Φώτης Κουβέλης: Σταθερός και αξιόπιστος με σαφείς κόκκινες γραμμές


Του Δ. Κεμπέ
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η σταθερότητα, η νηφαλιότητα και η αποφασιστικότητα του Φώτη Κουβέλη αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται σήμερα ο κυβερνητικός συνασπισμός και πως αν δεν είχαν υπάρξει αυτά, η κατάρρευση θα είχε επέλθει προ πολλού.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, από την πρώτη ημέρα συμφωνίας του με τον Αντώνη Σαμαρά, έθεσε ως στόχο και προϋπόθεση για την ψήφιση των επαχθών μέτρων την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την εκταμίευση της δόσης. «Αν

δεν με πείσεις ότι τα μέτρα θα είναι και τα τελευταία, τότε θα αποχωρήσω αμέσως» ξεκαθάρισε προς τον πρωθυπουργό.
Η σχέση που διαμορφώθηκε στο πέρασμα των εξαιρετικά δύσκολων προηγούμενων μηνών δεν δοκιμάστηκε ούτε μία φορά, παρά το γεγονός ότι σε πολλά σημεία διαφωνούσαν και σε ακόμη περισσότερα αναζήτησαν ανεπιτυχώς να ταυτίσουν τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους. Εντούτοις, η διάθεση που επέδειξαν αμφότεροι και η ορθή χρήση της πειθούς του Κουβέλη προς τον Βενιζέλο βελτίωσαν κατά πολύ την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ο Κουβέλης που ξεκίνησε την υπουργική του θητεία μαζί με τον Σαμαρά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στις οικουμενικές κυβερνήσεις διακρίνεται ιδιαίτερα για την ικανότητά του να βρίσκει χρυσές τομές ανάμεσα σε αγεφύρωτες –κατά πολλούς– πολιτικές διαφορές. Εκείνο που δεν συζητά είναι τυχόν επώδυνες αλλαγές σε εργασιακά ζητήματα.
Από τον Αύγουστο κιόλας, πολύ πριν η τρόικα θέσει στο τραπέζι τις μεταβολές στα εργασιακά, πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ την απόφαση να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια, αρκεί να μην υπάρξει πρόβλημα σε ζητήματα που αφορούν σε εργαζομένους. Ένα μήνα μετά, το ΔΝΤ εισήγαγε τέτοιο θέμα την τελευταία στιγμή από το… παράθυρο, αλλά ο Κουβέλης επέμεινε στην πάγια άποψή του. Το πέρασε, μάλιστα, ξανά από Κεντρική Επιτροπή, από Εκτελεστική και από την κοινοβουλευτική του ομάδα, ενώ το επανέλαβε στον Σαμαρά πλείστες όσες φορές κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά.
Αν μη τι άλλο, χάραξε τις κόκκινες γραμμές και ουδείς θα του αναζητήσει ευθύνες σε περίπτωση πολιτικού… ατυχήματος στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Αντίθετα, μάλιστα. Η επιμονή του είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει την υπαναχώρηση, έστω και την τελευταία στιγμή, στο συγκεκριμένο θέμα.Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα