Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές

Το νομοσχέδιο για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών. Εμπεριέχει τις διατάξεις για τη θεσμοθέτηση του σταυρού προτίμησης, τα ασυμβίβαστα των ευρωβουλευτών αλλά και τους περιορισμούς προβολής κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Τα ψηφοδέλτια

θα περιλαμβάνουν μέχρι και 42 υποψηφίους.

Υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι όσοι έχουν την ελληνική υπηκοότητα αλλά και οι πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου έχουν ασυμβίβαστο και πρέπει να παραιτηθούν από τις έδρες τους για να θέσουν υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές.

Ο πολίτης μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομα καθενός από αυτούς, σταυρό προτίμησης.

Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους από τέσσερις σταυρούς προτίμησης, προσμετρείται υπέρ του συνδυασμού ως έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Αναφορικά με τις απαγορεύσεις για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές κατά την προεκλογική περίοδο ισχύουν:

Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας , για κάθε υποψήφιο μέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι επιτρεπτές μέχρι δύο εμφανίσεις.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τον υποψήφιο στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι επιτρεπτές μέχρι 3 εμφανίσεις σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, που εδρεύει στα διοικητικά όρια κάθε μιας από τις δεκατρείς Περιφέρειες της Χώρας.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όρι ο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθορίζεται στα 135.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί για τους υποψήφιους βουλευτές στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, την Β Αθηνών.

Τέλος αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις ισχύει το ότι δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων μπορούν να δημοσιεύονται μέχρι και μία ημέρα πριν από την διεξαγωγή των εκλογών είτε αφορούν τις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο είτε τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

The post Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα