Γιώργος Παυλίδης: Οι κομματικές συμπεριφορές με αφήνουν αδιάφορο

Της Άννας Καραβοκύρη

Αφιερωμένος στην περιφέρειά του, αυτήν της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μακριά από κομματικές συμπεριφορές, δηλώνει ο Γιώργος Παυλίδης και στέκεται, μονάχα, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Θεωρεί πως το σημαντικότερο πρόβλημα της ακριτικής περιφέρειας είναι η υπανάπτυξη και απευθύνει προσκλητήριο, μέσω του «Π», να ενωθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου και να δημιουργήσουν ευκαιρίες εκεί που δεν υπάρχουν.

Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία. Στην περιφέρειά σας

πώς αποτυπώνεται αυτό το μείζον πρόβλημα και ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας;

Το σημαντικότερο πρόβλημα της περιφέρειάς μας είναι η υπανάπτυξη σε συνδυασμό με την ανεργία. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια μετά από καθαρή συνεχή πτωτική πορεία, τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιφέρειας, γίναμε οι πρωταθλητές στη φτώχεια και στην ανεργία. Είναι προκλητικό για όλους εμάς που κατοικούμε στην περιοχή αυτή να έχουμε διπλάσιο ρυθμό πτώσης του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα της κρίσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το μήνυμά μας είναι ότι μπορούμε με ρεαλιστικό σχέδιο, με αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων, χωρίς να χάνεται ούτε ένα ευρώ, να οδηγήσουμε την περιφέρεια προς την ελπίδα και την ανάπτυξη. Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας όπου μπορούμε. Να χτυπήσουμε την ανεργία. Να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες εκεί που δεν υπάρχουν. Να μεγιστοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα και να ελαχιστοποιήσουμε τα μειονεκτήματα. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια βαθιά αλλαγή στη διοίκηση, στις αντιλήψεις περί την ανάπτυξη.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει μια ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση. Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε αυτή την ιδιαιτερότητα;

Η περιφέρειά μας είναι ένας υπέροχος τόπος, μια ευλογημένη γη, που όλοι μας αγαπάμε, που θέλουμε και που μπορεί να μας κάνει υπερήφανους. Μια περιοχή με εξαιρετική γεωστρατηγική, οικονομική και αναπτυξιακή αξία, με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι η έξοδος της βαλκανικής στο Αιγαίο, ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, την Ασία με την Ευρώπη, διασχίζεται από την Εγνατία οδό, που αποτελεί τη γέφυρα της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Βαλκανικής και βορειότερα της Ευρώπης. Η αξιοποίηση μπορεί να γίνει μόνο με σταθερούς στόχους, εξωστρέφεια, προγραμματισμό και σκληρή δουλειά.

Γνωρίζοντας ότι η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης έχει πολύ χαμηλό ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Θα ήθελα να ρωτήσω συγκεκριμένα τι κονδύλια έχουν απορροφηθεί και τι έργα έχουν γίνει;

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η περιφέρειά μας έχει τη χαμηλότερη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Η απερχόμενη διοίκηση είναι κοινή διαπίστωση ότι απέτυχε, δημιουργώντας μια κατάσταση που καταγράφεται ως μια συνεχής κατρακύλα… Η διάθεση των πόρων, δυστυχώς, έγινε περιστασιακά, με όρους ξένους από τη στόχευση σε μια συγκροτημένη ανάπτυξη. Τα έργα που εντάχθηκαν δεν παρήγαγαν υπεραξίες, ανάπτυξη, πολλαπλασιαστικό θετικό αποτέλεσμα. Η δική μας λογική για το νέο ΕΣΠΑ είναι μέρος των αναπτυξιακών αναγκών, που ικανοποιούνταν από εθνικούς πόρους, να ικανοποιηθούν, πλέον, από ευρωπαϊκούς.

Πρόσφατα, προέκυψε μείζον θέμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση με τις μειονότητες. Θα ήθελα τη δική σας εκτίμηση για το θέμα, και ειδικότερα για τη Θράκη.

Δεν μας απασχολούν οι συμπεριφορές των κομμάτων. Είναι αντικείμενο άλλων. Αναφορικά με τη Θράκη, που είναι ασφαλής περιοχή, πρέπει να τονίσω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την κινδυνολογία προς ψηφοθηρία και τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, που υπονομεύει την ανάπτυξη και δημιουργεί έδαφος μετανάστευσης.

The post Γιώργος Παυλίδης: Οι κομματικές συμπεριφορές με αφήνουν αδιάφορο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα