις τραπεζικές καταθέσεις σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπουν σε… φτωχό συνταξιούχο. Με εισόδημα που ξεπερνά τις 109.000 ευρώ, όπως προκύπτει από το πόθεν έσχες του, αποκλείεται να μην μπορεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του τζιπ. Είκοσι ακίνητα και οκτώ οικόπεδα έχει στην κατοχή του ο Μ. Λιάπης, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στην κοσμοπολίτικη και πανάκριβη Μύκονο και κάποια άλλα στην αριστοκρατική Κηφισιά. Επίσης, κατέχει και τρία ΙΧ αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων είναι και το τζιπ Volkswagen Touareg, που συνελήφθη να οδηγεί με πλαστές πινακίδες και το οποίο φαίνεται να το αγόρασε το 2009 ως μεταχειρισμένο. Ομως, ο Μ. Λιάπης δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ως φτωχός συνταξιούχος. Σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση για το οικονομικό έτος 2009, ο ίδιος αν και δήλωνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως εισόδημα, φαίνεται να εισέπραξε και το ποσό των 6.434,49 ευρώ ως ΕΚΑΣ. Τότε, ο πρώην υπουργός είχε ισχυριστεί ότι οφείλεται σε τυπογραφικό λάθος του απρόσεκτου λογιστή του…

Εχει στιλ και σεξαπίλ

Μπορεί να πολιτευόταν στις λαϊκές συνοικίες της Β΄ Αθήνας, όμως, ο Μ. Λιάπης ποτέ δεν αποκήρυξε τον αριστοκρατικό αέρα του για χάρη των ψηφοφόρων. Το ακριβό στιλ τον συνόδευε πάντα, ακόμα και όταν περιόδευε στις λαϊκές αγορές. Ο ίδιος στις φτωχογειτονιές απέφευγε συστηματικά να χαιρετήσει τους ψηφοφόρους. Ενα συγκαταβατικό νεύμα, ένα χαμόγελο, αρκούσε. Δείγμα σνομπισμού; Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί ευθέως στο παρελθόν από «γαλάζιους» συναδέλφους του για την αφ’ υψηλού συμπεριφορά του πολύ πριν εκλεγεί βουλευτής. Ο πρώην υπουργός συνήθιζε να κοιτά πάντα ψηλά, με το βλέμμα του να καρφώνεται πάνω από τον συνομιλητή του. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει τον υπουργό να κοιτάξει λίγο πιο χαμηλά ίσως ήταν τα όμορφα μάτια μιας γυναικείας παρουσίας. Ως λάτρης της ομορφιάς, δεν έχανε ευκαιρία να κολακέψει μια όμορφη γυναίκα, αλλά το έκανε πάντα με στιλ… αριστοκρατικό.

Καριέρα με λάθος επίθετο

Τη μακρά του κοινοβουλευτική θητεία, επί 22 συνεχή έτη επανεκλεγόταν, ο Μ. Λιάπης την «έχτισε» με τον μύθο του λάθους επιθέτου. Βέβαια, ο Μ. Λιάπης δεν είναι κανένας τυχαίος. Γιος του Κωνσταντίνου Λιάπη και της Αντιγόνης Καραμανλή, αδελφής του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ειδικά αυτό το τελευταίο, ότι δηλαδή ο ίδιος ήταν ανιψιός του πρώην εθνάρχη, φρόντιζε να το υπενθυμίζει σε όλους και με κάθε ευκαιρία. Επί χρόνια, ο ίδιος πλάσαρε τον εαυτό του ως «ο σωστός ανιψιός του Κ. Καραμανλή με το λάθος επίθετο». Βέβαια, τη συγγένειά του με τον εθνάρχη την εξαργύρωσε πολύ αργότερα, το 2004, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής και τον έχρισε υπουργό Μεταφορών.

Τα σκάνδαλα

Αλησμόνητη είναι η θητεία του στο υπουργείο Μεταφορών. Οχι, όμως, για το έργο που άφησε πίσω του ως υπουργός, αλλά για τα χρέη που άφησε. Ζημιές ύψους 950 εκατ. ευρώ, δάνεια 6,8 δισ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 8,4 δισ. ευρώ παρουσίασε ο ΟΣΕ μετά τη λήξη της υπουργικής του θητείας. Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ είχε σχεδόν 400 εκατ. ευρώ ζημιές, δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων άνω των 2 δισ. ευρώ. Το «βαρύ» όνομά του ενεπλάκη και στην υπόθεση της Siemens για κακοδιαχείριση στον ΟΣΕ την περίοδο 2004-2007. Η «σχέση» του Μ. Λιάπη με τη γερμανική εταιρεία Siemens ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε. Ομως, το 2005 ο Μ. Λιάπης ταξιδεύει στη Λειψία της Γερμανίας μαζί με τον καταζητούμενο Χριστοφοράκο για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής μας στο πλαίσιο του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Αν και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ότι «χορηγός» του ταξιδιού ήταν η Siemens, μετά την αποκάλυψη ο Κώστας Καραμανλής του ζήτησε να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2009.

The post Γιατί Μιχάλη τέτοιο χάλι ; appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα