Χιλιάδες «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόλις σε ένα χρόνο

Δραματικά τα στοιχεία της έρευνας από το 2009 έως και σήμερα.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με μία έρευνα που πραγματοποίησε, ανέδειξε τη ραγδαία συρρίκνωση των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων, καθώς από το 2009 έως και το 2012, οι επιχειρήσεις στα μητρώα του Επιμελητηρίου μειώθηκαν κατά 7,747.

Σύμφωνα με την έρευνα, και το 2013 θα κλείσει με μεγάλες απώλειες, καθώς έως το τέλος του έτους, αναμένετε να χαθούν 2,500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2012(δηλαδή το 6% του δυναμικού του επιμελητηρίου).

Άσχημες

είναι όμως οι προβλέψεις και για το 2014, διότι το 41% των ερωτιθέντων επιχειρηματιών, θεωρεί πως είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να βάλουν λουκέτο.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, από υπηρεσία του επιμελητηρίου, σε αντιπροσωπευτικό αριθμό επιχειρήσεων, εγγραμένων στα μητρώα του. Συνεχίζοντας να αναλύουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, το 66% των επιχειρηματιών έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, με δραστική μείωση του τζίρου τους και σημαντική έλλειψη ρευστότητας λόγω της καθυστέρησης εξόφλησης των οφειλών από τους πελάτες τους αλλά και της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ύπαρξη της επιχείρησής τους, αναμένεται να κάνουν δραστική μείωση των γενικών εξόδων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένεται να προσαρμόσουν την δραστηριότητά τους σε νέες αγορές και ως τρίτη αναγκαστική λύση, εμφανίζεται η μείωση προσωπικού.

Ωστόσο, αυτό που επικρατεί για το μέλλον και παρά τα τέσσερα πολύ δύσκολα οικονομικά έτη, είναι η απαισιοδοξία, καθώς μόλις το 9% των ερωτηθέντων διακρίνει κάποια βελτίωση και το 57% θεωρεί ότι η κατάσταση στην αγορά θα επιδεινωθεί με μεγαλύτερες απώλειες για τους επιχειρηματίες, αλλά και τους εργαζόμενους.

The post Χιλιάδες «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόλις σε ένα χρόνο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα