Ετοιμάζουν ρύθμιση για να τηρηθεί το Μνημόνιο

Με μορφή τροποποίησης θα περάσει νέα ρύθμιση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με την οποία θα ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του Μνημονίου και θα προβλέπει στενή παρακολούθηση του προϋπολογισμού και λήψη διορθωτικών μέτρων.

Θα είναι, δηλαδή, μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με «ενισχυμένες» διατάξεις σε ό,τι αφορά τον βασικό κορμό της, αλλά και με πρόσθετες ρυθμίσεις.

Αγκάθια,

σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτελούν για την κυβέρνηση κυρίως δύο σημεία των απαιτήσεων της τρόικας:
Ο ειδικός λογαριασμός που θα λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και μέσω του οποίου θα διοχετεύονται τα δάνεια που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαριστεί ο ρόλος που θα έχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα τροφοδοτεί τον λογαριασμό. Το Μνημόνιο αναφέρει απλώς ότι τα εμβάσματα θα γίνονται από τον EFSF στον εν λόγω λογαριασμό μέσω δόσεων που θα αντιστοιχούν στις άμεσες ανάγκες εξόφλησης ομολόγων, λίγο πριν από τη σχετική προθεσμία ωρίμασης.

Ο κ. Σταϊκούρας έχει ζητήσει διευκρινίσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους πιστωτές ότι οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου δεν θα επεκτείνονται περαιτέρω, καθώς αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.
Η πρόβλεψη του Μνημονίου για άμεση διορθωτική παρέμβαση, σε περίπτωση υστέρησης των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις.

Το Μνημόνιο αναφέρει ότι σε περίπτωση υστέρησης των εσόδων εξαιτίας της καθυστέρησης πωλήσεων συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, σε σύγκριση με το πρόγραμμα, για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, θα αυξάνεται αυτόματα ο στόχος του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα κατά 50% της υστέρησης. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου μπορεί να αναστέλλεται από την τρόικα κάθε τρίμηνο.
Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου επισήμανε ότι η ρύθμιση αυτή είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που προκάλεσε στην τρόικα η τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών κοινής ωφέλειας θα περνούν από τη Βουλή. Επιπλέον, πάντως, από το Μνημόνιο είναι προφανές ότι η τρόικα είναι απογοητευμένη από την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων.
Η υπό διαμόρφωση νομοθετική ρύθμιση θα αυστηροποιεί εξάλλου τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που προβλέπει μηνιαία παρακολούθηση των δαπανών των υπουργείων και των ΔΕΚΟ και σε περίπτωση απόκλισης, στο τέλος κάθε τριμήνου, εφόσον δεν λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα, επιβολή περικοπών στους προϋπολογισμούς τους.

Πηγή: lykavitos.grTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα