Εκτός της διάσκεψης «Γενεύη 2» το Ιράν

Τον αποκλεισμό του Ιράν λίγο πριν την έναρξη της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ειχε απευθύνει πρόσκληση να συμμετάσχει.

Η συριακή αντιπολίτευση είχε απειλήσει να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη αν ήταν παρόν το Ιράν, σύμμαχος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σε ανακοίνωσή του, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης αμέσως επιβεβαίωσε τη συμμετοχή

του στη Γενεύη 2, που έχει στόχο μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Ωστόσο το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, μία από τις κύριες συνιστώσες της αντιπολίτευσης αυτής, σύμφωνα με ανακοίνωση, αποχώρησε από το Συνασπισμό, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη συμμετοχή του στη Γενεύη 2.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν, Μάρτιν Νεζίρκι η μονοήμερη σύνοδος στο Μοντρέ της Ελβετίας θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν.

Η διάσκεψη Γενεύη 2 έχει προγραμματιστεί για αύριο και θα ξεκινήσει με μια υπουργική σύνοδο υπό την προεδρία του Μπαν Κι-Μουν, στην οποία θα συμμετέχουν περίπου 40 χώρες.

Οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη συνέχεια πρόκειται να διαπραγματευθούν υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι.

Υπέρ της απόφασης του Μπαν τάχθηκε ο Μάρτιν Νεζίρκι, τον οποίο και δικαιολόγησε επικαλούμενος την άρνηση του Ιράν να υποστηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, όπως το προβλέπει το «ανακοινωθέν της Γενεύης» που υπογράφηκε από τις μεγάλες δυνάμεις στις 30 Ιουνίου 2012.

Παρόλο που δόθηκαν λεκτικές διαβεβαιώσεις στον Μπαν από υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους, η Τεχεράνη αρνήθηκε να επικυρώσει το ανακοινωθέν, γεγονός που αποτελεί «τη βάση των συζητήσεων και το στόχο» της Γενεύης 2.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως θα συμμετάσχει στη διάσκεψη χωρίς προϋποθέσεις.

Το ανακοινωθέν της Γενεύης κάνει λόγο για την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ ενδεχομένως να έχανε ένα μεγάλο μέρος ή ακόμη και το σύνολο των προνομίων του.

Ο Μπαν επρόκειτο να αναχωρήσει χθες το βράδυ αεροπορικώς για την Ελβετία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ενώ φαίνεται να είναι απογοητευμένος από τις δημόσιες δηλώσεις του Ιράν σήμερα.

Την υποστήριξη τους απέναντι στο Ιράν είχαν εκφράσει η ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, καθώς επιθυμούν την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ και θεωρούν την παρουσία της χώρας αυτής στο Μοντρέ μια απαραίτητη προϋπόθεση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπαν Κι-Μουν το βράδυ της Κυριακής ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος και ζήτησε να μην κατονομαστεί, είχε προτείνει στον ΟΗΕ να αποσύρει την πρόσκλησή του στο Ιράν.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι υπογράμμισε πως πρέπει πλέον να επικεντρωθούν όλοι στο στόχο τους, δηλαδή να μπει ένα τέλος στα βάσανα του συριακού λαού και να αρχίσει επιτέλους μια πολιτική μετάβαση.

Ένα ασυγχώρητο λάθος θα ήταν ο αποκλεισμός του Ιράν σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ σε συνέντευξή του την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε πως έχει πολλές πιθανότητες να είναι φέτος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον εαυτό του, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπιστευθεί την ηγεσία μιας μελλοντικής κυβέρνησης σ’ έναν αντιπολιτευόμενο και προέβλεψε ότι ο πόλεμος του εναντίον των ανταρτών θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα.

Η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση είχε άρει την τελευταία υποθήκη που βάραινε τη Γενεύη 2, ύστερα από δύσκολες διαβουλεύσεις, αποδεχόμενη να στείλει εκεί μια αντιπροσωπεία, ωστόσο η πρόσκληση του Μπαν Κι-Μουν την Κυριακή στο Ιράν προκάλεσε έντονες διαβουλεύσεις μέσα σε ατμόσφαιρα κρίσης.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ και την αντιπολίτευση πρόκειται να αρχίσουν την Παρασκευή στη Γενεύη, αλλά οι στόχοι των δύο στρατοπέδων φαίνεται να είναι τελείως ασυμβίβαστοι.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα πως η Ουάσινγκτον έχει λάβει πολυάριθμα μηνύματα από την πλευρά μελών του καθεστώτος της Δαμασκού, σύμφωνα με τα οποία ανυπομονούν να βρεθεί μια ειρηνική λύση στον εμφύλιο πόλεμο, που έχει αιματοκυλήσει τη χώρα, καθώς περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το Μάρτιο του 2011.

The post Εκτός της διάσκεψης «Γενεύη 2» το Ιράν appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα