Γιατί η Κύπρος τελειώνει με το Μνημόνιο….

Ευτυχώς η Κύπρος μιμήθηκε περισσότερο την Ιρλανδία και λιγότερο την Ελλάδα.

Η Ελλάδα πήγε στον γιατρό και αντί να ακολουθεί τη συνταγή απλώς …έβριζε το γιατρό και ανακάλυπτε δικαιολογίες για να μην αλλάξει τίποτα. Τους τελευταίους 18 μήνες, η Ελλάδα εφάρμοσε τις δεσμεύσεις της και το δημοσιονομικό

αποτέλεσμα είναι όχι μόνον ορατό αλλά και ικανό να την οδηγήσει εκτός Μνημονίων.

Η Κύπρος χειρίστηκε το θέμα πολύ πιο έξυπνα. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και απέρριψε την ελληνική μικροπολιτική καταστροφική ανοησία της αντιμνημονιακής υστερίας.

Η Κύπρος ακολούθησε την πικρή κι οδυνηρή συνταγή των δανειστών και την προσάρμοσε στις εθνικές της ανάγκες.

Ο τρίτος διαδοχικός έλεγχος των δανειστών ως προς τα αποτελέσματα του προγράμματος καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα : «τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα από ό,τι αναμένονταν».

Η Κύπρος ως Κράτος αλλά και ως επενδυτικός προορισμός, σήμερα εμπνέει εμπιστοσύνη παρά την αρχική καταστροφική διαχείριση της τραπεζικής κρίσης…

Η βαριά, αναμενόμενη, ύφεση με την εφαρμογή ενός τόσο σκληρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μικρότερη από την… προγραμματισμένη.

Οι Κύπριοι προσαρμόζουν την οικονομία τους στις νέες συνθήκες με ευελιξία.

Από την πρώτη μέρα που η Κύπρος υποχρεώθηκε να φορέσει το στενό κοστούμι του Μνημονίου, οι Κύπριοι ξεκίνησαν να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν ανακάλυψαν τον τροχό ούτε επιδόθηκαν σε ανταγωνισμό μαξιμαλιστικών στοχοθετήσεων. Η ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας θα στηριχθεί στους τομείς του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών που -ακόμα και τώρα με ύφεση της τάξης του 6%- αποδείχθηκαν ανθεκτικοί.

Το τραπεζικό σύστημα προσαρμόσθηκε στο νέο περιβάλλον. Ήδη από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η δεύτερη φάση σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών στις αναλήψεις και στο άνοιγμα καινούργιων λογαριασμών.

Ταυτόχρονα –μέσα στην κρίση και τον πόνο των Μνημονίων- οι Κύπριοι πολιτικοί δεν διστάζουν να προχωρήσουν στην πραγματική υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Ουδείς ισχυρίζεται ότι η Κύπρος σήμερα ζει σ’ έναν οικονομικό παράδεισο. Υπάρχουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και η ανεργία πληγώνει την κοινωνία.

Μπροστά όμως έχουμε όμως ακόμη ένα παράδειγμα σοβαρού πολιτικού συστήματος που οδηγεί την κοινωνία με σταθερότητα στην έξοδο από τη κρίση.

Η σύγκριση με την ελληνική πολιτική οχλαγωγία προκαλεί πόνο και θλίψη…

The post Γιατί η Κύπρος τελειώνει με το Μνημόνιο…. appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα