ΕΣΠΑ: μείον 30% απορροφητικότητα λόγω εγγυοδοσίας

Η λέξη-κλειδί για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το μεγάλο, δηλαδή, ζητούμενο σε μια χώρα όπου η ανεργία φτάνει το 22,6%*, είναι, κατά κοινή ομολογία,ανάπτυξη. Ανάπτυξη στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι περιφέρειες μέσω του ΕΣΠΑ. Τι γίνεται, όμως, όταν το ίδιο το κράτος «σαμποτάρει» τον εαυτό του και παραμένει στον κόσμο της γραφειοκρατίας; Τότε, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, που έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα, «καθυστερούν

ή ακόμη και κινδυνεύουν να χαθούν μέχρι και το 30% των έργων ΕΣΠΑ των περιφερειών -άρα και μειωμένη απορροφητικότητα-, καθώς και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια, από τα 15 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, εάν το ίδιο το κράτος δε “σταματούσε” τον εαυτό του, τότε θα μπορούσαν να είχαν εισρεύσει στην πραγματική οικονομία άλλα 4,5 δισ. ευρώ».

Το πρόβλημα με την εγγυοδοσία των εργοληπτών

Η «νάρκη» στην παραγωγή έργων λέγεται νόμος για την εγγυοδοσία από τις κατασκευάστριες εταιρείες. Σύμφωνα με αυτόν, στα έργα πάνω από 12% η έκπτωση θεωρείται… υπερβολική!!! Συνεπώς, οι εργολήπτες θα πρέπει να έχουν και ανάλογη, ισόποση εγγυητική επιστολή για το ποσό το οποίο «χτυπούν» το έργο, εγγυητική επιστολή που είναι πολύ υψηλή. Ωστόσο, και εδώ είναι το μέγα πρόβλημα, οι τράπεζες λόγω της κρίσης δε δίνουν υψηλές εγγυητικές επιστολές στις κατασκευάστριες εταιρείες, «με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δύο φαινόμενα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά έτερος περιφερειάρχης στην aftodioikisi.gr:

1. Ή να μην πηγαίνουν και να «χτυπούν» τα έργα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου.

2. Ή «να τα βρίσκουν μεταξύ τους, και τα έργα να “δίνουν” μια έκπτωση από 8%-12%, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να βγάλουν εγγυητικές».

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση ο χαμένος είναι η πραγματική οικονομία, το «ζεστό χρήμα» στην αγορά, στην κοινωνία, νόμιμα, διότι -όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας περιφερειάρχης στην ιστοσελίδα- «εάν υπήρχε μεγαλύτερη έκπτωση, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τύπου ταμείο, το οποίο θα μπορούσε να επαναπροκηρύξει έργα τα οποία έχουμε ανάγκη, άρα και περισσότερες θέσεις εργασίας».

Μάλιστα, τρίτος συνάδελφός του περιέγραφε στην aftodioikisi.grτο γολγοθά που πέρασε ένας κατασκευαστής προκειμένου να πάρει μια εγγυητική επιστολή 20.000 ευρώ λόγω της άρνησης τράπεζας να του την παράσχει.

Το μεγάλο πρόβλημα αυτό, η «νάρκη» του ΕΣΠΑ, συζητήθηκε και κατά τη σημερινή συνάντηση των περιφερειαρχών με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, από τον οποίο ζητήθηκε να υπάρξει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου η ανάπτυξη, με δεδομένους τους μειωμένους πόρους, να μπορεί να «περπατήσει».

Επιστολή Αγοραστού σε Ραγκούση

Το γεγονός αυτό, την ανησυχία του για τη στρεβλή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εγγυοδοσία των εργοληπτικών εταιριών, είχε επισημάνει με επιστολή του (ημερομηνία 28/6/11) και επί υπουργίας Ραγκούση στο Υποδομών ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ζητώντας από την η

Keywords
Τυχαία Θέματα