Χατζηδάκης για ΕΣΠΑ: Επιταχύνετε, αλλιώς φέρτε τα χρήματα

Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα στο 2012, προβλέπει εγκύκλιος που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Κώστας Χατζηδάκης, και εστάλη στα υπουργεία, τις περιφέρειες και τις Διαχειριστικές Αρχές. Την ίδια ώρα, θεσπίζονται και «ποινές» για καθυστερήσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ακόμη και αυτόματη ανάκληση των πιστώσεων. Η εξέλιξη αφορά

άμεσα και τους δήμους της χώρας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΤΑ ΑΕ το σύνολο των έργων που έχουν εντάξει οι ΟΤΑ ανέρχεται σε 3.546 (ποσοστό 4,5% επί του συνόλου) και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 3,8 δισ. Από αυτά έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 1,1 δισ., ενώ οι πιστοποιημένες δαπάνες υπολογίζονται σε 575 εκατομμύρια ευρώ. Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η υλοποίηση του ΠΔΕ συνδέεται άμεσα με την εισροή πόρων στη χώρα και γι’ αυτό αποτελεί κρίσιμο παράγοντα διαμόρφωσης των δημοσιονομικών εξελίξεων. Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στη λήψη μέτρων που προβλέπουν:
- Άμεσα αυτόματη ανάκληση των πιστώσεων για τα έργα που δεν προβλέπεται να αντλήσουν δαπάνες έως το τέλος του έτους (π.χ. έργα με εμπλοκές στη διαδικασία υπογραφής ή εκτέλεσης των συμβάσεων).
- Ανάκληση του 50% των πιστώσεων για τα έργα στα οποία τον Οκτώβριο διαπιστώνεται ότι η διαφορά μεταξύ εγκεκριμένων πιστώσεων και πραγματοποιημένων πληρωμών είναι μεγαλύτερη του 75%. Αν για κάποια από τα έργα αυτά απαιτηθούν νέες δαπάνες, τα αιτήματα για αύξηση της πίστωσης πρέπει να κατατεθούν έως τις 10 Νοεμβρίου.

Διορθώσεις στον «Καλλικράτη»
Η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Λήμνος και η Κεφαλλονιά, με τις αλλαγές που επέφερε το σχέδιο «Καλλικράτης», ενοποιήθηκαν σε έναν ενιαίο δήμο. Παρά τις πολλές και ποικίλες αντιδράσεις, «πέρασε» η άποψη του τότε παντοδύναμου υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, περί εξοικονόμησης πόρων και καλύτερης λειτουργίας των νέων αυτοδιοικητικών οντοτήτων. Η εμπειρία, όμως, απέδειξε ότι τόσο μεγάλοι δήμοι, που προήλθαν από την ενοποίηση πολλών προηγούμενων «Καποδιστριακών» με διαφορετικά τοπικά χαρακτηριστικά και με ισχνά και αναιμικά στοιχεία κοινωνικής διασύνδεσης, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οι περιφέρειες στις οποίες ανήκουν οι παραπάνω νησιωτικοί δήμοι με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων εισηγούνται την εκ νέου διάσπαση. Το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο θα εφαρμοστεί από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Έλεγχοι σε 98 δήμους
Ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν στη βάση δεδομένων «Οικονομικά στοιχεία δήμων» διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ υποβαλλόμενων ποσών, τα οποία αφορούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δήμων άνω των 90 ημερών. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι διενεργήθηκαν στα μηνιαία οικονομικά στοιχεία που υποβάλλουν οι δήμοι, βάσει της με αριθμό 74712/29-12-2010 απόφασης όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και στα στοιχεία μητρώου δεσμεύσεων που τηρεί ο κάθε δήμος σύμφωνα με τις διατάξεις

Keywords
Τυχαία Θέματα