ΕΕ: Ηλεκτρονική ιατρική διάγνωση για την μείωση του κόστους υγείας

Η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικής υγείας συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές καθώς το 60 % των γενικών ιατρών στην ΕΕ χρησιμοποίησαν εργαλεία ηλεκτρονικής υγείας το 2013, δηλαδή κατά 50 % περισσότεροι σε σχέση με το 2007. Η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διάγνωσης οφείλεται στο μεγάλο κόστος των υπηρεσιών υγείας στην ΕΕ.

Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας στα νοσοκομεία είναι η Δανία (66 %), η Εσθονία (63 %), η Σουηδία και η Φινλανδία (62 % και οι δύο χώρες).

«Η

Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση στον τομέα της υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της. Αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο την ψηφιακή τεχνολογία, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος, να δώσουμε τη δυνατότητα στον ασθενή να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο, να κάνουμε αποτελεσματικότερη την υγειονομική περίθαλψη και να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία για περισσότερα χρόνια. Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς τον σφυγμό των εξελίξεων!» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νέιλι Κρους.

Πρόσθεσε: «Η νοοτροπία στον τομέα της υγείας πρέπει να αλλάξει γρήγορα. Το ότι έξι στους δέκα γενικούς ιατρούς χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική υγεία δείχνει ότι οι γιατροί την «θερμομετρούν», αλλά είναι καιρός ο πυρετός να ανέβη στα ύψη! Είναι δυνατόν μόνον το 9 % των νοσοκομείων να επιτρέπουν στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση στον ψηφιακό ιατρικό φάκελό τους; Απαράδεκτο! Θέλω να δω τις κυβερνήσεις, τους καινοτόμους φορείς υψηλής τεχνολογίας, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τη φαρμακοβιομηχανία και τα νοσοκομεία να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο και οικονομικά αποδοτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με μεγαλύτερη διαφάνεια και δυνατότητα ελέγχου για τον ασθενή».

Ο επίτροπος Υγείας Τόνιο Μπορτζ ανέφερε: «Η ηλεκτρονική υγεία μπορεί να βελτιώσει την περίθαλψη των ασθενών και να κάνει αποτελεσματικότερα τα συστήματα υγείας. Οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα κράτη μέλη πρωτοστατούν στη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στην τήρηση ηλεκτρονικών φακέλων προς όφελος των ασθενών, και ότι μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για άλλα. Περιμένω απ΄όλα τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι λύσεις ηλεκτρονικής υγείας και να συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό στο πλαίσιο του δικτύου ηλεκτρονικής υγείας της ΕΕ.»

Σύμφωνα με έρευνα, ως προς την ψηφιοποίηση των ιατρικών φακέλων, οι Κάτω Χώρες έρχονται πρώτες (83,2%), ενώ η Δανία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (80,6 %) και το Ηνωμένο Βασίλειο την τρίτη (80,5 %).

Ωστόσο, μόνο το 9 % των νοσοκομείων στην Ευρώπη επιτρέπουν στους ασθενείς να έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο, και τα περισσότερα από αυτά επιτρέπουν μόνο περιορισμένη πρόσβαση.

Κατά τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικής υγείας, τα νοσοκομεία και οι γενικοί ιατροί αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, από έλλειψη διαλειτουργικότητας μέχρι απουσία ενός κανονιστικού πλαισίου και αναγκαίων πόρων.

Εν αναμονή της ηλεκτρονικής διάγνωσης

Η εφαρμογή των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας καθυστερεί επειδή σύμφωνα με τους γενικούς ιατρούς, υπάρχει ανεπαρκής αμοιβή (79 %), ελλιπείς δεξιότητες ΤΠ (72%), απουσία διαλειτουργικότητας των συστημάτων (73%) και έλλειψη ενός κανονιστικού πλαισίου για το απόρρητο και την προστασία της ιδιωτικής ζωής όσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ ιατρού και ασθενή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (71%).

Πλεονεκτήματα των ψηφιακών υπηρεσιών

Οι ψηφιακές υπηρεσίες θα δίνουν τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων και πρόσβασης σε αυτούς, τηλεϋγείας, ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του ιατρικού προσωπικού, κ.λπ. Με αυτόν τον οι ασθενείς θα έχουν καλύτερη ενημέρωση, δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής στην περίθαλψή τους και βελτιωμένη πρόσβαση σε ιατρικές συμβουλές και θεραπευτικές αγωγές. Ακόμη, τα εθνικά συστήματα υγείας θα γίνουν αποτελεσματικότερα.

Τα εργαλεία ηλεκτρονικής υγείας περιλαμβάνουν (α) ηλεκτρονικά μητρώα υγείας, (β) ανταλλαγή πληροφοριών για την υγεία, (γ) υπηρεσίες τηλεϋγείας και (δ) προσωπικούς ιατρικούς φακέλους.

The post ΕΕ: Ηλεκτρονική ιατρική διάγνωση για την μείωση του κόστους υγείας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα