Εκνευρισμένος ο Σαμαράς με τις καθυστερήσεις σε κινητικότητα και απολύσεις

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνοντας πως πρέπει να βρεθεί τάχιστα μια λύση με την τρόικα, αφού μεθαύριο Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα εξεταστούν τόσο η επίτευξη των προαπαιτουμένων για τη δόση του 1 δισ. όσο και ο βαθμός προόδου της κυβέρνησης στα υπόλοιπα κεφάλαια του Μνημονίου.

Πρόσωπα

που γνωρίζουν εκ των έσω τα τεκταινόμενα σημειώνουν πως ο Αντώνης Σαμαράς είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις καθυστερήσεις αρκετών υπουργών, ειδικά στον χειρισμό του ζητήματος της κινητικότητας και των απολύσεων, αφού επιβαρύνεται η διαπραγμάτευση της χώρας μας, η οποία είναι ήδη σε άσχημο σημείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον πρώτο κύκλο κινητικότητας – απολύσεων, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, εξαντλήθηκε κάθε όριο, και οι τελευταίοι 700 εκ των 12.500 διαθεσίμων πιστοποιήθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στον προγραμματισμό για τις απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 εντός του 2013.

Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετοί εκ των υπουργών δεν έχουν απαντήσει στις σχετικές επιστολές του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύουν, και από τα οποία θα αναζητηθούν, μαζί με όσους αποχωρήσουν από τα ΕΑΣ, οι προς απόλυση εργαζόμενοι.

Στον απόηχο της συμφωνίας Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο για ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου έναντι της επίτευξης συμβιβασμού στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, ο πρωθυπουργός είχε, χθες, μακρά συνεργασία με τους Γιάννη Στουρνάρα και Γιάννη Βρούτση ενώ, την ίδια στιγμή, οι Δημήτρης Σταμάτης και Κυριάκος Μητσοτάκης διαμόρφωναν την ατζέντα για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που συνεδριάζει σήμερα στις 18:00.

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς θα πρέπει να σχηματοποιηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας για τα ΕΑΣ και, κυρίως, να οριστικοποιηθεί το πλάνο για τις απολύσεις προκειμένου να παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, την Πέμπτη.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούσαν χθες ότι εις ό,τι αφορά τη δόση του Σεπτεμβρίου η Αθήνα είναι καθ’ όλα έτοιμη, ενώ διεμήνυαν ότι ο στόχος των 4.000 απολύσεων ώς τον Δεκέμβριο θα καλυφθεί από τους περίπου 700 που αναμένεται να αποχωρήσουν από τα ΕΑΣ καθώς και από το λουκέτο στο ΤΕΟ και άλλα, μικρά, ΝΠΙΔ του Δημοσίου.

Ωστόσο, το «αγκάθι» των απολύσεων μοιάζει να είναι αυτό που απασχολεί λιγότερο τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο. Διότι τα, κατά τ’ άλλα, «διαρθρωτικά» μέτρα της άρσης προστασίας πλειστηριασμού της α΄ κατοικίας και των ομαδικών απολύσεων είναι αυτά που απειλούν με σοβαρή κρίση την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται κάθετα αρνητικό σε οποιαδήποτε νέα παρέμβαση ως προς το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Επισήμως, την ίδια στάση τηρεί και η ηγεσία του υπ. Εργασίας, ωστόσο, στο παρασκήνιο αναζητούνται τρόποι χαλάρωσης του ισχύοντος πλαισίου.

Πηγή: Fosphotos.com

Στουρνάρας: Θα βρεθεί λύση με την τρόικα πριν το νέο έτος – Συνάντηση Σαμαρά με Σουλτς και Βενιζέλο

The post Εκνευρισμένος ο Σαμαράς με τις καθυστερήσεις σε κινητικότητα και απολύσεις appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα