Δεν χρειάζονται τα μέτρα – κώνειο!

«Είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη και καθόλου απαραίτητη τραγωδία για την Ελλάδα». Αυτή η φράση είναι τελευταία στο κύριο άρθρο των «Νew York Times». Στην ουσία, λένε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν δεν αντέχονται και δεν είναι απαραίτητα. Ποιοι τα λένε; Οι πιστωτές μας. Αυτοί υπέρ των οποίων (υποτίθεται) πάρθηκαν τα μέτρα. Δεν είναι η απόλυτη τρέλα; Δημοσιεύουμε το κύριο άρθρο της περίφημης εφημερίδας με τον ιδιαίτερα εύγλωττο τίτλο ως έκκληση είτε να τα ξανασκεφτούν όλοι όσοι πρέπει, είτε να υποχρεωθούν να επιτύχουν και να υποχρεωθούν να μην αφαιρέσουν

την ταυτότητα από εκατομμύρια των Ελλήνων. Γιατί θα είναι ΤΟ έγκλημα στην Ιστορία μας, η προδοσία στο αίμα εκατομμυρίων Ελλήνων που θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση συνόρων. Και εμείς (ειδικά) και όλοι οι Έλληνες έχουμε λόγο ΤΩΡΑ.
Γ. ΝΤ.

NEW YORK TIMES: «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο»
«Το Κοινοβούλιο της Ελλάδας έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει την Πέμπτη. Παρά κάποιες αποσκιρτήσεις βουλευτών από την κεντρώα συγκυβέρνηση, η Βουλή ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία το νέο πακέτο λιτότητας των 23 δισ. δολαρίων, που συμπεριλαμβάνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στις συντάξεις και στους μισθούς του δημοσίου τομέα, καθώς και αυξήσεις στους φόρους που απαιτούνται από τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας. Σε αντάλλαγμα, η τρόικα των επίσημων πιστωτών –της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ– υπόσχονται να σκεφτούν, αλλά όχι να εγγυηθούν, τη μείωση των απαγορευτικά υψηλών επιτοκίων δανεισμού που χρεώνουν στην Ελλάδα για τη διάσωσή της και να αποδεσμεύσουν 40 δισ. δολάρια βοήθειας που χρειάζεται η Αθήνα προκειμένου να αποφύγει να κηρύξει στάση πληρωμών.
Κανείς υπεύθυνος Έλληνας βουλευτής θα μπορούσε να αγνοήσει τις καταστροφικές συνέπειες της απόρριψης του πακέτου μέτρων. Αλλά κανένας δεν μπορεί και να απορρίψει την απειλή στην κοινωνική σταθερότητα από αυτές τις περικοπές. Ακόμα και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που πάλεψε σκληρά για να περάσει το πακέτο από τη Βουλή, χαρακτήρισε τις περικοπές που επέβαλε ως “άδικες”. Το ζήτημα είναι ότι κάθε μέτρο αυτού του προγράμματος λιτότητας έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχει αποτύχει παταγωδώς. Αυτά τα δυσάρεστα μέτρα δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για να καταστήσουν τα χρέη της Ελλάδας περισσότερο βιώσιμα, να φέρουν τους προϋπολογισμούς της πιο κοντά στον ισοσκελισμό ή να βοηθήσουν στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα για να αναστήσει την οικονομία της. Αντίθετα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συρρικνώσουν περαιτέρω μια οικονομία που έχει ήδη συρρικνωθεί κατά το απίστευτο ποσοστό του 25% τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τη βελτίωση των δημοσιονομικών σχεδόν αδύνατη.
Η προσέγγιση της λιτότητας είχε ως στόχο να μειώσει τον λόγο του χρέους της χώρας ως προς το ΑΕΠ της. Ωστόσο, αυτός ο λόγος έχει αυξηθεί, παρά τις διαγραφές χρεών και τα πακέτα διάσωσης, επειδή η οικονομία έχει μικρύνει τόσο πολύ. Το νέο πακέτο αναμένεται να τη μικρύνει κατά επιπλέον 9%. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, όταν σβήνει την οικονομία της. Πρέ

Keywords
Τυχαία Θέματα