Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ (Δείτε Live)

Λίγο μετά τις 12 άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τη χθεσινή εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Η

κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι η πρόταση δυσπιστίας συζητείται επί τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον από 151 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, με αφορμή την εντολή εκκένωσης της ΕΡΤ, προκειμένου όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να σταματήσει η πορεία της χώρας προς την οικονομική καταστροφή και η απαξίωση της δημοκρατίας. «Έχουμε χρεός να την εμποδίσουμε και με τη στηριξη του λαού θα τα καταφέρουμε να εμποδίσουμε αυτή την πορεία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για καλύτερο αύριο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο παριστάμενος υπουργός Διοικητικής Mεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για ευκαιρία της κυβέρνησης να αποδείξει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και αραγής και τις επόμενες μερες –όπως είπε- θα τοποθετηθουμε όλοι για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μελλον χώρας. Ενώ πρόσθεσε ότι μέσα από την ψήφο επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ θα αναβαπτιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η Βουλή προς το παρόν διέκοψε τη συνεδρίαση για να καθορίσει τα διαδικαστικά ζητήματα της σχετικής συζήτησης.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση Σαμαρά με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΡΤ αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κατηγορώντας τη ότι η πολιτική της έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση στο λαό και «προκειμένου να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο γίνεστε όλο και πιο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία και το λαό».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μέγιστη θεσμική εκτροπή λέγοντας ότι «αποφασίσατε να μπείτε νύχτα στην ΕΡΤ προκειμένου αύριο πάλι νύχτα να μπαίνετε στα σπίτια ανθρώπων που χρωστάνε και να τα βγάζετε σε πλειστηριασμούς γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα. Αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν την ανεχόμαστε . Η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική. Ας την αναλάβει καθένας καθ’ όπως του αναλογεί. Η κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά προκειμένου να σταματήσει η πορεία προς την καταστροφή της χώρας. Έχουμε χρέος να την εμποδίσουμε και με τη στήριξη του λαού θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε αυτή την πορεία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα νέα μέτρα λέγοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μπήξει για Τρίτη φορά το μαχαίρι στην πληγή ενώ για το φόρο ακινήτων υποστήριξε ότι σήμερα την αποτυχία των επιλογών της η κυβέρνηση προσδοκά να τη μετατρέψει σε σκληρή τιμωρία για λαό» και την κατηγόρησε ότι ετοιμάζεται να λεηλατήσει και την ιδιοκτησία. Σε αυτές τις επιλογές δεν έχετε κανένα λαϊκό έρισμα και νομιμοποίηση και μόνο σας σύμμαχος είναι μια μικρή ολιγαρχία προνομιούχων και ευνοημένων επιχειρηματιών» ανέφερε.

Δραγασάκης: Ηθικό και πολιτικό χρέος η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας

Για πολιτικό και ηθικό χρέος έκανε λόγο ο Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής, ανοίγοντας τη τριήμερη συζήτηση.

Ο ίδιος τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει μία πλήρως τεκμηριωμένη μομφή προς την κυβέρνηση, γιατί με την πολιτική της φέρνει την απόγνωση σε ολοένα και περισσότερους Έλληνες. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει μία «πρωτοφανής δυσαρμονία» της ασκούμενης πολιτικής με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης προέσαψε στην κυβέρνηση διαρκείς παραβιασεις της δημοκρατικής νομιμότητας, συμπληρώνοντας ότι «με τη στάση της δημιουργεί κινδύνους για τη δημοκρατία και για τη λειτουργία των θεσμών».

Συνεχίζοντας να αναλύει το σκεπτικό της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης πως «δεν διαθετουμε άλλο τρόπο να υποχρεώσουμε τον πρωθυπουργό να έρθει στο κοινοβούλιο για να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά «πράξη δημοκρατικής ευθύνης γιατί θα επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν το παρόν και το μέλλον της χώρας».

The post Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ (Δείτε Live) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα