Αθανασίου: Δέσμευση ΕΕ για την καταπολέμηση διακρίσεων κατά των Ρομά

Η ΕΕ δεσμεύεται για την προστασία των δικαιωμάτων των Ρομά, την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των κοινοτήτων τους, όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά στις 8 Απριλίου, ο υπουργός Αθανασίου είπε: «Η Ελληνική Προεδρία επιβεβαιώνει τη βούλησή του για την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά σε όλες τις μορφές της και να διευκολύνουν την ένταξη των Ρομά στις ευρωπαϊκές

κοινωνίες».

Ο αντιπρόεδρος Viviane Reding, Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες : «Ένας άνεμος της αλλαγής φυσά».

«Το θέμα της ένταξης των Ρομά είναι τώρα στο ραντάρ των περισσότερων κρατών μελών . Οι εθνικές κυβερνήσεις εργάζονται για την προώθηση της ανάπτυξης και να εφαρμόσει πλήρως το Εθνικό στρατηγικές ένταξης των Ρομά» , τον Υπουργό Εσωτερικών και Πρόεδρος της Ελληνικής Διυπουργικής Επιτροπής για θέματα Ρομά , Ιωάννης Μιχελάκης , τόνισε κατά τη σύνοδο κορυφής των Ρομ στις Βρυξέλλες, στις 4 Απριλίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν θεσπίσει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων . Η εν λόγω νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως σε όλα τα κράτη μέλη.

Τα κράτη μέλη πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση . «Εγκλήματα κατά των Ρομά πρέπει να αποτελεσματικά και έγκαιρα διερευνηθούν και να διωχθούν οι δράστες . Αν υπάρχει ένα κίνητρο διακρίσεις πίσω από μια επίθεση , θα πρέπει να εντοπιστούν και να αποκαλυφθούν» , δήλωσε ο υπουργός Αθανασίου.

Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία . «Η δημοκρατία , το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες της ΕΕ» , ο υπουργός Αθανασίου κατέληξε.

The post Αθανασίου: Δέσμευση ΕΕ για την καταπολέμηση διακρίσεων κατά των Ρομά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα