Δρόμος στρωμένος με μετάξι

Του Σπύρου Παπαδάκη

Στη χώρα που αποκαλούν τη δική μας «Ελλάς», ο Αντώνης Σαμαράς είπε «νι χάου» και τους πήρε όλο το χαρτί… Σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για την οικονομία μας και με τη δέσμευση του ίδιου ότι θα φέρει επενδύσεις επιστρέφει –μέσω Μπακού– έχοντας γεμάτες τις βαλίτσες του.

Τα πολιτικά οφέλη από αυτό το ταξίδι για την κυβέρνηση ίσως να είναι πιο πολλά από τα επιχειρηματικά. Και αυτό διότι το μήνυμα που εστάλη από το Πεκίνο είναι εκκωφαντικό. Μία από τις μεγαλύτερες –αν όχι η μεγαλύτερη– παγκόσμιες

οικονομίες θέλει όχι μόνο να επενδύσει, αλλά και να κατοικοεδρεύσει στη χώρα μας, από την οποία προσδοκά να παίξει τον ρόλο της πύλης για την Ευρώπη. Η Αθήνα, άλλωστε, είναι διατεθειμένη να παίξει ενεργό ρόλο στις εταιρικές σχέσεις ΕΕ – Κίνας, καθώς και να ανοίξει τον εμπορικοοικονομικό δίαυλο Ανατολής – Δύσης. Ο δρόμος του μεταξιού παίρνει πλέον αντίστροφη πορεία από το Πεκίνο προς την Ευρώπη με κόμβο την Ελλάδα.

Τα οφέλη, όμως, δεν περιορίζονται στο «ζεστό» κινεζικό χρήμα. Είναι εξίσου σημαντικό ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως νησίδα σταθερότητας. Αυτό, τουλάχιστον, αντιλαμβάνονται οι Κινέζοι. Ο πρωθυπουργός δήλωσε από την πρώτη στιγμή την αποφασιστικότητά του για σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Οπερ και εγένετο. Η νέα κινεζική ηγεσία άφησε πίσω τις επιφυλάξεις του παρελθόντος και άνοιξε τα χαρτιά της στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς τον άκουγε με ικανοποίηση να αναφέρεται σε συμφωνίες winwin και σε άμεση αντιμετώπιση των παθογενειών.

Εμπιστοσύνη

Η ελληνική αποστολή κατάλαβε από την πρώτη στιγμή ότι η περίοδος διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου έπληξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν είναι τυχαίο αυτό που ανέφερε στο «Π» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεται στην Κίνα: «Οσα διαπραγματευτικά χαρτιά και αν είχαμε στα χέρια μας, έχοντας και ως γνώμονα τις συμφωνίες Καραμανλή, οι Κινέζοι τα κατέρριπταν λέγοντας ότι τα πάντα ακυρώθηκαν από τον επόμενο πρωθυπουργό. Ζητούσαν, λοιπόν, εξασφαλίσεις». Το αποτέλεσμα δείχνει ότι η πρωθυπουργική αποστολή ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παρόλο που η κινεζική κυβέρνηση αποφεύγει τα κοινά ανακοινωθέντα, στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά έβγαλε ανακοινώσεις ιδιαίτερα θερμές.

Είναι χαρακτηριστική η παράγραφος 4: «Οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν ότι η αλληλοκατανόηση και η ειλικρινής συνεργασία αποτελούν τη σταθερή βάση των ελληνοκινεζικών σχέσεων. Τα δύο μέρη συμφωνούν να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επαφές να προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στη νέα εποχή, να εδραιώσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να υποστηρίζει η μία την άλλη, στο μέτρο του δυνατού, σε θέματα που άπτονται θεμελιωδών συμφερόντων τους. H ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την πάγια θέση της υπέρ της αρχής της «Μίας Κίνας» χαιρετίζει τα επιτεύγματα της Κίνας στον τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και σέβεται τον δρόμο ανάπτυξης που επέλεξε η Κίνα να ακολουθήσει ανάλογα με τις δικές της συνθήκες. Η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας στον χώρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Τα δύο μέρη επαναβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να εργασθούν για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσεως του Κυπριακού, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέως του ΟΗΕ προς επίτευξη του στόχου αυτού. Η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα».

Ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό κ. Li Keqiang για επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός κ. Li Keqiang την αποδέχθηκε με χαρά και εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ελλάδα σε κατάλληλη στιγμή και για τις δύο πλευρές.

Τα SOS

ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ το τέρας της γραφειοκρατίας ζήτησαν οι Κινέζοι. Μάλιστα, θέλησαν να υπογράψουν συγκεκριμένες συμφωνίες που να τους επιτρέπεται η άμεση εγκατάσταση στη χώρα μας, όταν και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις επένδυσης.

ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ σταθερότητα. Τους Κινέζους τους έχει ενοχλήσει κατά πολύ η περίοδος Παπανδρέου. Το φυσάνε και δεν κρυώνει. «Τι θα γίνει, αν στο μέλλον εμφανιστεί ένα νέος Παπανδρέου;», ρωτούσαν με αγωνία. «Κάντε τώρα εσείς τις επενδύσεις για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και δεν θα έχετε τέτοιο φόβο», απαντούσαν με νόημα μέλη της ελληνικής αποστολής.

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, ΠΑΝΤΩΣ, δεν έκανε μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι επιχειρηματίες που συνόδευαν τον πρωθυπουργό. Μία από αυτές έχει να κάνει με τους εφοπλιστές μας. Ο Γιώργος Προκοπίου μαζί με τον Γιάννη Αγγελικούση, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που παρήγγειλαν πλοία στα ναυπηγεία της Σαγκάης, παρασύροντας έτσι και άλλους μικρότερους Ελληνες εφοπλιστές. Αυτοί, όμως, αντιμετώπισαν πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργήθηκε από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα πολλά από τα πλοία που είχαν παραγγείλει να μην μπορούν να τα εξοφλήσουν και κατ’ επέκταση να τα παραλάβουν. Οι κ.κ. Προκοπίου και Αγγελικούσης, λοιπόν, ήρθαν σε συμφωνία χρηματοδότησης με κινεζική τράπεζα μικρού βεληνεκούς (μόλις 300 δισ. ευρώ αποθεματικό!), προκειμένου να δώσει ζεστό χρήμα στους εφοπλιστές.

ΤΑ ΠΑΡΑ – ΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

ΣΤΟΝ ΧΛΙΔΑΤΟ κρατικό ξενώνα του Πεκίνου Ντιαογιουτάι διέμενε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και απολαμβάνοντας τις αντίστοιχες τιμές με παγόδες, ζωγραφισμένα πατώματα και τόνους κινεζικού φολκλόρ. Υπερπαραγωγή ήταν και το επίσημο γεύμα που παρατέθηκε στην κυβερνητική αποστολή. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον ακολούθησαν στην Κίνα γεύτηκαν οκτώ πιάτα από σούπες και ψαρικά. Το «κλου» ήταν το ρεπερτόριο της κινεζικής μπάντας που έπαιζε το «Μαρία με τα κίτρινα», το «Πέρα στους πέρα κάμπους» και έκλεισε με το «Σαμιώτισσα με τις ελιές».

Η ΒΟΛΤΑ στην Απαγορευμένη Πόλη, εκεί που γυρίστηκε η κινηματογραφική ταινία «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», ήταν πολύ κουραστική, καθώς η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε όπως ακριβώς ξέρουν οι Κινέζοι να προσφέρουν στους υψηλούς προσκεκλημένους τους. Ο δε, υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τα γυαλιά ηλίου Rαyban που φορούσε για να μην τον τυφλώνει ο ήλιος και σε ρόλο Ρίτσαρντ Γκιρ, φάνηκε να το καταχάρηκε. Ζήτησε το κινητό του και άρχισε να βγάζει φωτογραφίες την αποστολή.

ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ της Απαγορευμένης Πόλης επέμειναν οι Κινέζοι να δείξουν στον πρωθυπουργό και στα μέλη της ελληνικής αποστολής στην Κίνα. Σε συνδυασμό με τη ζέστη και την απόλυτη υγρασία που επικρατεί στο Πεκίνο υπουργοί και συνοδοί υπέφεραν και ίδρωσαν. Το μεγαλύτερο… βασανιστήριο το πέρασε η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία περπάτησε όλα τα πλακόστρωτα με ψηλοτάκουνες γόβες. Οπως, όμως, γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ», η γυναικεία ματαιοδοξία δεν πτοείται από μερικές φουσκάλες στα πόδια.

ΣΤΗ ΧΩΡΑ του Δράκου συνάντησε και τον Ελληνα «Δράκο» ο Αντώνης Σαμαράς. Τρελός «γαύρος» ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Παναγιώτη Γιαννάκη –προπονητή πλέον της εθνικής ομάδας Μπάσκετ της Κίνας– να του πει για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Λονδίνο. «Ο καλύτερος προπονητής για μια ομάδα είναι ο αντίπαλος προπονητής», είπε στον πρωθυπουργό ο Γιαννάκης. «Αυτό ισχύει περισσότερο απ’ όλα στην πολιτική», αποκρίθηκε ο πρωθυπουργός.

Θέλουν μερίδιο…

Σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Κίνα. Ο προβληματισμός που επικρατεί στο Μαξίμου είναι να μην υποβαθμιστεί ο ρόλος του πρωθυπουργού σε αυτά τα ταξίδια. Να μην υπάρξει προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Θέλουν στο κάδρο της επιτυχίας να κρατηθεί μόνο ο Αντώνης Σαμαράς.

Κάποιοι μιλούν ευθέως για την τακτική που, σε παρόμοιες περιπτώσεις, έχει ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Είναι ένα ταξίδι που έχει σχεδιαστεί και εκτελεστεί εξ ολοκλήρου από τον Αντώνη Σαμαρά. Ολα έχουν γίνει υπό την καθοδήγησή του», έλεγε στο «Π» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Κάποιοι άλλοι, πιο μετριοπαθείς, θεωρούν ότι πρέπει να τηρείται το «savoir vivre» από την πλευρά του Μαξίμου. «Αν κάποιος από τους άλλους δύο δεν το τηρεί και εξακολουθεί να κινείται με σκοπό τα δημοκοπικά ή τα εσωκομματικά οφέλη, αυτό φαίνεται και το μήνυμα που φτάνει στην κοινωνία είναι αρνητικό για αυτούς. Δεν είναι, όμως, δικό μας θέμα», καταλήγει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που βρίσκεται μαζί του στην Κίνα.

Πάει για επίτροπος ο Μ. Κεφαλογιάννης

Οταν στις 30 Αυγούστου ο Μανώλης Κεφαλογιάννης εκλεγόταν από την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ γενικός γραμματέας του κόμματος, είχε ήδη παραδώσει, λένε οι πληροφορίες, συζητήσει και συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό ένα πλάνο 300 ημερών. Ο στόχος ήταν να οδηγήσει το κόμμα εκ τους ασφαλούς στο Συνέδριο του Ιουνίου.

Η επόμενη μέρα των νικηφόρων εκλογών του Ιουνίου βρήκε τη ΝΔ στην κυριολεξία «άδεια» από στελέχη που «μετακόμισαν» στην κυβέρνηση. Τη θέση του γραμματέα έπρεπε να αναλάβει ένα στέλεχος που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη βούληση του Αντώνη Σαμαρά για ενεργό κόμμα να παράγει πολιτική και να κρατάει σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό.

Από την πρώτη στιγμή των συζητήσεων, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε εισηγηθεί συγκεκριμένα πράγματα. Ενα πρόγραμμα 300 ημερών, που θα έφτανε το κόμμα μέχρι και το Συνέδριο και λίγο μετά θα έδινε τη θέση του στον επόμενο.

Ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος στις ευρωεκλογές του 2014. Θα αναλάβει, μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικεφαλής και της επιτροπής εκλογικού αγώνα. Ο τελικός στόχος, όμως, για τον ίδιο είναι το Κολέγιο των Επιτρόπων. Στη θέση της Μαρίας Δαμανάκη.

Τον Ιούνιο 2014 οι λαοί της ΕΕ εκλέγουν τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Οι 751 ευρωβουλευτές –τόσοι θα είναι από το 2014– θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής. Ο Μπαρόζο θα αποχωρήσει από την προεδρία και θα παραδώσει μετά από οχτώ χρόνια τη σκυτάλη στον διάδοχό του, που με τη σειρά του θα προτείνει τους 27 Επιτρόπους για το Κολέγιο και θα ζητήσει την έγκριση του Στρασβούργου. Ανάμεσα στα ονόματα θα βρίσκεται και αυτό του Μανώλη Κεφαλογιάννη που θα αντικαταστήσει τη Μαρία Δαμανάκη. Η θητεία της Επιτρόπου Αλιείας της ΕΕ λήγει επισήμως στις 31-12-2014, όπως και αυτή του Μπαρόζο. Την επόμενη μέρα θα αναλάβει επισήμως ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, λένε οι πληροφορίες του «Π».

Σπύρος Παπαδάκης

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ελλάς – Κίνα συμμαχία: Σε επιχειρηματικό δούναι και λαβείν προσέβλεπε ο Ελληνας πρωθυπουργός με το ταξίδι του στο Πεκίνο και δεν απογοητεύτηκε. Ξεκάθαρος ο Κινέζος ομόλογός του μίλησε για ενδιαφέρον της χώρας του σε συγκεκριμένα πεδία επενδύσεων.

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον από πλευράς Κίνας εστιάζεται στην επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, στο ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, αλλά και στο ενδιαφέρον για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.

Το Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ένας από τους βασικούς στόχους Κινέζων επενδυτών. Η Shenzhen Airport και η Friedmann Pacific Investment Holdings θέλουν να «προσγειωθούν» στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ η κινεζική Fosum θέλει το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Oι άνθρωποι της Cosco επιδιώκουν να «ρίξουν άγκυρα» στον Πειραιά διεκδικώντας το 100% του ΟΛΠ.

Στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία Hutchinson από το Χονγκ Κονγκ ενδιαφέρεται για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Στο στόχαστρο των Κινέζων βρίσκονται όμως και τα τυχερά παιχνίδια. Η Fosum συζητάει τη συμμετοχή του στην Emma Delta που κατέχει πλέον το 33% του ΟΠΑΠ. Κινέζοι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες και στον κλάδο της Ενέργειας: Η εταιρεία Hanergy είναι διατεθειμένη να επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στα φωτοβολταϊκά. Η China Zhongwang Holdings Limited, ο «βασιλιάς του αλουμινίου» της Κίνας, φέρεται να επιθυμεί να έρθει στη χώρα μας για να δημιουργήσει παραγωγική μονάδα αλουμινίου.

Οι κινεζικές εταιρείες αναζητούν ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Ικονίου και του Θριάσιου, προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί γραμμές συναρμολόγησης προκατασκευασμένων (knock down kits) προϊόντων, ώστε με τον τρόπο αυτόν να επιτύχουν ονομασία ευρωπαϊκής συναρμολόγησης και ευνοϊκότερους όρους διακίνησης εντός των ευρωπαϊκών αγορών. Ανάλογη διείσδυση θα επιχειρήσουν και ελληνικές επιχειρήσεις προς την αγορά της Κίνας.

Keywords
δρομος, αβραμοπουλος, τα νεα, savoir vivre, ελευθέριος βενιζέλος, χονγκ κονγκ, σαμαρας, αθηνα, ελλαδα, νέα, win, παπανδρεου, γνώμονα, οηε, τραπεζες, υπουργοι, γκιρ, γωνια, ολγα, χωρα, ολυμπιακος, βενιζελος, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, ιουνίου, πειραιας, ολπ, θεσσαλονικη, εταιρεία, συμμετοχή, emma, delta, οπαπ, china, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, κοινωνικη συμφωνια, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, νεος παπας, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, κοινωνια, αποτελεσματα, σουπες, οικονομικη κριση, χωρες, ακινητα, γοβες, γυαλια ηλιου, γωνια, ηγεσια, θητεια, κινα, λονδινο, μπασκετ, οηε, οικονομια, ολπ, ονοματα, παιχνιδια, περιοδος, προγραμμα, φωτογραφιες, αγορα, αγωνια, αεροδρομιο, αμοιβαια, ανεργια, βαλιτσες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γυαλια, γκιρ, γνώμονα, δαμανακη, δικη, δειχνει, δωσει, εγρηγορση, ευρω, ειλικρινης, ειπε, ελευθέριος βενιζέλος, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, εταιρεία, ευρωπη, ζεστη, υγρασια, ιδιο, ηλιος, ισχυει, κυβερνηση, κινητο, κομμα, κρατικο, μαξιμου, ματαιοδοξια, μαρια, νοημα, ομαδα, παντα, ο ηλιος, οκτω, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, πεδια, πεκινο, πιατα, πλοια, ρολο, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σπυρου, συσφιξη, ταξιδια, τυχερα παιχνιδια, φτανει, χονγκ κονγκ, χρημα, χαρα, china, delta, δημητρης, emma, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, πληροφοριες, ποδια, ταξιδι, τρελος, τραπεζα, θεματα, win, χερια
Τυχαία Θέματα