Ειδικά μέτρα για τους μαθητές της Κεφαλονιάς που δίνουν φέτος Πανελλήνιες

Σειρά μέτρων για την αναπλήρωση του χρόνου που χάθηκε στη σχολική χρονιά των μαθητών της Κεφαλονιάς αναμένεται να λάβει το υπουργείο Παιδείας, μόλις ομαλοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.

Την Τετάρτη συζητήθηκαν η κατάσταση των σχολείων στην Κεφαλονιά και η ομαλοποίηση της λειτουργίας της εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου,
υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε το νησί αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκύψει ενώ εστίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους μαθητές που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας, όταν θα ομαλοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία , θα εκτιμήσει τον χρόνο που θα έχει χαθεί, προκειμένου να καθορισθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα αν χρειάζεται ειδική μέριμνα για αυτούς τους μαθητές.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας, είναι η οριστικοποίηση ελέγχου σχολικών κτιρίων και διασφάλιση της ασφάλειας των μαθητών, η αξιοποίηση υφισταμένων υποδομών για προσωρινή εγκατάσταση καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση προκατασκευασμένων αιθουσών.

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα αυτά καταγράφονται στο Αργοστόλι στο Σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 2ο & 3ο Γυμνάσιο και το Εσπερινό Γυμνάσιο και το ΙΕΚ και τα γραφεία της Α’ Β/μιας και Β’ Β/μιας.

Στο Ληξούρι ακατάλληλο προς χρήση κηρύχθηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο ενώ το Γυμνάσιο στην Αγία Θέκλα κρίνεται ακατάλληλο, δεδομένο ότι συνορεύει με εκκλησίας της οποίας το καμπαναριό είναι ετοιμόρροπο.

Συνολικά υπολογίζεται ότι για την κάλυψη των αναγκών θα απαιτηθούν περί τις 45 προκατασκευασμένες αίθουσες – Σε ότι αφορά στα έργα υποδομής εγκατάστασής, που θα υλοποιηθούν από τον δήμο αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα – ακόμα και εντός της εβδομάδας με την τοποθέτηση 20 αιθουσών. Επίσης, το υπουργείο Παιδείας μελετά να αξιοποιήσει κτιριακές υποδομές του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι για τη φιλοξενία σχολικών μονάδων.

Όπως τονίστηκε και στη χθεσινή σύσκεψη, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η ασφάλεια των μαθητών, αλλά και η ταχύτατη έναρξη της μαθητικής διαδικασίας , ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα τα Σαββατοκύριακα σε περίπτωση που χαθούν πολλά μαθήματα.

Τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου έδειξαν πως προβλήματα υπήρχαν σε τρία σχολικά κτίρια, ωστόσο το υπουργείο επανεκτιμά την κατάσταση, όπου είναι απαραίτητο.

Όπως δείχνουν πάντως τα στοιχεία με τον πρώτο έλεγχο προβλήματα υπήρχαν σε τρία σχολικά κτίρια, αλλά, με τον δεύτερο, που έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται το υπουργείο επανεκτιμά την κατάσταση, όπου χρειάζεται.

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τους πληγέντες.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε:

-Πρώτη προτεραιότητα είναι η στέγαση. Έχουμε επιδότηση ενοικίου για όσους τα σπίτια τους έχουν πληγεί. Η επιδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

-Οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

-Επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών. Η επιδότηση θα φτάνει το 80% του κόστους και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο.

-Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί.

-Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία.

-θα εξαιρεθεί η Κεφαλονιά από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014.

-Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ.

-Στις υποδομές ότι αποκαθίσταται η λειτουργία των σχολείων. Μέσα στις επόμενες ημέρες φθάνουν 45 προκατασκευασμένες αίθουσες στο νησί.

-Το λιμάνι του Ληξουρίου το οποίο έχει σημειώσει τις περισσότερες ζημιές, αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και μέσα σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό.

-Επίσης γίνονται κατεπειγόντως εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του δρόμου που συνδέει Ληξούρι με Αργοστόλι, για να γίνει η αποκατάσταση με ασφάλεια.

-Κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ φθάνει σήμερα για να συνδράμει τον δήμο στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης.

-Για τη διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών του δήμου θα ενισχυθεί με 20 επιπλέον άτομα και μέσα σε δύο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα άμεσα σωστικά μέτρα για την πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς.

Πηγή φωτογραφίας:Fosphotos.com/Παναγιώτης Τζάμαρος

Διαβάστε επίσης: Σαμαράς: Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση – Πρώτα οι άνθρωποι, μετά οι ζημιές (BINTEO)

Συγκλονιστικές φωτό από τον νέο ισχυρό σεισμό στην Κεφαλονιά

The post Ειδικά μέτρα για τους μαθητές της Κεφαλονιάς που δίνουν φέτος Πανελλήνιες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα