Στις «ελληνικές καλένδες» η ανακήρυξη της ΑΟΖ;

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της χώρας μας ίσως να είναι το «Άγιο Δισκοπότηρο» που θα βγάλει την Ελλάδα από την πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση και θα τερματίσει τον ωμό εκβιασμό (χρεοκοπία ή εξαθλίωση) των Ευρωπαίων εταίρων μας.
Διακεκριμένοι επιστήμονες, ερευνητικά κέντρα με διεθνές κύρος και πανεπιστήμια διαβεβαιώνουν ότι στο βόρειο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά και νοτίως της Κρήτης,

υπάρχουν «χρυσοφόρα» κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Για να μπορέσει, όμως, η Ελλάδα να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο ορυκτό της πλούτο απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:
•    Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.
•    Να μην εκχωρηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας στους τοκογλύφους δανειστές μας (ιδιώτες, κράτη, τράπεζες).
•    Πολιτική βούληση από την κυβέρνηση, που θα τολμήσει να αψηφήσει τις απειλές της Τουρκίας ή των «ενδιαφερόμενων» ευρωπαϊκών κρατών και θα προχωρήσει, ακόμη και σε μονομερή ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι συνομιλίες με τα γειτονικά κράτη.
•    Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που να εγγυώνται ότι, με την αποτρεπτική ισχύ που διαθέτουν, μπορούν να υποστηρίξουν την απόφαση της κυβέρνησης.
Άλλωστε, σχετικά με την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, του ΥΠΕΞ, Δ. Αβραμόπουλου και του ΥΠΕΘΑ, Π. Παναγιωτόπουλου. Ο Αντ. Σαμαράς σε πρόσφατη ομιλία του είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ «προσεκτικά, αλλά και αποφασιστικά. Θα το προχωρήσουμε συναινετικά. Η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των ενεργειακών φυσικών πόρων που βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο μας. Και για τη γεωπολιτική μας αναβάθμιση συνολικά αλλά και για να αλλάξει ο τρόπος που μας βλέπουν πολλοί. Πράγμα που θα ενισχύσει και τη θέση μας διεθνώς».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί η μικρή Κύπρος να το τόλμησε και να το πέτυχε και τώρα να επωφελείται κι εμείς ακόμα να το παραπέμπουμε στις ‘‘ελληνικές καλένδες’’. Δεν μπορεί να έχουμε ακίνητη περιουσία ανεκμετάλλευτη και ορυκτό πλούτο ανεκμετάλλευτο και ενεργειακά αποθέματα ανεκμετάλλευτα και η χώρα μας να παραπαίει υπερχρεωμένη και να κόβουμε μισθούς και συντάξεις».
Για τις ΑΟΖ ο υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του τόνισε ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παραθαλάσσιου κράτους να προβαίνει στην οριοθέτηση θαλάσσιων ορίων. Χρειάζονται, όμως, προσεκτικοί χειρισμοί, γιατί υπάρχει και το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις».
Ανάλογες δηλώσεις έχει κάνει για το ίδιο θέμα και ο ΥΠΕΘΑ, Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισημαίνει την αναγκαιότητα ρύθμισης των θαλάσσιων ζωνών. Προεκλογικά, τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και οι κύριοι Δημ. Αβραμόπουλος και Π. Παναγιωτόπουλος υποστήριζαν την άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ, από τη στιγμή, όμως, που ανέλαβαν κυβερνητικές ευθύνες ε
Keywords
Τυχαία Θέματα