Εμφύλιος; Τι είναι αυτό;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Όλο και περισσότερο ακούγεται στα ΜΜΕ από πρόσωπα ψύχραιμα, σώφρονα και νουνεχή η πρόβλεψη ότι μπορεί «η κατάσταση να ξεφύγει και να πάμε σε εμφύλιο». Μόλις χθες αυτή η πρόβλεψη ακούστηκε και από τον καθηγητή της Νομικής κ. Χρυσόγονο από τηλεοράσεων. «Αλλά ο εμφύλιος θέλει δύο μέρη…» παρατήρησε η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Δημοκρατίας, Μαρ. Πυργιώτη.
Υπάρχουν τα δύο μέρη; Σήμερα ΔΕΝ υπάρχουν. Όμως, αυτό δεν πρέπει να αποκοιμίσει κανέναν. Σήμερα τίθενται

οι βάσεις να σχηματιστούν τα δύο μέρη. Από τη μία πλευρά, είναι ευδιάκριτοι εκείνοι που θα τη στελεχώσουν. Και αυτοί είναι όσοι θα ταχθούν να «ζήσουν» κάτω από το όριο της φτώχειας.
Στην Ευρώπη και γενικά στη Δύση σήμερα η «γιάπικη» πλευρά θεωρεί εντελώς ανύπαρκτο τον κίνδυνο αυτόν, γιατί αισθάνεται παντοδύναμη. Μπήκε στο αεροπλάνο και πέταξε… Αρκεί να διατηρήσει αυτό που έχει. Το «λεφτά υπάρχουν, έστω και κλεμμένα».
Αυτή η παγκοσμιοποιημένη ευχέρεια ταχύτατης φυγής και άνετης ζωής οπουδήποτε με τα κλεμμένα είναι η δύναμη, αλλά μπορεί να αποδειχθεί αργότερα και το «ναρκωτικό». Ο Άκης δεν φανταζόταν τις φυλακές ως κατάληξη ζωής. Η εξουσία δεν φανταζόταν ότι ο Βαξεβάνης θα γλύτωνε, αφού η Εισαγγελία ήταν μπετόν και άρα το μήνυμα της ισχύος θα πέρναγε.
Η εξουσία με τις τρεις συντεταγμένες μορφές της και η εξουσία του χρήματος δεν φαίνεται να έχουν χρόνο να σκεφτούν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους. Και μπορεί αυτό στη Λατινική Αμερική, στην Ασία και στην Αφρική να μη φαίνεται πρόβλημα, γιατί η κίνηση γίνεται πολύ αργά μεν αλλά προς τα μπροστά, στη Δύση όμως θα γίνει κάτι πρωτόγνωρο. Η κίνηση θα γίνει προς τα πίσω.
Και εκεί η εξουσία θα βρεθεί στην ανάγκη να αντιμετωπίσει ανθρώπους σε εντελώς άλλη βάση από αυτή που αντιμετωπίζει ανθρώπους σε Αφροασιατολατινοαμερική. Αν ξυπνήσει ο άνθρωπος μέσα σε κάθε πρόσωπο-φορέα εξουσίας, δεν υπάρχει περίπτωση εμφυλίου. Αν όχι, οι πολλοί θα αντιδράσουν, γιατί απλά δεν θα έχουν τίποτα να χάσουν.
Αυτή η ευκολία στην εξαφάνιση με τα κλεμμένα μπορεί να χαθεί τόσο γρήγορα, όσο χάθηκε για τον Άκη και τον κάθε Άκη που θεωρούσε αδιανόητη τη σημερινή του κατάληξη πριν από πέντε χρόνια. Αδιανόητη τη θεωρούσαν και οι εφοριακοί της Θεσσαλονίκης και ο Κοσκωτάς παλιότερα και οι νεοκοσκωτάδες σήμερα. Παράδειγμα, οι «γιάπηδες» της ενέργειας. Μάζεψαν τα χρήματα από παντού, αφού οι πολιτικοί τους έδωσαν, με αντάλλαγμα ασφαλώς, εταιρείες ρεύματος. Με τέτοιες πλάτες ένιωθαν άτρωτοι και έφαγαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με off shore κ.λπ.
Πίστευαν ποτέ ότι την ώρα που θα αθωωνόταν ο Βαξεβάνης παρά τις πολιτικές εντολές εξαφάνισής του, εκείνοι θα πήγαιναν φυλακή παρά τις πολιτικές εντολές προστασίας τους; Κάπως έτσι χάνεται ο έλεγχος… Και αυτό που μοιάζει τώρα απίθανο, εκεί που δεν φαίνονται ούτε με το κιάλι οι δυο πλευρές και όλοι ρωτάνε «Εμφύλιος; Τι είναι αυτό;», ξαφνικά σκοτεινιάζουν όλα…Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα