Έκπτωση 50% στους φορολογούμενους με οικονομική αδυναμία

Έκπτωση 50% θα χορηγείται στον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής του συνολικού φόρου σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που προωθεί η κυβέρνηση.

Πολλές οι προϋποθέσεις για το δικαίωμα έκπτωσης

Η έκπτωση θα χορηγείται εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.Ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και
τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πλήρη απαλλαγή από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων θα έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια καθώς και οι εξής προϋποθέσεις:

Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία.Εφόσον ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα τέκνα έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, με πράξη της φορολογικής διοίκησης, ότι μπορεί να χορηγηθεί αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής θα χορηγείται για ένα έτος και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές σε διάστημα 10 ετών. Για τη χορήγηση της αναστολής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου κατά το προηγούμενο έτος, δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου.Ο συνολικός κύκλος εργασιών έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καιΤο νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο φόρος μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ενώ κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Ως προς τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, προβλέπεται μείωση από την 1-1-2014 στο 3% από 10% που είναι σήμερα ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η διάταξη αυτή δεν αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων που γίνονται από χαριστική αιτία (γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά).

The post Έκπτωση 50% στους φορολογούμενους με οικονομική αδυναμία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα