Επί ποδός για αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετα μέτρα και θα βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο

Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Οι εξελίξεις, κατά το τελευταίο διάστημα, δημιουργούν ένα σαφώς ευνοϊκό πολιτικό κλίμα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Από την μια πλευρά, αυτήν της κυβέρνησης, η συζήτηση που ευρέως διεξάγεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους -με τους μεν Γερμανούς

να παραδέχονται, δια στόματος Μέρκελ και Σόιμπλε, δημοσίως πλέον. την ανάγκη ενός νέου πακέτου χρηματοδότησης του προγράμματος διάσωσης και το ΔΝΤ. να επιμένει για την ανάγκη ενός νέου κουρέματος- αναδεικνύει τα πλείστα αδιέξοδα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Ητοι, διαψεύδει πανηγυρικά. την όποια εικονική πραγματικότητα έντεχνα καλλιεργεί η κυβέρνηση!

Από την άλλη πλευρά, αυτήν του ΚΚΕ, η μυστηριώδης μεταβίβαση του 902 ΤV στην off shore εταιρεία A-Orizon Media Ltd -προκαλώντας έντονες αντιδράσεις επιχειρηματικού και πολιτικού συστήματος- αποστερεί τον όμορο ιδεολογικό χώρο. από την όποια ιδεολογική καθαρότητα διεκδικούσε μέχρι τώρα. στην χώρο της ευρύτερης αριστεράς!
Κατά πόσον μπορεί να διεκδικήσει ισότιμα την εξουσία, μέσα σε ένα κλίμα πραγματικά πολιτικά ιδεώδες – με πολιτικά εξουθενωμένους και απαξιωμένους αντιπάλους από την μία και την κοινωνία πάσχουσα και επαναστατημένη από την άλλη- ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι το ερώτημα. που απασχολεί τους επιτελείς της Κουμουνδούρου. Επιπλέον, δε, αναλυτές και πολίτες!

Φόβος για προβοκάτσια

Παλαιοί και έμπειροι αριστεροί. επιμένουν πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να στηθεί… η προβοκάτσια. σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι συνηθισμένη η δεξιά σε κάτι τέτοια…», συμπληρώνουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ψιθυρίζουν. πως η τελευταία έφοδος στο Πολυτεχνείο, τα ευρήματα και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ, ήταν μια πρόβα. για το τι μπορεί να επισυμβεί. Παράλληλα, δημοσιεύματα, έντεχνα διοχετευόμενα, για το κατά πόσον είναι πιστός ή άθεος ο κ. Τσίπρας. ή αν βάπτισε ή όχι το παιδί του, αγγίζουν λεπτές και ευαίσθητες χορδές πολιτών, οι οποίοι σε μια δύσκολη εκλογική συγκυρία και με σημαντικά διακυβευόμενες ισορροπίες, μπορούν εύκολα να κάνουν, υπέρ ή κατά, τη διαφορά. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο Αλ. Τσίπρας είναι επικεφαλής και η παράταξη χτυπάει στα ίσα την πρωτιά.
Σ’ αυτό το πνεύμα, κυβερνητικό σχέδιο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα σοβαρά προβλήματα της επικαιρότητας καταγγέλλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. μετά και τις νέες εφόδους της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο. «Με μερικά καδρόνια που επιδεικνύει ως λάφυρα η αστυνομία και τη σύλληψη έξι ανθρώπων. η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεφύγει από τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν την καθημερινότητα των πολιτών και η οποία έχει να κάνει με την άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. με τις απολύσεις που βαφτίζονται… κινητικότητα. αλλά και με τα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα», σημειώνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου και επισημαίνουν τη σπουδή της δικομματικής κυβέρνησης που επιχειρεί να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή της κοινωνικής έκρηξης που έρχεται.

Πολιτικό ατύχημα

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας ζήτησε. για μια ακόμη φορά. εκλογές, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την άμεση προσφυγή στις κάλπες, θεωρεί, δε, ότι ο κοινωνικός και πολιτικός συσχετισμός είναι ενάντια στους δυο κυβερνητικούς εταίρους. Εκτίμησε. πως το πολιτικό ατύχημα μπορεί να συμβεί από δύο τινά.
α. Από τους πλειστηριασμούς, για τους οποίους η πρότασή είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. που να διαγράφει το χρέος των φτωχών, των ανέργων ή των διαβιούντων. κάτω από το όριο της φτώχειας και να υπάρχει μια ρύθμιση. ώστε σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.
β. Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. το οποίο υπολογίζεται για τη διετία 2013-2014 περί του 4 δισ. και 2015-2016 άλλα 15 δισ. Οπως ερμηνεύουν τα μεγέθη οι οικονομικοί επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, το εν λόγω χρηματοδοτικό κενό, φέρνει μέτρα τα οποία δεν μπορεί πλέον να αντέξει η κοινωνία.

Θέλει να πάει στη Θεσσαλονίκη με κυβερνητικό πρόγραμμα

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η φετινή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται σε εξαιρετικά αδιέξοδες συνθήκες για την κοινωνία και βαθιάς πολιτικής ρευστότητας και αβεβαιότητας για την κυβέρνηση. Η αυστηρότητα των δανειστών-εποπτώνκ εντείνει τα αδιέξοδα της χώρας. Αμέσως μετά τις εκλογές στη Γερμανία, θα αποκαλυφθεί όλη ψυχρότητα του ελεεινού οικονομικού παιγνιδιούκ που παίζεται σε βάρος της πατρίδας μας. Προς τούτο, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται πυρετωδώς, για να συντάξει πλήρες και σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη, πως η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην συμπρωτεύουσα, θα επαναλαμβάνει τις πάγιες δεσμεύσεις για ακύρωση των μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, με επιπλέον μορατόριουμ για αποπληρωμή του υπολοίπου, φορολογική μεταρρύθμιση, με βασική αρχή την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των οικονομικά αδυνάτων και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Οι εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ, θα είναι άμεσης υλοποίησης, αλλά και μεσομακροπρόθεσμου προσανατολισμού. Θα γίνεται, δε, ιδιαίτερη μνεία για τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης της αριστεράς.
Ιδιαίτερη σημασία και έμφαση θα δοθεί στο μεγάλο θέμα της εξεύρεσης πόρων. Θέμα, για το οποίο έχει δεχθεί πολλές μομφές η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας, σε πρόσφατη ομιλία του, είπε πως κύρια πηγή χρηματοδότησης, θα είναι η ανόρθωση της οικονομίας. Πρόσθεσε δε, πως θα εξευρεθούν περί τα 25 δισ. από τους τόκους που δεν θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στους δανειστές, ενώ θα αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ και θα αποδώσει τα μέγιστα, μια δικαιότερη φορολογική πολιτική με την οποία θα προσφέρουν εκείνοι, που θα έπρεπε να είχαν προσφέρει μέχρι τώρα.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί
Keywords
Τυχαία Θέματα