Δημοσθένης Δαββέτας: Για την «εθνική επιστροφή» και τον πολιτισμό στην Ευρώπη

Της Έλλης Τριανταφύλλου

«Ο πολιτισμός είναι ένα σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και μπορεί να ωφελήσει πολύ την εικόνα της χώρας. Είναι, επίσης, ένα εργαλείο με ‘‘θεραπευτικές’’ ιδιότητες απέναντι στην κρίση», σημειώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Δημοσθένης Δαββέτας, ο οποίος ζητεί την ψήφο των πολιτών στις 25 Μαΐου για να συμβάλει στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Γεννημένος

στην Αθήνα, ο ποιητής, ζωγράφος και τα τελευταία δύο χρόνια ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για θέματα πολιτισμού, ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού και Ελλάδας. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διδάσκει ως τακτικός καθηγητής Αισθητική στο Πανεπιστήμιο ΙΕSΑ, Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Strate College και Creapole στο Παρίσι, ενώ παραδίδει μαθήματα Φιλοσοφίας της Τέχνης, Ιστορίας της Τέχνης, Φιλοσοφίας της μόδας και του design στο New York College Αθηνών και ως επισκέπτης καθηγητής Τέχνη και Πολιτική στο πανεπιστήμιο του Πειραιά. Ο κ. Δαββέτας χαρακτηρίζει την κρίση που ταλανίζει τη χώρα ως «αξιακή» και πιστεύει βαθιά ότι το κλειδί για το μέλλον είναι η ανάδειξη και στη συνέχεια η άθροιση «ατομικών διαδρομών-εξαιρέσεων», που δεν απογοητεύτηκαν, δεν επέλεξαν τη φυγή και τον αναχωρητισμό, αλλά παρέμειναν στη χώρα και δίνουν τη μάχη τους για την εθνική επιστροφή».

Εμπνευσμένος από τη φράση του αρχαίου ποιητή Σιμωνίδη ότι «η ζωγραφική είναι μια σιωπηλή ποίηση και η ποίηση είναι μια ζωγραφική που μιλάει», ο Δημ. Δαββέτας αφιερώθηκε με πάθος στις δύο αυτές τέχνες και στα έργα του συνυπάρχουν πάντα, ως εικαστική έκφραση, και οι ζωγραφικές εικόνες και η ποίηση. «Είμαι ένας ποιητής, που θέλει η ζωή και το έργο του να είναι μέσα στην κοινωνία, εκτεθειμένα σε δημόσιο χώρο, με διαφάνεια και υπευθυνότητα, όπως πρέπει να είναι ένας δημιουργικός πολίτης της καθημερινότητας» λέει ο ίδιος όταν του ζητείται να αυτοπροσδιοριστεί.

The post Δημοσθένης Δαββέτας: Για την «εθνική επιστροφή» και τον πολιτισμό στην Ευρώπη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα