Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν στη «σκιά» του σκανδάλου

Εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς που ξέσπασε στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις επικρίσεις που προκαλεί η πρόσφατη δικαστική μεταρρύθμισή του

Όπως αναφέρει η τοπική αστυνομία, δύο έως τρεις χιλιάδες οπαδοί του κ. Ερντογάν είχαν συγκεντρωθεί τη Δευτέρα το βράδυ μπροστά από το ξενοδοχείο όπου κατέλυσε.

Ο κ. Ερντογάν απευθύνθηκε

στο συγκεντρωμένο πλήθος και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρθηκε στην κρίση στη Συρία, τις υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα του και τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, η πρώτη σε πέντε χρόνια, είχε αρχικά προγραμματισθεί με την ευκαιρία της αναζωογόνησης των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε., ωστόσο το σκάνδαλο διαφθοράς που απειλεί την κυβέρνηση του Ερντογάν έχει διαταράξει την ημερήσια διάταξη.

Ο επικεφαλής της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους ευρωπαίους ηγέτες, καθώς οι επικριτές του καταγγέλλουν πως θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του την τουρκική δικαιοσύνη και να συγκαλύψει τις έρευνες που τον απειλούν.

Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τη Δευτέρα τη βούληση της χώρας του να αποφύγει οποιαδήποτε κρίση με την Ε.Ε. που θα μπορούσε να εκτροχιάσει για μια ακόμη φορά την υποψηφιότητα της Τουρκίας.

«Ελπίζουμε, επιθυμούμε το νομοσχέδιο που αφορά το Ανώτερο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) να μην προκαλέσει σοβαρή κρίση με την Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Τσαβούσοβλου σε συνέντευξή του στη φιλελεύθερη εφημερίδα «Μιλιέτ».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρωτοβουλία προκάλεσε ορισμένες συζητήσεις, αλλά θα τους εξηγήσουμε ότι είναι βάσιμη», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι «σύμφωνο με τις πολιτικές προδιαγραφές της Ε.Ε.».

Μια επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου συζητεί εδώ και δέκα ημέρες το κείμενο αυτό που έχει στόχο να τροποποιήσει τη λειτουργία του HSYK, κυρίως δίνοντας στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία διορισμού των εισαγγελέων.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε κριτική ή άποψη, εφόσον αυτές οι κριτικές και απόψεις είναι βασισμένες στις προδιαγραφές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είχε διαβεβαιώσει την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πολλαπλές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και πολυάριθμες επικρίσεις από την πλευρά της ΕΕ και των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

The post Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν στη «σκιά» του σκανδάλου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα