Να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του

ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ μόνο να ψάχνουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στα οικονομικά αδιέξοδα, πρέπει και να τις ξεριζώνουμε. Σίγουρα, η φοροδιαφυγή είναι μία από τις αιτίες. Το ξέρουμε όλοι και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Αλλά δεν έχουμε κάνει το παραμικρό, για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα και να θεραπεύσουμε τον ασθενή.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ του ΣΔΟΕ, για την τρομακτικής έκτασης φοροδιαφυγή στους τουριστικούς προορισμούς, είναι εξόχως αποκαλυπτικά. Δεν υπάρχει

δικαιολογία του τύπου «δεν έχουμε να πληρώσουμε τους φόρους». Οταν δεν κόβει ένας επιχειρηματίας αποδείξεις, σημαίνει (πέρα από τον φόρο εισοδήματος) ότι αποκρύπτει την είσπραξη του ΦΠΑ, του φόρου που έχει εισπράξει από τους καταναλωτές. Αρα, αναιρείται το επιχείρημά του, ότι «δεν έχω να πληρώσω».

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ για την κυβέρνηση Σαμαρά, είναι να πείσει τους πολίτες, να είναι αρωγοί στην προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσιονομικών και να στηρίξουν την προσπάθεια αύξησης των εσόδων. Να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια η κυβέρνηση, προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι πολίτες πρέπει να απαιτούν τις αποδείξεις, διαφορετικά θα πληρώνουν εκείνοι, για να κλείνουν οι «μαύρες τρύπες», που δημιουργούν οι επιτήδειοι, οι οποίοι βάζουν τα λεφτά, τα λεφτά των πολιτών, στην τσέπη.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ, όμως, η κυβέρνηση αυτό το στοίχημα, πρέπει να δημιουργήσει κοινωνικές συμμαχίες. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τα ήξεις – αφήξεις, όπως στο θέμα των πλειστηριασμών. Πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός και έκλεισε με τον τρόπο που το έκανε, το συγκεκριμένο θέμα. Οταν ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής και πείθεται ότι κάτι κινείται προς το συμφέρον του, θα απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, τη νοοτροπία τού φοροφυγά, ή εκείνου που συγκαλύπτει τη φοροδιαφυγή, και θα δώσει μάχη από την εμπροσθοφυλακή.

ΕΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ συνεχίσει να πορεύεται με πολυγλωσσία, ερασιτεχνισμούς και να ανοίγει θέματα εκ του μη όντος, τότε κάθε λίγο και λιγάκι, θα έχει να αντιμετωπίσει νέα μέτωπα, που θα ανοίγουν ακόμα και με ασήμαντες αφορμές. Αυτός είναι ο εχθρός της κυβέρνησης: Ο κακός της εαυτός. Και από αυτόν πρέπει να απαλλαγεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα